Pohádky nejen pro děti a čaroděje...

Bajky barda Beedleho


Autor: Joanne Kathleen Rowling

Originální název: The Tales of Beedle the Bard

Žánr: Fantasy, pohádky

Počet stran: 144

Vydavatelství: Albatros

Oficiální anotace: „Pohádky, které Hermioně i Harry Potterovi doporučil Albus Brumbál. Zná každé kouzelnické dítě. Nyní v novém hábitě!“
Sbírka pěti kouzelnických pohádek spjatých se slavnou sérií příběhů čarodějnického učně Harryho Pottera. Který správný kouzelník by je neznal? Prastaré pohádky, které pro kouzelnou společnost sesbíral a uspořádal bard Beedle. Pohádky, které jsou každému kouzelnickému dítěti čteny na dobrou noc. Pohádky, které Hermioně odkázal Albus Brumbál. A také pohádky, které si Harry Potter málem přečetl příliš pozdě – právě v nich totiž objevil důležitou informaci, která mu nakonec zachránila život v boji tváří v tvář nejstrašnějšímu černokněžníkovi všech dob – lordu Voldemortovi.



Bajky barda Beedleho jsou neuvěřitelně poučnou sbírkou povídek, které zaujmou naprosto každého bez rozdílu věku a kouzelnických schopností. Všichni jistojistě znají alespoň jednu z Beedleho bajek okrajově a zde si o nich můžete zjistit ještě daleko více, díky dokonalému překladu z originálních run od Hermiony Grangerové. V této knize to však nejsou pouze bajky, které už před dávnými časy napsal kouzelnický básník Beedle. Celá kniha je totiž okořeněna poznámkami Albuse Brumbála, které byly v jeho kanceláři nalezeny. Díky jeho poznámkám získávají celé bajky ještě větší rozměr, který vám žádné jiné dětské příběhy nezaručí.

Mnoho lidí může očekávat pouhé bajky pro kouzelnické děti, jelikož právě to slibuje název a jméno Rowlingové na obálce knihy. Ale ono tomu tak není. V knize se ukrývá pět krásných kouzelnických příběhů, které lze však i krásně dosadit do světa mudlů. Nejsou to příběhy určené pouze dětem. S jistotou totiž můžu potvrdit, že i dospělí si v bajkách najdou to své a to buď samotné příběhy, dodatky Albuse Brumbála, ponaučení nebo krásné a naprosto dokonalé ilustrace Tomislava Tomiče.

Rozvádět dopodrobna reálnost světa, který dokázala Rowlingová vytvořit, nejspíš nemá cenu. Dokonalý svět Harryho Pottera zná v dnešní době opravdu každý, ale přeci jen si autorčina propracovanost každého detailu zaslouží alespoň trochu zmínit. Kdybych tuto knihu četla jako malá, věřila bych každému slovu a každou bajku bych si brala k srdci jako radu od nejlepšího přítele. A i nyní je pro mě díky těmto bajkám těžké přestat věřit tomu, že nikdy nedostanu svoji obálku s přijetím do Bradavické školy čar a kouzel. Bajky barda Beedleho jsou totiž dalším dílem, které dává fanouškům Harryho Pottera víru o jeho existenci.

Na svět čar a kouzel nebude nikdy nikdo dost starý a tato knížka může být i dobrým startem, jak se ponořit do světa Harryho Pottera, který poprvé zpříjemnil svět dětem už před dvaceti lety. Každá bajka v knize čtenáři něco dá a je dost možné, že při čtení vás dokáží pobavit i rozplakat dojetím a to především u Příběhu tří bratří. Nejde zde však vybrat tu nejlepší bajku, každá totiž byla něčím výjimečná. Jeden příběh byl roztomilý, druhý pro rozesmátí, další zase dokonalý svou upřímností, dá-li se to tak říct. A poté ještě jeden, který mě popravdě překvapil krutostí a morbiditou, kterou se zde autorka nebála použít.

Poznámky profesora Brumbála zde můžou některým čtenářům připadat zbytečné, ale mají tu svůj význam. U některých dokonce vybuchnete smíchy a ani nevíte, jak se to stalo. V knize nalezneme i pár vysvětlivek od samotné autorky, které jsou určeny mudlům, kteří nemají svět kouzel natolik prostudován. Dokonce zde autorka párkrát odkazuje i na učebnici Fantastických zvířat, což je z marketingového hlediska velmi chytrý tah, který mě opravdu nutí koupit si i zbylé dvě knihy z doplňkové řady k HP. :)

A teď něco k obálce a i k ilustracím. Myslela jsem si, že největším grafickým zážitkem bude tento rok dlouho očekávaná knížka Justýnka a asistenční jednorožec. Ale není tomu tak. Někdy dává černobílá ilustrace daleko více náhledu do příběhu než ty barevné a tak tomu je zde. Černobíle ilustrace od Tomislava Tomiče jsou zde zkrátka dokonalé a podtrhují děj každé bajky naprosto dokonale. A obálka? Pro dětské bajky se mi více líbí ta světle modrá prvního vydání. Ovšem já se vyžívám v tajemnu a ten pocit tajemna mi dává více toto nové vydání, které svým jednoduchý zlatým zdobením nic nezkazí.

Nyní můj názor. Stačí vám napsat, že jsem knihu měla do dvou hodin přečtenou? Chtěla jsem si příběhy dávkovat a přečíst si před spaním vždy jen jeden, ale ono to nešlo. Jakmile jednou tuto knihu otevřete, nemůžete se od ní odtrhnout až do samého závěru.

A teď už hodnocení!

    100%

Četli jste Bajky barda Beedleho? Nebo se na ně teprve chystáte? Pokud jste je četli, líbili se vám? Které vydání je podle vás vydařenější? A jaká je vaše nejoblíbenější bajka?
Budu moc ráda za každý váš komentář. :)


Komentáře

  1. Skvěl recenze :) Harry Potter je moje srdcovka ovšem přiznám se, že doprovodné knihy z jeho světa jsem zatím nečetla :) Lákají mě Bajky a Fantastická zvířata :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. :) Do Bajek určitě jdi, jsou skvělé... A co se týká Fantastických zvířat, tak ty jsem dostala zrovna k narozeninám, tak snad se na ně brzy dostanu. :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...