Děsivé prokletí rodu Carronů...

Tajemství skotské krve



Autor: Jan Hrdina

Žánr: Detektivka, historický román

Počet stran: 256

Vydavatelství: Cosmopolis, Grada

Oficiální anotace: Kapitán Ian Deveron-Gordon přijíždí na hrad Kilcarron do středního Skotska, aby sepsal dějiny rod Carronů. Nikdo ale netuší, že pravým důvodem příjezdu mladého kapitána je zcela něco jiného. V Kilcarronu totiž zemřelo několik služebných podivnou smrtí. Ian má pochybnosti, že se nejednalo o nehodu či nešťastnou náhodu, v čemž ho utvrzuje i fakt, že někteří obyvatelé Kilcarronu se mu snaží pátrání všelijak zkomplikovat.
Sužuje hrad opravdu nějaké děsivé prokletí? Podaří se kapitánovi odkrýt tajemství rodu Carronů?



"Večer byl chladný a vlahý. Na otevřená prostranství se pomalu vkrádala mlha, vzduch byl stojatý a jen občas na obloze tlumeně zasvítil měsíc."

Tajemná a mrazivá zákoutí hradu Kilcarron za sebou poslední dobou nesou více než jen jedno záhadné úmrtí. Všichni však tvrdí, že se nejedná o žádné vraždy. Prý to vždy byla nehoda či nešťastná náhoda, při které však vždy přišla o život mladá služebná. Ale to už těch náhod je nějak podezřele moc…

Jmenuji se Ian Deveron-Gordon a přijíždím na hrad, abych sepsal podrobnou historii rodu Carronů. Nikdo však nezná pravý důvod mé návštěvy. Na Kilcarron jsem byl vyslán, abych objasnil veškeré záhady, které se vznáší nad smrtí služebných. A i když se mohlo zdát, že se jedná o jednoduchý úkol, zjišťuji, že záhady, které okolí hradu obklopují, mě snad donutí začít věřit na duchy…

"Stál v prastaré pohanské svatyni Piktů, mnohem starší, než byly nejstarší křesťanské stavby ve Skotsku. Stál na místě, které již bylo okolím stovky let zapomenuté. Někdo však o něm věděl. Kdo?"

Tajné chodby a zákoutí jak z filmů o Indiana Jonesovi, které v sobě však neukrývají skrytý poklad, ale rovnou několik neobjasněných úmrtí. Tak přesně to je jednou větou knížka Tajemství skotské krve, která nedávno vyšla u Cosmopolisu, a ve které je skvěle vyobrazena ponurá atmosféra vycházející z tajemného hradu Kilcarron…

Jan Hrdina (zdroj)
I přesto, že se kniha odehrává ve Skotsku, pochází z pera českého autora a na každém použitém slově je to krásně vidět. V knihách, které se do češtiny překládají totiž jen tak nenaleznete tak krásnou ukázku květnatosti českého jazyka. Autor si umí krásně pohrát se slovy a jeho popisy prostředí jsou nesmírně záživné. Příběh je vyprávěn er-formou, a právě to se k historické knize podle mého názoru hodí nejvíce.

Příběh je hodně připodobňován k Sherlocku Holmesovi, a to je bohužel na škodu. Když se totiž řekne Sherlock Holmes, tak každý očekává dech beroucí zápletku s nepředvídatelným rozuzlením. To se zde však nekonalo. Příběh je sice skvěle napsaný a skrývá se v něm zajímavá zápletka, jenže ta je, bohužel, až moc předvídatelná. Pokud tedy do knihy jdete s očekáváním, že si přečtete příběh podobný Sherlockovi, budete nejspíše zklamaní…

Kniha vás však dokáže i přes tu pokulhávající zápletku zaujmout. Krom příběhu, který je opravdu kratičký a dá se tak přečíst za jeden den, vložil autor do knihy navíc Skotský epilog, ve kterém odhaluje pravdivá fakta a legendy, které tvořily základ celého příběhu. Tento skotský epilog je krásně doplněn i dobovými černobílými fotografiemi a ty vše krásně oživí. Pro milovníky Skotska je tedy tato kniha rozhodně to pravé a stejně tak jako pro fanoušky série Cizinka. Setkáme se zde totiž se jmény McKenzie, Fraser a Munro, která jsou zajisté povědomá všem, které Cizinka zaujala. Stejně tak povědomá je rozhodně i bitva u Cullodenu, která je nezapomenutelnou součástí nejen Cizinky, ale především skotské historie.

Grafika, která se skrývá uvnitř této knihy jen umocňuje celkovou atmosféru příběhu. Je sice hodně jednoduchá, ale ten obrazec na začátku každé kapitoly je nádherný a dokáže čtenáře přenést do té správné doby, ve které se děj odehrává. Jinak obálka se ničím moc extra nevyznačuje, ale právě díky tomu podle mého názoru zaujme tu pravou skupinu čtenářů. Přebal je krásně tajemný a ten spodní okraj se vzorem červeného Tartanu lehce ale výstižně poukazuje na Skotsko, ve kterém se příběh odehrává. Jen by ta obálka byla možná lepší bez toho výrazného T.

Co se týká mého názoru, tak nemůžu napsat, že jsem byla z celého příběhu nějak extra nadšená. Ovšem zároveň mě to ani vyloženě nezklamalo a chvílemi mě příběh velmi bavil. Takže… Byl to takový lepší střed, který ještě vylepšily skvělé autorovy popisy a momenty, ze kterých mi chvílemi běhal mráz po zádech. Rozhodně to tedy nebylo špatné čtení a toho, že jsem s knihou strávila víkend, rozhodně nelituji. Je mi však líto, že autor více nerozvinul zápletku a nepřekvapí tolik, jak bych si přála. Mě tedy nepřekvapil vůbec, ale to je asi tím, že odmalička sleduji detektivky a už jsem vypozorovala, jak takové knihy končí…

Tuto knihu bych asi nedoporučila náročným čtenářům. Ovšem pokud hledáte historický příběh s jednoduchou ale nápaditou zápletkou, tak Tajemství skotské krve je to pravé pro vás. A pokud si čas od času rádi přečtete nějaký kraťoučký a odpočinkový příběh, který vás už od prologu vtáhne do děje, tak tato kniha se vám bude jednoznačně líbit!

A teď už hodnocení!

    77%

Znáte tuto knihu? Už jste ji četli nebo se na ni zatím chystáte? Pokud jste ji četli, jaký na ni máte názor?
Budu moc ráda za každý váš komentář. :)



Mé velké díky patří nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.
Pokud o tuto knihu máte zájem, můžete si ji pořídit přímo na stránkách Grady.

Komentáře

  1. Pěkná recenze :) Knihy ze skotského prostředí mám ráda a tahle kniha vypadá vážně dobře. Překvapilo mě, že autorem je čech. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu. :) Také mě překvapilo, že autor pochází z Česka, ale vzhledem k tomu jak skvěle zná skotskou historii, tak se ani nedivým, že knihu zasadil právě do tohoto prostředí... :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...