Jsem každý den v jiném těle, ale má láska je stále stejná...

Den co den


Autor: David Levithan

Série: Den co den #1

Originální název: Every Day

Žánr: YA, román, fantasy

Počet stran: 360

Vydavatelství: YOLI

Oficiální anotace: Každý den se probudíte v jiném těle, každý den žijete život někoho jiného. A tak platí jedna jediná zásada – vyhněte se tomu, aby si někdo všiml, že na jeden den přebýváte v těle někoho jiného a nepleťte se do jeho života.
Vše je v pořádku, až do rána, kdy se probudíte v těle Justina a zamilujete se do jeho přítelkyně Rhiannon. Od toho okamžiku všechna pravidla, podle nichž jste až do teď žili, přestávají platit. Konečně se objevil někdo, s kým chcete být den co den.

"Když se díváte do středu vesmíru, je tam chlad. Prázdnota. Když na to přijde, vesmír se o nás nestará. Ani čas se o nás nestará. Proto se musíme starat jeden o druhého."

A je to tu zas. Nový den. Nové tělo. Nová rodina… Zkrátka vše nové, tak jako celý můj život. Nikdy nezůstanu v jednom těle déle než do půlnoci. Ale už jsem si na to zvykl. Pokaždé když se probudím, zapátrám v mém dočasném mozku, zjistím, jak se jmenuji a žiji obyčejný den, jaký by žil člověk, ve kterém jsem se na 24 hodin usadil. Celé to mé cestování je divné, hodně divné, to přiznávám, ale já nic jiného nezažil. Jsem dívka. Jsem kluk. Jsem zkrátka člověk, který se na rozdíl od ostatních lidí k nikomu neváže. Ale to jen z jednoho důvodu, nemá to význam. Nejde to…

Dnes jsem se probudil v těle Justina. Myslel jsem, že mě čeká den jako každý jiný, ale pak jsem poznal jeho přítelkyni, Rhiannon. Dívku, vedle které mám pocit, že všechny zdi, které jsem si před světem vystavil, se bortí jako domeček z karet. Poprvé hodlám porušit svá pravidla a udělat něco, co by ten povrchní Justin jen tak neudělal. Hodlám své, tedy Justinově, přítelkyni vykouzlit úsměv na tváři. A už teď vím, že to nebude jen tento den, kdy ji budu chtít rozesmát…

"Nelíbám ji proto, že chci, ani proto, že to potřebuju – líbám ji z důvodu, který přesahuje přání i potřeby, který je základní součástí naší existence, molekulární látkou, jež se stane základem našeho vesmíru."

David Levithan (zdroj)
Nad nápaditostí a originalitou příběhů Davida Levithana zůstává snad každý rozum stát. Každá jeho kniha totiž vypráví neuvěřitelný příběh plný emocí, který se pozastavuje na originalitě každého jednotlivce. V knize Will Grayson, Will Grayson, kterou napsal ve spolupráci s Johnem Greenem, ukázal, jak jedna postava z počátku neviditelná osoba, dokáže naprosto ovládnou celý příběh. Zatímco v příběhu Líbali jsme se se autor pustil do více příběhů a tím pádem měl za úkol poradit si s daleko větším počtem osob. I to se mu však podařilo výtečně a navíc styl, kterým se rozhodl celou knihu vyprávět, jen potvrdil to, jak skvělý autor to ve skutečnosti je…

V knize Den co den se však autor pustil do příběhu, který nejen že se řadí mezi fantasy, které i dost hraničí s magickým realismem, ale také si dal za úkol vymyslet neuvěřitelné množství postav. Ovšem vymyslet vše tak aby čtenáři stále přišlo vyprávění zajímavé a nenudil se, může být v takovémto příběhu celkem ošemetné. Jenže David Levithan nezklamal ani v této knize a opět přichystal něco neuvěřitelného, co ocení především každá mladá romantická dušička.

Příběh je vyprávěn ich-formou, a to naším cestovatelem mezi těly. Díky jeho pohledu je zajímavý každý začátek kapitoly, ve které se vždy probouzí do nového těla a zjišťuje kdo je, jaký je jeho denní program atd. V knize je zajímavé sledovat, jak se hlavní postava neustále mění, a přitom vlastně zůstává stejná. Autor dokáže opravdu skvěle popsat jakoukoli osobu, a především dokáže svými slovy citlivě poukázat, jak danou osobu bere společnost a jak se cítí ona sama. Díky tomu dává příběh i čtenáři otázku na zamyšlení, aby se pozastavil nad svým jednáním a popřemýšlel, jak se chová ke svému okolí. Právě to je na knihách od Levithana to krásné. Nejenže při čtení prožijete skvělý příběh, ale také dokáže čtenáře dohnat k uvažování nad vlastním chováním…

Kniha je dělena do kapitol, které jsou nadepsány počty dnů, které už duše našeho hlavního hrdiny procestovala. Každou kapitolu tedy přibyde jeden den a tím pádem se ocitáme i v jiném těle. Toto dělení kapitol je dobře vymyšlené, protože nedává čtenáři možnost se ve čtení ztratit. Aby však některé kapitoly nebyly příliš dlouhé a mohli jsme si dát při čtení pauzu, tak jsou zde používány klasické dvojité mezery, mezi některými delšími časovými úseky, kdy se nic zajímavého neděje. Kniha se tedy díky tomuto dělení dá číst prakticky kdekoli. Můžete si ji brát sebou do školy a číst ji o přestávkách nebo s ní i vyrazit na dlouhé cesty vlakem či na krátké jízdy tramvají.

(zdroj)
Tato filmová obálka knihy je krásná a rozhodně zaujme dnešní čtenáře více než ta, která je použita na prvním českém vydání. Ovšem ta první zase lépe vystihuje příběh, i když ony ho vlastně vystihují obě. Nejde tedy přesně určit, která obálka se ke knize hodí více. Záleží pouze na vás, který přebal se vám líbí více a zda preferujete hardback (1. vydání) nebo paperback (filmové vydání)… Já preferuji paperbacky, takže jsem za to nové vydání CooBoo vděčná. Doufám však, že v paperbacku bude vydán i druhý díl, nerada bych měla jednu sérii v odlišných velikostech. :)

Jaký je můj názor na knížku? No, čekala jsem, že to bude dobrý příběh, ale to, že bude až tak skvělý, jsem nečekala. Knížka mě pohltila od první stránky a i přesto, že není žádný "hubeňour", dá se přečíst hravě do dvou dnů. Ten příběh je natolik kouzelný, odpočinkový a přitom napínavý, že vám nedá spát a vy musíte neustále pokračovat ve čtení. Jenže zároveň je kniha tak roztomilá, že nechcete, aby skončila a chcete si ji dávkovat postupně. Jenže to moc dobře nejde. :)) Příběh mě donutil smát se z plných plic, zauvažovat nad svým okolím a když už zde píši vše, tak se musím přiznat, že jsem si na konci i poplakala… Ale to přece taky jednou nevadí. :) David Levithan píše opravdu skvělé knihy a mě ani jeden jeho příběh prozatím nezklamal. Na každé stránce své knihy totiž nechává svůj otisk beznadějného romantika a snílka, díky kterému se zajisté vryl do paměti nejen mě, ale také mnohým čtenářům a čtenářkám YA žánru a LGBT tématiky.

Den co den doporučuji každému, kdo hledá odpočinkový YA příběh plný romantiky, který je opleten menší fantasy záhadou. Tato knížka totiž splňuje snad vše, co se od odpočinkového čtení očekává. Příběh je navíc naprosto originální a se svým neotřepaným závěrem nabízí čtenáři nezapomenutelné zážitky…

A teď už hodnocení!

    96%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni prozatím chystáte? Pokud jste knihu četli, líbila se vám? Máte rádi knihy Davida Levithana? Který jeho příběh máte nejraději?
Budu moc ráda za každý váš komentář, který mi k této knize napíšete. :)

P.S.: Knížka je prvním dílem z duologie Den co den a kvůli svému otevřenému konci zajisté mnohé čtenáře napadne, že druhý díl bude pokračováním celému příběhu. Tak to však není. Pokračování má být totiž vyprávěno z pohledu Rhiannon a jedná se o ten samý příběh jako v tomto prvním díle…


Komentáře

  1. Pěkná recenze, o knize jsem slyšela a vypadá vážně dobře. :) Ráda bych si nejen přečetla knihu, ale také se podívala na film. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za tak milá slova! :) Knihu ti určitě doporučuji a film na porovnání také - i když mě se teda vůbec nelíbil. Knihu ti každopádně doporučuji přečíst dřív... :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...