Nyxia… Vesmírná hmota, která změní svět!

Nyxia


Autor: Scott Reintgen

Série: Nyxia 1.

Originální název: Nyxia

Žánr: YA, sci-fi

Počet stran: 392

Vydavatelství: King Cool

Oficiální anotace: Nyxia – nejcennější látka ve vesmíru dokáže proměnit váš bídný život v lesk a slávu. Ale při pokusu o její získání můžete ztratit víc než jen čas. Troufnete si kvůli ní i zemřít?
Život Emmetta Atwatera rozhodně není procházka růžovou zahradou. Jeho matka bojuje s rakovinou, otec neustále pracuje, aby uživil rodinu. Jednoho dne se naskytne příležitost, jak rodinu navždy zabezpečit. Příležitost, která ho možná bude stát život. Přesto Emmet neváhá a přihlásí se do projektu Genesis 11, kde s dalšími chlapci a děvčaty z celého světa trénuje pro vesmírnou misi.
Pouze osm z nich bude vybráno pro cestu na planetu Eden, kde se nachází vzácná látka Nyxia, a získá bohatství a slávu. Jenomže cesta za vítězstvím je může stát život. Emmett se bude muset postavit tváří v tvář konečnému rozhodnutí: vyhrát za každou cenu, nebo najít způsob, jak bojovat a zůstat dobrým člověkem.

"Znič, nebo budeš zničen."

Byl jsem pozván společností Babel Communications, abych se zúčastnil vesmírné soutěže. Bylo nás vybráno celkem deset, ale jen osm nejlepších z nás bude vysláno na planetu Eden. Právě na této planetě se těží Nyxia. Hmota, kterou za pomoci své mysli můžete změnit prakticky na cokoliv.

Nevím, proč jsem byl vybrán právě já, ale za ten balík peněz, co nabízí, jsem pro ně schopen udělat pomalu vše. Má rodina na tom nikdy nebyla úplně skvěle a od té doby, co je matka nemocná, je to ještě horší. Proto potřebuji peníze. Sice to znamená, že musím opustit Zemi – doslova –, ale o ní s otcem bude dobře postaráno.

Co mě však ve vesmíru čeká? A je všechno tak, jak nám tvrdí? To zatím nevím, ale hodlám být nejlepší. Jen nesmím zapomenout slova svého otce: Nikdy nezapomeň na to, kdo jsi a odkud pocházíš…

"Otáčím klíčem a uvědomuju si, že já můžu být autorem svého vlastního příběhu. Nebudou v něm ztracené sny, ale naopak zářivá budoucnost na zlatém pobřeží."

Scott Reintgen (zdroj)
Nyxia, příběh, o kterém musel každý uživatel Instagramu sledující knižní komunitu alespoň jednou slyšet. Koncem prosince se totiž strhla lavina příspěvků s touto knihou, na kterou všichni pěli jen samou chválu. A je tento příběh skutečně tak skvělý? Není to nic jedinečného, ale pokud máte rádi YA sci-fi, tak tuto knihu byste neměli minout!

Příběh je vyprávěn hlavním hrdinou Emmettem, kterému je sedmnáct let. Jeho charakter je dobře vymyšlený a postupně můžeme sledovat, jak jeho postava dospívá a mění se. Je možné, že někomu od začátku úplně nesedne jeho chování, ale postupem času se to zlepšuje a snad každý čtenář, se do Emmetta dokáže vžít. Autorovy se podařilo dobře zpracovat i ostatní postavy, ve kterých si naleznete své oblíbence či naopak ty, které moc nemusíme. Všemi postavami tak vytvořil základ na zajímavý příběh, který snad bude v dalších dílech ještě lepší.

Kniha má krásně čtivý a nápaditý děj plný nečekaných zvratů, které vás dostanou. Příběh je sice hlavně o tréninku a různých soubojích, ale některé scény vám doslova vezmou dech. Při čtení máte pocit, že je autor stále jeden krok před vámi a vy pak nedokážete odhadnout, co bude následovat. Což je skvělé a u takovýchto knih to nebývá běžné. Tento příběh si navíc najde oblíbence u těch, kteří mají v podobných knihách už plné zuby romantiky. Zde totiž pomalu žádná romantická linka není. Autor nejspíš něco plánuje do budoucna, ale řekla bych, že to nebude nic přehnaného.

(zdroj)
Obálka knihy se vážně povedla a rozhodně zaujme v knihkupectví svou cílovou skupinu čtenářů. Mě se sice více líbí ta originální, která ukazuje hlavně nyxiu, ale i ta česká se na knihu hodí. Jen mě na ní trochu zaráží detail prasklého skla. Buď jsem totiž něco přehlédla v ději, anebo tam prostě nemá co dělat…

Nyxia je natolik vychvalovaným příběhem, že může některé čtenáře až odradit. Já jsem do knihy šla s tak obrovským očekáváním, že jsem to nejspíš krapet přehnala. Netvrdím, že je kniha špatná, ovšem není ani tak dokonalá, jak všichni tvrdí. Příběh je hodně povedený a má velký potenciál do dalších dílů. Byla jsem nadšená ze všech zvratů, kterými mě autor nepřestal překvapovat a nejraději bych se hned pustila do dalšího dílu. V jednom momentu mě dokonce autor natolik dostal, že jsem z počátku nevěřícně lapala po dechu, ale hned jak jsem se vzpamatovala, chtěla jsem mu knihu omlátit o hlavu. :) Za mě vám tedy příběh můžu doporučit, ale nečekejte od něj až tak velké zázraky.

Knížku tedy především doporučuji těm, kteří hledají YA sci-fi s neotřelým námětem plným nečekaných zvratů a bez jakékoli přehnané romantiky.

A teď už hodnocení!

    86%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, jak se vám líbila?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentářů. :)


Za knihu bych chtěla moc poděkovat e-shopu Knihy Dobrovský,
u kterých si můžete Nyxia také pořídit.

Komentáře

  1. Souhlasím téměř se vším, co jsi tu napsala :) Příběh je opravdu skvělý a hype kolem této knihy byl obrovský, což mohlo někomu zvýšit očekávání od jejího příběhu. Já do čtení vstupovala spíše pesimisticky a byla jsem nadšená. Kniha se mi líbila a absence romantiky mi naprosto vyhovovala :D Každopádně si myslím, že od druhého dílu můžeme dostat o dost více než od toho prvního, ale pouze v případě, že to spisovatel uchopí za tu správnou nitku :) Jsem nad to zvědavá a rozhodně po druhém díle sáhnu :)

    Klářin Knihokoutek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten pesimistický přístup je snad nejlepší. Vždy je pak obrovská šance, že kniha člověka příjemně překvapí. :) Jop, ta absence romantiky byla příjemná změna. :D Hold budeme doufat, že se autor té správné nitky chytí. Už aby u nás ten druhý díl vyšel. XD

      Vymazat
  2. Krásné fotky:-)
    Mně se Nyxia moc líbila a i mě to docela překvapilo, protože na sci-fi mě úplně neužije. :-) Na pokračování se mega těším a naprosto souhlasím s tou romantikou. Bylo osvěžující si přečíst něco, co je od romantiky tolik odprostěné! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Jsem ráda, že se mnou souhlasíš. Už aby bylo pokračování! :))

      Vymazat
  3. Jsem asi jediná, která v tom to úžasné nevidí...:-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já netvrdím, že to bylo něco dokonalého, mělo to své mouchy, ale těmi zvraty mě autor dostal. Příjemně mě překvapil. :) Každému se ale nelíbí to samé... :/

      Vymazat
  4. Krásná recenze! sci-fi moc nevyhledávám ale jak trochu přestane ten boom tak si knihu možná přečtu :)
    Jinak máš moc krásné fokty ♥

    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. <3 Doufám, že se ti bude kniha líbit a nezklame tě! :)

      Vymazat
  5. Já scifi moc nemusím a o této knihy mě právě odrazuje to velké boom kolem ní, ale musím říct, že jsem docela ráda, že ušetřím! Pro jednou :D

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, ten boom odrazoval i mě, ale touha po přečtení tohoto příběhu byla větší. :D

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...