Neslyšný svět vysoko v horách...

Neslyšno

Autor: Richelle Mead

Originální název: Soundless

Počet stran: 248

Vydavatelství: Domino

Oficiální anotace: Dívka jménem Fej žije v horské vesnici, kterou sesuvy kamení zcela odřízly od světa. Přežití vesničanů zajišťuje jediné lano, po němž jim přes zrádné skalní stěny posílají jídlo lidé z údolního království. Naprostá závislost není však to jediné, co Fejinu vesnici sužuje: kam až paměť sahá, zdejší lidé neslyší. Jako by takovéto prokletí nestačilo, začínají nyní ztrácet i zrak. Také zásilky jídla přicházející lanovkou se začínají tenčit... Nadcházejí časy zkázy; obyvatelům horské vsi hrozí tichá temnota a smrt hladem. Pak ale jedné noci probudí Fej drásavý hluk. Vedena zvuky, něčím do té doby naprosto neznámým, se Fej vydává na velkolepou výpravu - sestupuje po nebezpečně strmé hoře do tajemného království Pej-kuo, kde nalezne neuvěřitelnou pravdu o své vesnici i lásku, která ji navždy změní život...


Vysoko v kopcích se nachází malá vesnice, ve které žije Fej se svou sestrou Čang Ťing. Obě jsou učednice mistrů a mají za úkol dělat denní záznamy. Fej je tou nejlepší malířkou. Ovšem Čang Ťing už není ani z poloviny tak dobrá jako dřív. Přestává totiž vidět. A to není jediná, i pár dalších lidí z vesnice začíná slepnout. To však není jediný smysl, který ztrácí. Před několika desítky let totiž všichni obyvatelé vesnice ohluchli.


Každodenní život ve vesnici se takřka vůbec nemění. Každý má určenou svou práci a tu vykonává. Horníci těží kov, který je posílán do úpatí hory, odkud správce lana posílá alespoň malé množství potravin, aby z toho obyvatelé vyžili. Učedníci mistrů naopak o všem co se stalo dělají záznamy. Poměrně klidný život, který ovšem trápí nedostatek jídla, se vzápětí změní ještě k horšímu. A to kvůli jednomu dopisu od strážce lana.
Pro Fej se náhle mění úplně vše. Zásoby jídla jsou stále menší. Její sestra má stále horší zrak. Navíc Čang Ťing hrozí, že ji vyloučí a pošlou mezi horníky. To Fej nemůže dovolit. Není to však to jediné co se Fej stane. Ve spánku se jí zdá sen. Sen, ve kterém slyší volání. Zvuky, které slyší, však neutichají ani za dne...

"Ve světě bez zvuku slyší jedna dívka, jak ji cosi volá..."

Zajímavý příběh z vysokohorské Čínské vesničky propletený bájemi, které asi jen tak v některé knížce nenajdeme. Nebo aspoň já jsem nic podobného nenašla.. Nápad na takovou fantasy je opravdu dobrý a příběh je od začátku dost chytlavý. Jenže ten konec. Prvních 200 stran je opravdu pěkných a u člověka vyvolávají velké očekávání toho jak to všechno dopadne. A pak je konečně ta dlouho očekávaná zápletka, kterou všichni tak moc chceme. No a nakonec už jen pár stránek v epilogu. Těch posledních (ani ne) padesát stránek, by si zasloužili daleko více popisu a hlavně více akce. Celé mi to přišlo takové uspěchané a nedotažené do toho pravého konce.

Co se týká autorky tak musím říct, že mám Richelle Mead celkem ráda. Minulé jaro jsem strávila čtením Vampýrské akademie a i když je to téma, o kterém píše pomalu každý, tak se mi v nich líbila originalita a hlavně to jak byly knihy napsané. Kdybych tedy měla číst od Richelle Mead nějakou knihu znovu, tak raději zvolím všech šest knih z Vampýrské akademie než jedno Neslyšno. Ovšem i přes všechno co jsem teď napsala, tak musím knihu doporučit. Příběh má příjemné, napínavé a zajímavé pasáže, které jsou opravdu čtivé. Navíc už jen to, že se vše odehrává vysoko v horách a krásné přírodě, je určitě zajímavější než příběh, který se nachází mezi paneláky.

A teď už hodnocení!

Komentáře

Oblíbené články...