15 úkolů, 33 dní a jeden dokonalý plán...

Metoda 15/33

Autor: Shannon Kirk

Originální název: Method 15/33

Žánr: Thriller, psychothriller, detektivka, světová literatura

Počet stran: 376

Nakladatelství: Omega

Oficiální anotace: Představte si těhotnou šestnáctiletou dívku, vytrženou z klidu a míru vlastního domova a uvězněnou v úložném prostoru špinavé dodávky. Je sama, unesená a k smrti vyděšená.
A teď trochu jiný pohled.
Představte si těhotnou šestnáctiletou dívku, geniální hříčku přírody a skvělou manipulátorku, uvězněnou v úložném prostoru špinavé dodávky. Od první vteřiny únosu není její chladně kalkulující mysl posedlá ničím jiným, než záchranou svého ještě nenarozeného syna a vykonáním aktu nemilosrdné pomsty. Tu plánuje metodicky, vypočítavě a vědecky.
Dá se dívka označit termínem klinický sociopat? Trpělivě vyčkává na pravý okamžik, neponechává nic náhodě, vše má dokonale načasováno. Když je oběť stejně nemilosrdná, jako její únosci, hodí se metoda 15/33. A na mysl se vkrádá vtíravá otázka: kdo je tu vlastně oběť a kdo agresor?

"Myslel si, že ONA je obětí.
Netušil, že je to ON, kdo se musí bát."

Zmizení šestnáctileté dívky se může zdát jako její dokonalý útěk od rodiny, zvlášť když je už ve zralém stádiu těhotenství, se kterým její rodiče nesouhlasí. Ale nic není tak, jak se na první pohled může policii zdát. Je tedy štěstím, že u FBI pracuje člověk, který útěku nevěří a snaží se zjistit, kam ve skutečnosti dívka zmizela…

"Naši trasu jsem pečlivě sledovala a ukládala si ji na pevný disk svého mozku."

Žije stále ještě s rodiči a vyniká svým neuvěřitelným nadáním, o kterém se obyčejnému smrtelníku nezdá. Nejedná se však o nic nadpřirozeného jen o tělesnou vadu, která však není okem viditelná. Má zvětšený čelní lalok přesně o 101%. Vyniká svou dokonalou myslí, která nezná žádnou překážku, již by nedokázala porazit. O kom je zde řeč? O dívce, které je pouhých 16 let a stále chodí na střední školu, jen je už v osmém měsíci těhotenství a nedávno byla unesena.

Její únosci o ní však nic nevědí. Netuší, jak se jim její únos může vymstít, protože ona se jen tak nevzdá. Nejen, že ohrozili ji, ale hlavně si ji dovolili unést, když pod svým srdcem nosí to nejdražší, svého nenarozeného syna. Musí jim utéct a oni ji pomohou sehnat položky, které ji v útěku pomohou. Její únosce je až příliš jednoduchý a hloupý aby zjistil, co dělá. To ona je zde ta chytrá, která ho ovládá. Nyní záleží na tom správném načasování, které nesmí být příliš brzy a už vůbec ne pozdě…

"Jedinými tvými nástroji je to, co najdeš v téhle místnosti.
Uvědom si to.
Drž se svého plánu."

Kniha, jejíž příběh je už od samého začátku neuvěřitelně napínaví a to až tolik, že se na něm stáváte závislí. Musíte vědět, jak to celé dopadne. Nejde si dát pauzu od čtení, chcete stále pokračovat. Toužíte vědět víc a na konci potřebujete nutně pokračování. Metoda 15/33 je neuvěřitelně poutavý psychothriller, který se stává jedinečným právě kvůli výjimečnosti hlavní hrdinky, která nemá v žádné knize obdoby.

Na stylu, kterým je tento příběh psán, je skvěle vidět autorčina odbornost z mnoha let praxe jako právnička a vysokoškolská profesorka. Nejedná se tedy o žádnou z mnoha knih, které jsou pouhým pokusem o dobrý thriller, ale o výjimečný příběh s dokonale propracovanou zápletkou. Autentičnost každé situaci dodává skvělý popis všech do detailu propracovaných situací, které se autorka často nebála okořenit hutnou dávkou vulgarizmů. Shannon Kirk je v popisu velmi důrazná, výstižná a chvílemi v knize popisuje až nechutné praktiky, kterými si unesená dívka musela projít, tak důkladně až je možné, že vám při čtení naskočí husí kůže.

Příběh je vyprávěn z dvou úhlů pohledu. Na jedné straně se ocitáme v kůži unesené dívky, ve které je opravdu složité se vyznat. Nikdo není schopný najít v sobě vypínač pocitů, který vám pomůže neztrácet nervy a myslet pouze na to důležité. Ale ona to dokáže. Je až neuvěřitelné, jak může její mysl fungovat a přitom se nezbláznit? Na druhé straně se ocitáme v kůži zvláštního agenta Rogera Liu. Roger vyšetřuje únosy dětí a nyní se mu na stůl dostal nový případ, právě unesené těhotně dívky. Díky němu čtenář nahlédne do celého vyšetřování a navíc se dozvídá i příběh jeho života, který ho dovedl na práci, kterou u FBI vykonává. Navíc i on se něčím liší a tím je ještě zajímavější.

Kapitoly unesené dívky i agenta FBI jsou velmi dobře odděleny, takže čtenář nemá možnost se v příběhu ztratit. Kniha by možná mohla leckoho zaskočit celkem malými písmeny, které jsou na sebe i dost nahuštěny, ale není se čeho bát. Díky napínavosti příběhu se příběh čte velmi rychle a stránky přímo utíkají pod rukama, takže než se nadějete, jste na konci knihy.

Knižní obálka skvěle vystihuje celý příběh a ještě podtrhne jeho děj. Jen tentokrát mi na české obálce vůbec nesedí dívka, která má být právě tou unesenou. Mě vždy dokáží celkem dost vytočit detaily, které beru jako samozřejmé. Na této knize tím detailem jsou blond vlasy, které dívka na obálce opravdu nemá a hlavní hrdinka ano… Kvůli tomuto detailu není určitě mé hodnocení nižší, protože na originální je vše jinak, ale je to spíše jen menší rada pro nakladatele, kteří by mohli mít takovouto drobnost lépe ohlídanou.

A teď už pár mých pocitů na závěr. Po otevření příběhu jsem byla celkem mimo právě kvůli myšlení hlavní hrdinky, na které jsem se na začátku musela hodně soustředit. Ovšem po první kapitole jsem se už začala lépe orientovat a celý příběh se chýlil ke konci rychlostí blesku. Kdybych měla napsat, které kapitoly mi sedli více, tak nejspíše ty od agenta Rogera Liu, ale ani ty z pohledu unesené dívky se nečetli špatně. U jejích kapitol jsem však měla menší problém s tím, že chvílemi dokázala fungovat jako nějaký stroj a úplně se dokázala odpoutat od pocitů. Zkrátka je vypnula. Nyní po dočtení stále nevím, co si o hlavní hrdince myslet, jelikož mě dokázala úplně zmást, ale zároveň mi i byla nesmírně sympatická. Po shrnutí celého příběhu, však musím říct, že mě autorka neskutečně překvapila. Doufám, že u nás vyjde další její kniha, u které by se však autorka mohla pokusit trochu vylepšit závěr příběhu, který se podle mého názoru dal udělat rozhodně lépe.

A teď už hodnocení!

    84%

Znáte tuto knihu? Už jste o ní slyšeli? Chystáte se ji číst nebo jste ji už četli? Líbila se vám?
Budu moc ráda, za jakýkoli váš komentář.

PS: Kdybyste věděli o některém thrilleru/psychothrilleru, který je alespoň z poloviny tak zajímaví, budu moc ráda, když mi o něm dolů do komentářů napíšete. Ráda bych si něco podobné znovu přečetla… :)



Mé velké díky patří nakladatelství Omega za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.

Pokud o tuto knihu máte zájem, najdete ji přímo na stránkách nakladatelství Omega.


A pořídit si ji můžete v knihkupectví Knihy Dobrovský.

Komentáře

  1. Výborná recenze :) Kniha by mi měla brzy přijít, těším se na ni především , kvůli netradiční hlavní hrdince :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji ❤ Ano, hrdinka je zde opravdu netradiční. Přeji hezké čtení a ať se ti knížka líbí. :)

      Vymazat
  2. Jéé, tak to se těším, až se ke knize dostanu. Do konkurzu jsem se ani nehlásila, věděla jsem, že na to teď nemám prostor, ale v létě knihu pořídím a přečtu, už teď se těším. Díky za senzační recenzi, Šári! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš vůbec za co. Jsem moc ráda, že se ti recenze líbí a doufám, že tě knížka také tolik zaujme. :)

      Vymazat
  3. Krásně napsáno. :) Knihu mám doma, ale kvůli nekonečnému zkouškovému jsem si jí zakázala otevřít. Sice by mi její čtení zabralo pár hodin, protože bych jí určitě nedokázala odložit, ale i tak si to nemůžu dovolit. :( Jak já se těším, až se k ní dostanu... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Tak ať se k ní brzy dostaneš. Přeji úspěšné zkouškové. ;)

      Vymazat
  4. Knihu jsem ještě nečetla, ale hrozně se na ni těším. Zajímá mě, jak ta šestnáctiletá holka s únoscem vypeče a taky na to její myšlení :D Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příběh pro mně byl milým překvapením. Něco až tak zajímavého jsem nečekala. :) Děkuji ;) Ať se ti kniha líbí!

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...