Povídky nájemné vražedkyně z Adarlanu...

Krvavé ostří


Autor: Sarah. J. Maas

Série: Skleněný trůn 0.5

Originální název: The Assassin's Blade

Žánr: YA, fantasy

Počet stran: 408

Vydavatelství: CooBoo

Oficiální anotace: Celaena Sardothien je nejobávanější zabiják v celém království. I když pracuje společně s ostatními zabijáky sídlícími v Tvrzi vrahů, důvěřuje jen sama sobě a svému příteli Samovi. Když ji její intrikující mistr, Arobynn Hamel, pošle na různé mise, které ji zavedou na vzdálené ostrovy i na nepřátelskou poušť, začne jednat nezávisle na jeho rozkazech – ale tím zároveň zpochybňuje i svoji vlastní věrnost. A během svých výprav zjišťuje, že k Samovi cítí mnohem víc než jen obyčejné přátelství. Ovšem tím, že jedná, jak jí napovídá srdce, a vzpírá se příkazům, se ocitá ona sama i Sam ve smrtelném nebezpečí. Arobynn je nelítostný a zradu nikdy neodpouští. A zná za ni jen jediný trest – smrt.

"Cítila, že ji hrad pozoruje jako obří netvor ze skla kamene a železa."

Slyšel o ní každý, ale jen pár lidí ví, jak skutečně vypadá. Ti co její podobu znají, jsou většinou po smrti. Proč? Protože tak byla vychovaná. Kam přijde, přinese smrt a dostane za ní zaplaceno.

Celaena Sardothien je obávaný adarlanský zabiják, který je znám po celé zemi Erilea. Je nájemnou vražedkyní pracující pro cech vrahů v Adarlanu, pod vedením Arobynna Hamela. Je to její život, který i přes všechnu smrt, tráví v luxusu, který jí Arobynn dopřává. Je jeho nejlepším vrahem, ale má svou hlavu a ta se také projeví. Stačí jen jeden úkol, který se Celaeně nelíbí a hned je vše vzhůru nohama a vypadá to, že nic už nebude jako dřív.

Pokud pro někoho pracujete, nevyplácí se mu odporovat. Jenže když je ta věc ještě horší než nájemné zabíjení, musí se začít něco dělat. A tak Celaena začne jednat na vlastní pěst, ale ne sama. U Arobynna pracuje ještě jeden člověk, který není spokojený s tím, co pro něho musí dělat. Jeho jméno je Sam Cortland, jenže Celaena si s ním až tak dobře nerozumí. Vše zvládne sama a nikoho dalšího nepotřebuje. Až do jednoho okamžiku…

"Jestli někdy někomu prozradíš, že jsem tě objala, tak tě vykuchám."

Jak si zpříjemnit čekání na pátý díl série Skleněný trůn? Přečtěte si doplňkový díl Krvavé ostří, který je plný pěti fantastických povídek o dřívějším životě Celaeny Sardothien za doprovodu cechu vrahů v Adarlanu. Není to však kniha pouze pro milovníky této série. Pokud stále váháte, zda jít do některé knihy od Sarah J. Maas, tak právě tyto povídky jsou skvělou volbou. Dá se říct, že vše je uzavřené, takže v případě, že by se vám její styl psaní nelíbil, nejste nuceni pokračovat, abyste zjistili, jak se vše dále odehrává. Mám ale pocit, že to v tomto případě nehrozí. Budete totiž toužit po pokračování, protože styl psaní Sarah je nanejvýš nakažlivý.

zdroj
Teď si možná říkáte, že to není pravda, protože jste četli první díl knihy a vůbec se vám nelíbil a to hlavně kvůli hlavní hrdince. Celaena je opravdu někdy na ránu, to nejde zapírat. Ve Skleněném trůnu je celkem složité pochopit ji a především tu její lásku ke šperkům, šatům, různým látkám a celkově k bohatství. Tyto věci totiž vůbec nesedí k jejímu povolání, které je především o špíně, krvi a zabíjení. V této doplňkové knize je však její slabost pro drahé věci dobře popsaná a nejde ji zde kvůli něčemu takové soudit. Knihu tedy doporučuji i těm, kteří tuto sérii zavrhli, právě kvůli hlavní hrdince.

Je zde také možnost, že jste knihu zavrhli z pocitu, že je tam na vás málo bojů a vražd, když to má být o nájemné vražedkyni. Tak toho se v Krvavém ostří nemusíte bát. Každý z příběhů je totiž plný akce, a když to vše vložíte pouze do 400 stran, tak kniha svou bojovností vyloženě přetéká.

Sarah J. Maas je výjimečná svým stylem vyprávění, které i přes er-formu je neuvěřitelně poutavé. Tím nejlepším a nejvýraznějším v jejích textech jsou dokonalé popisy každé maličkosti. U jejích příběhů máte pocit, že jste přímo v knize a můžete takřka cítit vše v ději. To jsem však už popisovala v recenzi na první díl knihy. Právě v to mistrné vyprávění jsem doufala i zde a dostalo se mi, jen ne v takové míře jako v jiných dílech série.

Jako každá kniha této série, tak i tato má svou vlastní mapu a konečně se pořádně využila. Celaena v této knize kvůli svým misím opravdu velmi cestuje a mapa nám tak umožňuje lépe si celí svět Erilea lépe poznat a umět si ho představit.

zdroj
Když přemýšlím nad tou nejlepší povídkou, tak tu ani určit nemůžu. Líbily se mi opravdu všechny a každá měla něco do sebe. Nečekaně mě překvapila povídka Vražedkyně a poušť, od které jsem nečekala takovou akci a spíše jsem se obávala, že se budu nudit. A nakonec jsem se vůbec nenudila. Povídek, ve kterých jsem si užívala Celaeniny drzosti a neuvěřitelného sarkazmu, byli Vražedkyně a podsvětí a Vražedkyně a Pán pirátů. Našla se zde i jedna příjemná jednohubka v podobě Vražedkyně a léčitelky. A co se týká Vražedkyně a říše, tak zde sice musím říct, že jsem čekala trochu více popisu a rozvedení určitých situací, ale nebyla jsem zklamaná.

Knižní obálka je jako vždy dokonalá a tak není potřeba k ní cokoli dodávat. Možná jen jedna drobnost. Chápu, že stříbrně/šedé vlasy dodají obálce větší mrazivou a záhadnou atmosféru, ale vždyť její vlasy připomínají barvu zlata ne stříbra! Tuto drobnost mám však ke každé obálce, na které je Celaena…

Kniha mě celkově velmi příjemně zpříjemnila čekání na pátý díl série. Jsem opravdu ráda, že autorka se pustila do psaní i těchto povídek, které vše příjemně oživily a dodaly celé sérii další kouzlo. Já jsem ke knihám povídek k sériím celkem kritická a nemůžu říct, že bych je nějak vyhledávala, ale v tomto případě určitě za to vyhledání stojí. Sarah J. Maas mám opravdu ráda a její popisy všech situací opravdu miluji. V této knize jsem bohužel očekávala těch jejích mistrných popisů více, a proto jsem ke konci lehce zklamaná. Tato maličkost tedy lehce snižuje hodnocení, ale kniha se mi každopádně líbila tak jako tak. Povídky mi sice krásně zpříjemnili čekání na pátý díl, ale až tak mě naladila na vlnu skleněného trůnu, že opravdu nevím, co si mám do jeho vydání počít. :)

A teď už hodnocení!

    87%

Četli jste tyto povídky? Líbily se vám? Máte rádi sérii Skleněný trůn? Co říkate na autorku Sarah. J. Maas? Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

PS: Pokud si chcete přečíst mou recenzi na první díl Skleněného trůnu, najdete ji ZDE.


Komentáře

  1. Až konečně dočtu celou sérii určitě se na Krvavé ostří vrhnu, vypadá opravdu dobře :) Povedená recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě jdi do ní. Je opravdu dobrá. :) Ať se ti líbí. :) A děkuji;)

      Vymazat
  2. Mě osobně se nejvíce líbila první povídka a to Vražedkyně a pan pirátu

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkná recenze a fotka :) Na tuto sérii se teprve chystám jsem s ní pozadu :) Ale na přečtení Skleněného trůnu se vážně těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Doufám, že tě nezklame. Přeji krásné čtení a hodně trpělivosti se Celaenou. :)

      Vymazat
  4. Od S.J.Maas jsem ještě vůbec nic nečetla, všude na tyto knihy narážím, ale pořád jsem se neodhodlala. :D Pomalu se začínám začítávat do fantasy knížek a už nejsem závislá jen na detektivkách, tak se i k této sérii třeba jednou dostanu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V této sérii vytvořila Sarah skvělý fantasy svět, Který je díl od dílu lepší a plnější magie. Pokud tě tedy fantasy bude bavit ještě více, tak jdi rozhodně do této série a klidně začni touto knížkou, abys věděla, zda je to to pravé pro tebe. :) Tak to já mám právě naopak: Závislost na fantasy, Nováček v detektivkách :D

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...