Vítejte ve Verity! Městě monster, ve kterém se nevyplácí vycházet po setmění...

Divoká píseň


Autor: Victoria Schwab (V. E. Schwab)

Série: Monstra z Verity 1.

Originální název: This Savage Song

Žánr: YA, fantasy

Počet stran: 336

Nakladatelství: CooBoo

Oficiální anotace: Vítejte v temném městě Verity, kde najdete všechno, jen ne bezpečí… protože tohle místo ohrožují monstra, která se zrodila z násilí.
Kate touží být tak nemilosrdná jako její otec, který vládne Severní části Verity, nechává nestvůry potulovat po městě a vybírá od lidí peníze za jejich bezpečí. Po pěti letech na internátních školách se Kate konečně vrací domů a chce ukázat otci, že je stejně nelítostná jako on.
August chce být člověk. Ale není. Je nestvůrou, která dokáže krást duše pomocí hudby. Jeho otec řídí Jižní část města a snaží se chránit nevinné. August je jeho tajná zbraň.
Jejich město je rozdělené. Jejich město se rozpadá.
A Kate a August jsou jediní, kdo chápou obě strany, jediní, kdo jsou schopní něco udělat. A přitom tak rozdílní… Ale jak se může člověk rozhodnout, jestli bude hrdina nebo zloduch, když je tak těžké rozlišit, co je co?

"Většina lidí chce někam patřit, na chvilku na nic nemyslet.
Vypadnout z vlastních úvah i životů.
A příběhy jsou tou nejjednodušší cestou, jak to zařídit."

Dva rozdílné životy, které se střetnou na střední škole ve městě, které je plné monster a násilí. Tímto vás vítá město Verity.

Kate Harker, dívka, která má za sebou více škol než kdokoli jiný, má jasný úkol. Chce se nechat vyhodit i ze své nynější akademie. Touží po životě se svým otcem, vládcem severní části Verity. Ráda by byla jako on, stejně krutá a nenávistná, ale aby se tak mohla chovat, musí se nejdřív do Verity vrátit.

Jižní části Verity, vládne rodina Flynnů. Ovšem ne tou krutou formou, jako Harker na severu. Henry Flynn chce udržet mezi severem a jihem Verity mír, pomocí své jednotky FBJ. Do této jednotky chce patřit i jeho syn August, ale jeho největší přání je jiné. Chce být člověkem a ne monstrem, kterým se stal. Touží po životě, ve kterém bude moc volně hrát na housle a ne pomocí nich vraždit.

A jak už to tak bývá, Kate i August se střetnou a to rovnou na stření škole na severu Verity. O Kate všichni vědí. Ví o její rodině a i o jejím krutém otci. O Augustovi ale neví nikdo nic a to jen z důvodu, že vystupuje pod falešným jménem. Kdyby totiž Harker i kdokoli jiný věděl, kdo skutečně je nepřineslo by to nic dobrého…

"Zrůdy a zrůdičky velký i malý,
vás by si, dětičky, k večeři daly.
Korsaji zubatí s ostrými drápy,
vyschlí a kostnatí budou tě trápit.
Malchaji, malchaji, hrozný to zjev,
smrtícím úsměvem sajou ti krev.
Sunaji s očima jak z černé tuši,
písničku zahrají, vezmou ti duši.
Zrůdy a zrůdičky velký i malý,
vás by si, dětičky, k večeři daly."

Victoria Schwab (zdroj)
Jedno město a dvě velmi znepřátelené rodiny, které jsou schopni mezi sebou válčit na život a na smrt. Není vám to povědomé? Nedivím se, pokud ano. A zda stále nevíte, zapřemýšlejte nad klasikou. Co takové město Verona a rody Kapuletů a Montéků? To už vám určitě něco říká. Ano, Romeo a Julie, klasika od toho nejlepšího autora a zároveň kniha, ve které našla autorka inspiraci. Ovšem nebojte se, tedy alespoň v tomto prvním díle. Zde se nejedná o žádnou tragédii a zároveň ani o příběh natolik romantický, jako je jeho předloha. Kniha Divoká píseň je Romeem a Julii prozatím inspirovaná jen z pohledu znepřátelených rodů, jinak se jedná o jinou knihu s monstry, které v žádném příběhu nenajdete. A to už vůbec ne v Shakespearovi.

Takto dobrý a především originální první díl fantasy série už na tomto blogu dlouho nebyl. Naposledy jsem dobrý první díl k sérii objevila v únoru, a to už je nějaký ten měsíc. Navíc Divoká píseň má tu výhodu, že je jiná a přitom inspirovaná právě Shakespearem, kterého zbožňuji a to určitě nejsem jediná.

Co se týká té fantasy odlišnosti, tak ta se ukrývá ve fantasy prvcích. V této knize totiž nenajdete žádné bytosti, na které byste byli zvyklí. Nejsou zde ohraní upíři, vlkodlaci, andělé nebo čarodějové. Jsou zde zrůdy. Monstra, ze kterých máte při čtení husí kůži. Bojíte se každého zaskřípění dveří ve tmě. Když slyšíte housle, doufáte, že vás vaše duše neopustí. Tyto pocity ve vás dokáže Divoká píseň vyvolat. Příběh ze špinavého a hrůzy hnijícího prostředí, které si však i přes všechnu špínu oblíbíte.

Kate & August (zdroj)
A je zde ještě jedna odlišnost od klasického YA fantasy. Ti, co nenávidíte milostné trojúhelníky, radujte se. Tady totiž nic takového není. Ovšem pokud doufáte v klasický zamilovaný pár, tak toho se zde také nedočkáte. V této knize jde totiž opravdu o monstra z Verity a romantiku zde najdete jen v pár maličkostech. Ovšem co zde najdete, je sarkazmus a taková milá drzost hlavní hrdinky, takže něco klasické z YA knížek zde opravdu je. :)

Příběh se rozhodla autorka vyprávět z pohledu třetí osoby, která nahlíží jak ke Kate, tak k Augustovi. A i přes er-formu, je to stejně chytlavé čtení jako série Skleněný trůn, jen tomu lehce chybí kouzlo Sarah J. Maas a jejích popisů. Autorka však i své Divoké písni dala krásný svět, který určitě v druhém dílu ještě více prozkoumáme. Především se musí ocenit její nápad s vraždící hudbou, který je v knize dokonale popsán. Na začátku jsme sice vhozeni do příběhu, o kterém nevíme zhola nic, ale autorka vše postupně odkrývá, až nakonec dočítáte knihu s pusou dokořán.

Obálka knihy je moc povedená. Jsem zde ráda, že CooBoo zakoupilo práva na originální přebal, jelikož se ke knize moc hodí a ani si ji jinak nedokážu představit. Navíc se jedná o knižní duologii (tedy alespoň si to myslím) a líbí se mi, že jedna kniha je laděna do červené a druhá bude do modré barvy. Vidím v tom totiž barvy Montéků a Kapuletů, na kterých série zakládá.

Knížku jsem našla úplnou náhodou v knihovně a nedalo mi to, takže jsem si jí půjčila. Nevěděla jsem co čekat. Četla jsem pár nadšených recenzí a tak jsem se bála zklamání. Navíc mě celkem i odrazovala předloha v Romeovi a Julii, protože prostě proč… Proč by někdo předělával něco tak dokonalého, jako je kniha od Shakespeara? Ale to co se z příběhu nakonec vyklubalo, jsem hltala až do posledního řádku, po kterém potřebuji nutně pokračování! A to myslím opravdu nutně, protože co to jako bylo? Po tomto konci/nekonci jsem totiž opravdu nedočkavá a doufám, že se pokračování, které má vyjít pod názvem Temný duet snad na podzim, dočkám bez velké psychické újmy. :) Ovšem přemýšlím, že si zkrátím čekání jinou knihou od Victorie Schwab, ale kterou? Poradíte mi?

A teď už hodnocení!

    89%

Znáte tuto knížku? Četli jste ji, nebo se na ni teprve chystáte? Pokud jste ji četli, tak jak se vám líbila? A co ostatní knížky od této autorky? Jaký na ně máte názor?
Budu moc ráda za každý váš komentář. :)


Komentáře

  1. Divoká píseň je další z mého dlouhého čtecího seznamu... Už se na ní moc těším! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že tě nezklame. :) A pro jistotu doporučují přečíst, až vyjde druhý díl. :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...