#17 Přečteno za měsíc - květen 2018

Zdravím, knihomolové!

Vítám vás v novém měsíci u mého Přečtena za květen. Nečekala jsem, že nějaký měsíc bude v blízké době ještě víc vydařen než duben, ale stalo se. V květnu jsem měla nesmírné štěstí na knížky, které mi naprosto sedly, a to dokonce natolik, že jsem nedala hodnocení nižší než 80%. Opravdu až tak skvělý tento měsíc byl…


Co se týká žánrů tak přesto, že je květen měsíc lásky, tak zas tolik romantiky v něm nebylo. Začala jsem totiž hezky příběhem sériového vraha, který mě naprosto pohltil. Pak jsem sice četla jednu romantiku, ale tu zas vystřídalo fantasy inspirované mytologií. Dále jsem potřebovala trochu vypnou své myšlenky a pustila jsem se do hodně odpočinkové knížky s kapkou erotiky, která se mi skvěle hodila do jednoho bodu výzvy na Databázi knih. V květnu jsem však také dočítala jeden rozečtený rest dubna, prozkoumala jsem britskou královskou rodinu, vydala jsem se do knihovny mezi dimenzemi a zakončila to jedním pohádkovým příběhem. Podtrženo sečteno za květen jsem přečetla krásných osm knih, které vám nyní ukáži trochu do detailů. Tak doufám, že jste zvědaví… :)




Tou první knížkou tedy byla Sedmá oběť od Alana Jacobsona, kterou u nás v dubnu vydalo nakladatelství Baronet. Tato knížka sice nezaujme na první pohled příliš svou obálkou, ale ten příběh, který se skrývá uvnitř, je naprosto dech beroucí. Tento detektivní případ je prvním ze série Karen Vailová a autor si příběhem nasadil laťku tak vysoko, že netuším, čím dalším ji hodlá přebít. Pokud se chcete u nějaké krimi knížky bát a máte chuť vyšetřovat případ, který jen tak sami nevyřešíte, tak vám Sedmou oběť naprosto doporučuji!

Knize jsem dala…     93%

Pokud vás na tento detektivní případ zajímá celá má recenze, najdete ji ZDE.




Když mi sama slovenská autorka Maya Sinay nabídla svou knihu Navždy na recenzi, chvíli jsem uvažovala, zda její kniha bude to pravé pro mě. Anotace příběhu zněla však velmi mile a natolik odpočinkově, že jsem nakonec souhlasila i přesto, že jsem se bála té slovenštiny. A nečekaně jsem se bála zbytečně. Sice mi chvilku trvalo, než jsem se do příběhu přes tu malou jazykovou bariéru pořádně ponořila, ale ten příběh byl dokonalý. Tento románek se bude zajisté líbit jak mladším, tak i starším čtenářkám, které si potřebují u knížky odpočinout a chtějí zažít srdceryvný příběh plný lásky a přátelství…

Mé hodnocení…     81%

Celou mou recenzi na knihu Navždy najdete ZDE.




Třetí květnovou knížkou je děj inspirovaný indickou mytologií, Nesmrtelní z Meluhy. Tento originální příběh, který je prvním dílem z úspěšné indické trilogie, napsal Amish Tripathi. Autor sice zasadil příběh do roku 1900 p.n.l., ovšem co se jazyka týká, tak ten použil z dnešní doby. Dají se zde najít výrazy, které můžou leckterého čtenáře zarážet, ale o to lepé se do příběhu vžívá. Knížka byla originální a mě zkrátka bavila, jen bylo někdy obtížné vyznat se v indických slovech, které autor do příběhu vložil.

Knihu jsem hodnotila…     89%

Recenzi na Nesmrtelní z Meluhy najdete ZDE.




Po knize Sexy farmář od Alice Clayton jsem sáhla nejen z důvodu, že jsem si chtěla odpočinou, ale především z důvodu, že jsem si chtěla splnit další bod ve čtenářské výzvě na Databázi knih. Tato kniha se totiž skvěle hodí na splněný devatenáctého bodu – Kniha o jídle. Hlavní hrdinka knihy, který tento příběh vypráví je kuchařka a vaří opravdu neustále. Vždy když jsem šla knihu číst a přišla k ní hladová, tak se to nedalo vydržet a já si musela vzít něco k jídlu. :)) Ano, až tolik byla o jídle. Ovšem když se v knize zmínila okurka či cuketa nikdy to nebylo myšleno jako okurka a cuketa… :) Tento příběh byl hodně oddechový a jednoduchý, takže pokud hledáte romantickou a vtipnou knížku na čtení k bazénu, Sexy farmář by mohl být tou správnou volbou!

Knize jsem dala...     83%




Dočítání restů z předcházejících měsíců není nikdy nic příjemného. Většinou totiž zapomenete, co se v knize událo a musíte tak číst od začátku, a kolikrát vás příběh kvůli tomu přestane bavit. Ovšem knížka Den co den od Davida Levithana byla natolik záživná a skvělá, že na ni zapomenout nešlo a stále ani nejde. Pokud zvažujete, zda si tuto knížku přečíst nebo se podívat na její filmové zpracování, tak rozhodně doporučuji knihu. Tak špatný film podle knihy jako Every Day jsem totiž už dlouho neviděla. :(

Jaké je mé hodnocení tohoto příběhu?     96%

Recenze na knížku vyjde ve středu, tak se na ni můžete těšit. :)




Poté tu mám jednu knížku, která rozhodně není klasickou beletrií. The Crown: Podrobná historie od Roberta Lacey krásně ukazuje začátky vlády Alžběty II. v pravém světle bez jakýkoli lží, které byly natočeny v seriálu The Crown. Na tomto seriálu stojí i základ této knihy. Historik královské rodiny Robert Lacey se totiž rozhodl v knize objasnit chyby, kterých se tvůrci seriálu dopustili. The Crown: Podrobná historie je nádherná fotopublikace, která se krásně čte a rozhodně by neměla chybět v žádné knihovně milovníka britské královské rodiny.

Knize jsem nemohla dát jiné hodnocení než…     100%

Recenzi a fotografie z této knihy najdete ZDE.




S předposlední květnovou knížkou jsem se vydala do neobyčejné knihovny ukryté mezi dimenzemi. Hořící stránka od Genevieve Cogman je třetím dílem ze série Neviditelná knihovna. Nevěděla jsem, co od této knihy pořádně očekávat. První díl byl totiž naprosto skvělý, ale ten druhý mě bohužel zas zklamal. Ovšem Hořící stránka předčila jakékoli mé očekávání! Tento příběh byl plný akce, zajímavých pasáží a já se nebojím napsat, že prozatím je to ta nejlepší kniha z pera Genevieve Cogman.

Zde také nejde dát nižší hodnocení než…     100%

Mou recenzi na Hořící stránku najdete ZDE.




Poslední přečtenou knížkou je Cinder & Ella – Šťastně až navěky od Kelly Oram. Této knížky jsem se také trochu bála, jelikož jsem neměla chuť na hlavní hrdinku, která mě bude neustále vytáčet. Ovšem stal se zázrak. Ella mě přestala rozčilovat a mě její příběh začal bavit natolik, že jsem nechtěla, aby skončil… Cinder & Ella je kouzelná duologie pro všechny milovníky pohádek, takže pokud nad knihami stále váháte, jděte do ní!

Knihu jsem hodnotila…     87%

Recenzi najdete ZDE.


A to by bylo z mého květnového Přečtena vše. Doufám, že jste zde našli nějakou inspiraci na čtení. Pokud však pro vás i osm knih bylo málo, tak se rozhodně těšte na příští víkend, kdy pro vás plánuji vydat Nákupy. Tam těch knížek bude ještě více a nemusela jsem vyrážet ani na Svět knihy. Kdybych šla ještě tam, tak by mi nejspíš asi raději utekla peněženka… :)) Teď vám však ještě musím napsat, která knížka je to nejlepší za květen. Nejraději bych napsala že všechny, protože všechny byly nádherné. Ovšem tou úplně nejlepší, která mě pohltila nejen svým textem, ale i grafickým zpracováním, je The Crown: Podrobná historie od Roberta Laceyho.

Jaký byl váš květen? Kolik knih jste přečetli vy? Četli jste nějakou knížku, kterou jsem vám zde ukázala? Jaký je váš průměr v počtu přečtených knih za měsíc?
Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Mějte se krásně,
vaše knihomolka Šárka


Komentáře

  1. Koukam, ze jsi mela stastnou ruku a same dobre knihy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ruku jsem tentokrát měla opravdu šťastnou. Doufám, že to tak bude i teď v červnu. :)

      Vymazat
  2. Měla jsi opravdu štěstí na dobré knihy :) Zatím jsem četla jen knihu Nesmrtelní z Meluhy a stálo mě to trochu úsilí ji vůbec dočíst :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem opravdu měla. Až tak úspěšný jsem květen nečekala. :) Mě u Nesmrtelných stálo úsilí se do nich začíst, ale pak to šlo samo... :)) XD

      Vymazat
  3. Paní krásné knihy! Moc se mi libí kniha the Crown ♥

    allaboutcandyslife

    OdpovědětVymazat
  4. Och, ty práve čítaš Bez šance (na Slovensku Uvoľnení)! To je tak úžasné sci-fi, Neal Shusterman je jednoducho geniálny v písaní, dúfam, že potom napíšeš ako sa ti páčila :). Z týchto knižiek som popravde nečítala ani jednu, ale o knižke od Mayi Sinay som nepočula zas až tak dobré recenzie, ako počula som, že boli dobré, ale nie až tak...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bez šance jsem právě dočetla a páni... Recenze určitě bude a pokud mi do toho nic nepřijde, tak se na ni můžeš těšit příští týden. ;) To já jsem od knížky Navždy neměla moc velká očekávání a nejspíš proto jsem z ní byla tak nadšená. Je sice pravda, že mi přišlo posledních 30 stran celkem přeplácaných, ale ta závěrečná kapitola... Mě doslova spadla brada a i díky ní potřebuji nutně druhý díl. :))

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...