Detektivní příběh z Měsíce...

Artemis


Autor: Andy Weir

Originální název: Artemis

Žánr: Sci-fi, detektivní, thriller, dobrodružné, světová lieratura

Počet stran: 280

Vydavatelství: Knižní klub

Oficiální anotace: Autor celosvětového hitu Marťan se znovu hlásí o pozornost milionů čtenářů: tentokrát sci-fi thrillerem z blízké budoucnosti – napínavou noir kriminálkou odehrávající se na Měsíci.
Jazz Bašarová pracuje jako kurýrka. Občas i nelegálního, čili pochopitelně lépe zaplaceného zboží. Jak jinak přežít v Artemidě, jediném městě na Měsíci, když nejste bohatý turista nebo výstřední milionář? Když si tu poctivě vyděláte sotva na jídlo? Když ani příležitostné pašování nestačí na slušnější bydlení? Všechno se ale změní v okamžiku, kdy Jazz dostane nabídku provést velkou věc. A to za odměnu tak závratnou, že se prostě neodmítá. Jenže tahle zakázka jí brzy přeroste přes hlavu – zaplete se totiž do vysoké hry, v níž jde o ovládnutí Artemidy. A kterou by nemusela přežít…

„Artemis přináší vše, co jste si přáli, aby měla nová kniha autora Marťana: další chytré, zábavné a svižně ubíhající dobrodružství, které nebudete moci odložit.“
– Ernest Cline; autor bestselleru Ready Player One

Prý mám talent pomalu na vše. Mohla jsem pracovat se svým otcem nebo se chopit jakéhokoli manuální práce, která mi byla nabídnuta. Já se však rozhodla být kurýrka. No, a utajeně také pašeračka…

Jmenuji se Jasmina Bašarová, ale říkejte mi Jazz. Už od svých šesti let – tedy dlouhých 20 roků – žiji v Artemis, což je jediné obyvatelné místo na Měsíci. Nepamatuji si, jaké to bylo na Zemi. Mým domovem byl vždy Měsíc, takže po mě nechtějte, abych obdivovala "krásy" vaší přírody. Nikdy nepochopím, co na ní máte.

Stejně jako u vás, tak i na měsíci žijí dvě hlavní skupiny lidí. Máme tu zhýčkané milionáře a pak ty, co musí pracovat, aby vše fungovalo. Já samozřejmě patřím k té druhé skupině. Nežiji si špatně. Vím, že může být hůř. Ovšem potřebuji peníze. Na co? To vám zatím neřeknu, ale jsem pro ně schopná udělat v podstatě cokoliv. A přesně to ví jeden z mých zbohatlých klientů, se kterým dost často obchoduji. Jen tentokrát po mě chce něco daleko složitějšího, než na co jsem jako pašerák zvyklá…

"Utíkat se sto kilogramy výstroje je těžké – dokonce i v měsíční gravitaci. Divili byste se ale, jakou rychlost vyvinete, když vám jde o život."

Artemis, kniha, která přišla do povědomí čtenářů díky svému autorovi. Andy Weir napsal příběh Marťan, který se dokonce stal předlohou pro stejnojmenný film a získal si tisíce fanoušků. Z toho důvodu se kolem Artemis začalo po jejím vydání tolik mluvit. Nová kniha Andyho Weira, to přeci chcete! Já však šla do příběhu úplně z jiného důvodu. Chtěla jsem sice odhalit, co na tomto autorovy všichni mají, ale především mě zaujal příběh, který slibovala anotace. Nemohla jsem přeci odolat knize, která slibovala krimi z vesmíru…

Andy Weir (zdroj)
Vypravěčkou příběhu je samotná hlavní hrdinka, která oplývá sarkazmem a často by potřebovala zámek na pusu. Pro nadávky nejde daleko a s ničím se nepáře, to je přesně Jazz a, bohužel, také důvod, proč někomu může kniha vadit. Hlavní hrdinka totiž není postava, která vyhovuje každému. Dokáže čtenáře často naštvat, a to až natolik, že ji toužíte uškrtit, ale když se s ní sžijete, zažijete s příběhem spoustu humorných situací, u kterých se upřímně zasmějete.

Kniha je na svůj příběh poměrně hubená, ale ukrývá v sobě velké množství informací. Popisy v knize jsou vcelku zdlouhavé a hodně odborné, takže je potřeba se na příběh soustředit trochu více než na jiné knihy podobného žánru. Ovšem v okamžiku, kdy si na popisy zvyknete, nedokážete si bez nich děj představit. Příběh by bez nich ztrácel to kouzlo a život na Měsíci by se nedal tak dobře ukázat. Na odlehčení vložil autor mezi hlavní kapitoly internetovou komunikaci mezi Jazz a jejím kamarádem ze Země, Kelvinem. To děj z počátku krásně oživí, a hlavně nám ukáže jaká Jazz byla jako malá, což je pro příběh důležité.

Co se týká obálky, tak ta je nádherná. V knihkupectví vás zaujme hned na první pohled. Je temná a vyobrazuje člověka na měsíci, takže ukazuje přesně to, co slibuje příběh. Kniha je navíc uvnitř oživena i čtyřmi malými mapami, na kterých je čtenáři více přiblížené celé město Artemis. Což nejenže ocení každý milovník map v knize, ale i ti co mají problém si město na Měsíci představit. Po grafické stránce je kniha tedy podle mého názoru perfektní!

A co si já myslím o příběhu? Nečetla jsem Marťana a asi ho číst ani nebudu, jelikož mě anotace stále neláká, ale styl psaní Andyho Wiera jsem si oblíbila. Vzhledem k tomu, že mám ráda dlouhé popisy, tak mi Artemis naprosto sedla. Navíc v poslední době vyhledávám sci-fi stále víc a víc, a to stejně jako krimi příběhy, takže sci-fi noir thriller?! Prosím, neznáte něco podobného? Tento žánr mi totiž naprosto sedl a ani mi příběh nepřišel tak složitý, jak tvrdí pomalu polovina čtenářů. Možná Artemis není až tak dokonalá jako Marťan, to opravdu nemůžu posoudit, ale ten příběh mě zaujal a rozhodně jsem se u něj nenudila. Pokud tedy vyjde v budoucnu další kniha tohoto autora a anotace bude alespoň z poloviny natolik chytlavá jako zde, rozhodně si knihu přečtu!

Tento příběh rozhodně doporučuji každému, kdo má rád dlouhé popisy, které nepřerušuje zbytečně velké množství dialogů. Rozhodně se hodí pro každého, kdo má rád sci-fi s detektivní zápletkou. Co se týká věku tak moc nezáleží na tom kolik vám je let. Vzhledem k celkem mladému věku hlavní hrdinky se do ní nemá problém vžít v podstatě kdokoli. Jen bych knihu doporučila asi spíše ženám, ale sarkazmus Jazz by mohl mít úspěch i u mužských čtenářů…

A teď už hodnocení!

    88%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, líbila se vám? Jak se vám líbí styl, kterým píše Andy Weir? Máte pro mě nějaké přesvědčující argumenty, proč si přečíst Marťana?
Budu moc ráda, když mi vše napíšete do komentářů. :)


Komentáře

  1. Musím říct, skvěle napsaná recenze :) na knihu jsi mě nalakala ještě více! Takže si ji po výplatě určitě pořídim ^_^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za tak milá slova, Terko :) Jsem ráda, že tě má recenze přesvědčila a doufám, že tě kniha nezklame. Přeji hezké čtení až se k ní dostaneš. ;)

      Vymazat
  2. Super recenze :) O knize už delší dobu uvažuju, navíc má krásnou obálku a popravdě me zaujala víc než Marťan. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Také mě z anotace zaujala více než Marťan a podle mě opravdu stojí za přečtení! Takže se do ní určitě pusť. :))

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...