Kdo se ničeho nebojí, nemůže být statečný...

Renegáti


Autor: Marissa Meyer

Série: Renegáti 1.

Originální název: Renegades

Žánr: YA, fantasy, sci-fi

Počet stran: 512

Vydavatelství: Egmont

Oficiální anotace: Renegáti jsou syndikát lidí s neobyčejnými schopnostmi. Vynořili se z trosek zničené společnosti a zavedli znovu řád tam, kde dosud vládl chaos. Jako obhájci práva a spravedlnosti jsou pro všechny symbolem odvahy a naděje. Výjimkou jsou zločinci, které kdysi svrhli. Nova má důvod Renegáty nenávidět a touží po pomstě. Jenže na cestě za svým cílem potká Adriana, který je Renegát. Dosáhne Nova nakonec své pomsty?


"Každá revoluce jde ruku v ruce se smrtí. Někteří musí zemřít, aby jiní mohli žít. Je to tragédie, ale zároveň i pravda."

Renegáti. Říká se, že když je nejvíce potřebujete, přijdou a zachrání vás. Jako malá jsem v to věřila, ale dnes už vím, že to tak není. Renegáti jsou jen snůška lží, kterými vás ti namyšlení hrdinové krmí. Mou rodinu nezachránili i přesto že to slíbili. Naštěstí tu však byl Ace, můj strýček, který se o mě postaral. Ace Anarchista, ten, který vyvolal chaos a svými činy donutil ty hodné Výjimečné, aby vytvořili Renegáty. A pak, jak už to tak bývá, ti hodní bojovali o nadvládu s těmi zlými. Renegáti proti Anarchistům. A jak to dopadlo? Renegáti vyhráli, když můj strýček padl v boji.

Anarchisti však stále existují. Je nás sice už jen pět, ale my se pomstíme. Ano, pochopili jste správně, i já jsem Anarchista a já smrt Ace pomstím. Renegáti budou již brzy nabírat nové rekruty, co takhle se mezi ně dostat a získat nějaké cenné informace?

"Ať už jí obdivovali, anebo nenáviděli, Nova s každým krokem víc a víc dychtila po tom dostat se domů a svléct ze sebe novou uniformu.
Nebyla Renegát. Byla Nightmare.
A ráda zůstávala neviditelná."

Marissa Meyer (zdroj)
Kniha, která vás naučí milovat padouchy a váhat nad dokonalostí superhrdinů. To přesně jsou Renegáti, první díl ze stejnojmenné série od Marissy Meyer, autorky skvělých Měsíčních kronik, které jsem si oblíbila i já, a to nemám ráda retellingy. Autorka tentokrát vzala do svého hledáčku superhrdiny a zloduchy. Ovšem šla na to originálněji. Nepůjčila si do své knihy superhrdiny, které už známe a nevytvořila pouze další převyprávění již známého příběhu. Tentokrát si vytvořila nový svět, který sice na první pohled ukazuje scénář dobro vs. zlo, ale v celém příběhu nám krásně ukazuje to, že věci nejsou tak černé a bíle, jak se na první pohled může zdát…

V celém příběhu se skvěle ukazuje, že autorka umí dobře stvořit i své vlastní postavy, kterým na stránkách knihy doslova vdechla život. Hlavní hrdinku Novu popsala sice jako nebojácnou bojovnici, ale nebylo to nic vyhnaného do extrémů. Je tedy opravdu sympatická a není to další hlavní fantasy hrdinka v řadě, kterou byste nejraději profackovali, což je příjemná změna. Stejně jako hlavní ženská postava, tak je stejně sympatická i ta mužská. Oba se navzájem doplňují a i přesto, že je vyprávění v er-formě, do příběhu se dá krásně vžít. Navíc díky velkému řádkování kniha není až tak dlouhá, jak se může na první pohled zdát. V okamžiku, kdy se do příběhu vžijete, přečtete ho za pár dní a pak jen budete doufat, že bude druhý díl této série vydán snad do konce roku. Ale bylo by samozřejmě lepší, kdyby vyšlo ještě dřív. :))

Nejenže autorka dokázala skvěle vykreslit jednotlivé postavy, ale každému Výjimečnému dala navíc i naprosto originální schopnost, nad kterou budete žasnout. Celý děj knihy je opravdu nápaditý a zachytí vás už od prvního momentu, kde je nám představován celý svět, ve kterém se děj odehrává. V příběhu se samozřejmě rýsuje i nějaký ten románek, ale není to nic přehnaného. Je to jen takové milé oťukávání, působí to mile a pokud nemáte rádi ve fantasy nějakou přehnanou romantiku, která je v YA knihách běžná, tak zde se jí bát nemusíte. Příběh sice vypadá na první pohled hodně jednoduše a lehce předvídatelně, ale nenechte se zmást. Maryssa Meyer vás nejenže překvapí závěrem knihy, ale zajisté nás ještě více překvapí v dalších dílech!

Obálka knihy je skvělá. Dokonale vystihuje celý svět a hlavní postavy. A ty barvy?! Já mám kombinaci modré a červené snad ze všeho nejraději, když tedy musím vyškrtnout černou. Ovšem nejenže je to má nejoblíbenější kombinace barev, ale i dobře vystihuje Renegáty a Anarchisty, což je to nejdůležitější.

(zdroj)
Teď přišel na řadu můj názor... Knížku jsem četla ve společném čtení s Terkou z blogu Mrs. Jungová. Nebylo to tedy, že bych šla číst vždy když jsem měla chvilku volnou, takže vám nemůžu napsat, jak dlouho mi knížka trvala přečíst, ale musím říct, že se četla krásně. A ten příběh jsem si zamilovala. Hodně jsem se bála, že mi knížka nesedne vzhledem k tomu, že superhrdiny opravdu moc nemusím, jak jste si mohli všimnout v mém červnovém "Přečtenu". Ale tenhle příběh bych si nejraději přečetla znovu. Ta originalita Výjimečných mě hrozně bavila, stejně jako celý děj, který v sobě ukrýval tolik nezodpovězených otázek, že mám alespoň nad čím přemýšlet. A ten konec? Ten byl zkrátka dokonalý! Ze své vlastní zkušenosti tedy musím napsat, že pokud nemáte rádi superhrdiny a kvůli nim si knížku nechcete přečíst, tak tyhle si zamilujete tak rychle, že to ani nepostřehnete.

Tuto knížku doporučuji s čistým srdcem snad opravdu každému, kdo hledá milou, zajímavou a oddechovou YA fantasy skloubené se sci-fi, které vás nenechá až do poslední stránky vydechnou.

A teď už hodnocení!

    93%

Četli jste tuto knížku nebo se na ni chystáte? Znáte spisovatelku Marissu Meyer? Jakou knížku jste od ní četli? Jaký její příběh se vám od Marissy líbil nejvíc?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentářů. :)


Komentáře

  1. Super recenze :) od autorky jsem četla část série Měsíčních kronik a pokud je tahle kniha aspoň z poloviny tak dobrá, věřím, že se mi bude líbit. Rozhodně ji mám na seznamu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Já četla z Měsíčních kronik zatím ty základní čtyři díly, které se mi moc líbily. Ovšem, co se týká prvního dílu Měsíčních kronik v porovnání s Renegáty, tak u mě rozhodně vedou Renegáti. :)) Na seznam si ji určitě přidej a až se k ní dostaneš, přeji pěkné čtení. ;)

      Vymazat
  2. Přiznám se, že mě Rengáti dost zklamali. Prvních cca 300/350 stran mě to hrozně nudilo. Absolutně mi nesedla postava Adriana. Přišel mi šíleně nijaký. Poslední strany byly zase docela jízda a dost to vytáhly. Úplný závěr byl pecka a docela mě napnul na to, že bych zkusila i další díl. Ale k tomu konci jsem se dočetla jen protože Meyerová prostě píše neskutečně čtivě - i když pro mě příběh nestojí za nic. :-D Ale třeba Měsíční kroniky mě moc baví a čekají na mě doma poslední dva díly... Proto jsem byla z Renegátu docela v šoku :-/ :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V porovnání s Kronikami mě zas více pohltili Renegáti, ale to je hold tím, že každá máme trochu jiné požadavky od knih... Mě pohltili Renegáti už od samého začátku a i Adrian mi přišel fajn. Víc než on mi sice sedla Nova, ale i tak si nemám na co stěžovat. ❤

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...