Zbystřete vaši pozornost! Drobek Cooper přichází na scénu...

Drž mě pevně


Autor: David Levithan

Série: Will Grayson, Will Grayson 2.

Originální název: Hold Me Closer: A Tiny Cooper Story

Žánr: YA, divadelní hra, LGBT

Počet stran: 200

Vydavatelství: YOLI

Oficiální anotace: Drobek Cooper, který si získal srdce milionů čtenářů a čtenářek v kultovce Will Grayson, Will Grayson, se vrací a tentokrát bude vyprávět svůj vlastní příběh – pěkně od narození a dál. I když, co vyprávět! Drobek nám jej hezky zapěje, protože někdy je život vážně muzikál plný skvělých čísel!

"Vždycky je nejjednodušší tvrdit, že vám život komplikujou ostatní. Občas ale jediný, kdo vám ho komplikuje, jste… no, vy sami."

Byl jednou jeden Will Grayson, co potkal Willa Graysona. Každý byl úplně jiný týpek s vlastními problémy, které spojovalo pouze jméno. Ale nakonec měli ještě jednu věc společnou, a to jsem byl já. Jeden z nich je totiž můj nejlepší kamarád. A ten druhý? No, pokud vás to zajímá rád vám o tom zazpívám. Ovšem to si musíte chvíli počkat…

Už od svého narození jsem byl jedno velké gay baby jezdící v růžovém kočárku. Odjakživa jsem miloval fotbal, ke kterému mě vedl můj otec. Mé srdce však vždy tíhlo i k umění. Rád si zpívám a ani herectví mi není cizí. Rozhodl jsem se tedy, že napíšu muzikál o svém zajímavě nezajímavém životě, ve kterém se snažím najít tu pravou lásku. Jsem hold beznadějný romantik s velkým srdce, který se rozhodl propůjčit vám scénář ke svému muzikálu i s vlastními poznámkami. Tak doufám, že to oceníte… :)

"Nemá moc času přemýšlet o lásce. Což samozřejmě znamená, že nemyslí na nic jiného."

David Levithan (zdroj)
Kniha, která vás rozesměje, dojme a někdy trochu vytočí. To přesně je scénář k muzikálu, který je napsán podle života Dobka Coopra. Jedné nezapomenutelné postavy z knihy Will Grayson, Will Grayson od dvou známých a oceňovaných autorů, Johna Greena a Davida Levithana. Tyto dva autoři – tedy pokud se nemýlím, tím hlavním stvořitelem byl John Green – vložili do knihy W.G. Drobka, který dal celému příběhu alespoň trochu toho správného rytmu, což bylo nutně potřeba. Jenže Davidu Levithanovi po dopsání W.G. nedal Drobek spát, a tak přišel s nápadem, že sepíše scénář k muzikálu, o kterém byla ve W.G. řeč…

A tak přišla na světlo světa divadelní hra se scénickými poznámkami, která je doplněná texty k nově napsaným písním, které pochází "jakoby" z pera Drobka Coopra. Napsat divadelní hru určenou YA čtenářům byl skvělý nápad, který rozhodně zaujme každého milovníka muzikálů ze střední. Navíc v Americe je běžné, že střední školy nějaký ten muzikál nacvičují a na konci roku ho hrají pro veřejnost. Jenže u nás v Česku to tak není a s tím se pojí asi ten hlavní důvod, proč u českých čtenářů kniha tolik neuspěla. Nejsme totiž zvyklí na něco podobného a vžít se naplno do příběhu, když není napsán tak, jak jsme navyklí, nám často dělá problémy.

(zdroj)
Příběh však záživný je. Stačí jen nechat uvolnit svou fantasii a rázem si dokážete představit úplně vše co se děje na jevišti. Dokážete si i bez hudby představit právě zpívané písně a soucítit s pocity Drobka. Možná to z počátku nejde tak lehce, ale jakmile dovolíte vaší představivosti kouzlit, přečtete knihu jedním dechem do dvou/tří hodin. Pokud však čtete v angličtině, raději si knihu přečtěte v originálu. Veronika Volhejnová, překladatelka této knihy, odvedla opravdu skvělou práci. Ovšem přeci jen jsou zde přeloženy písně a ty vždy znějí lépe v originálu. Text se však i tak rýmuje a je chytlavý, jen originál by byl podle mého názoru určitě lepší.

Co se týká obálky knihy, tak ta se mi líbí. A to i přestože nemám ráda růžovou barvu. Ovšem k Drobkovi to sedí, ale ta originální třpytivá zlatá obálka je Drobek Cooper ještě trochu víc. Přebal je však i u nás hezky zpracovaný se sluchátky a notami navozuje hezky hudební atmosféru knihy.

Nyní přichází na řadu můj názor… Musím se přiznat, že jsem se knížky po tak záporném hodnocení od všech českých blogerů dost bála. Ale říkala jsem si, že to bude jednohubka, takže i kdyby to bylo utrpení, bude to rychle za mnou. Jenže utrpení to nebylo. Pokud jste četli mou recenzi na Willa Graysona, víte, že jsem z knihy nebyla vůbec tak nadšená, jak jsem doufala. Naprosto mě totiž zklamal Will Grayson Johna Greena. Kniha Drž mě pevně však byla úplně něco jiného a já z ní byla nadšená. A to dokonce více než z celého Willa Graysona. David Levithan mi vždy sedne do mé nálady, takže jsem i tentokrát v tak krátké knížce dokázala "lepíkovat" jak o život. :) Navíc Drobek na mě díky tomuto autorovi působil ještě více upřímněji a sympatičtěji, takže se celý scénář k jeho hře četl opravdu jedním dechem.

Pokud si chcete knihu přečíst, a ještě jste nečetli příběh Will Grayson, Will Grayson, tak vám Drobkův scénář moc nedoporučuji. Rozhodně je totiž lepší, když Drobka znáte, jinak je v celku obtížné celou jeho postavu začít z ničeho nic chápat. Pokud však máte Drobka z příběhů Willů rádi, tak kniha Drž mě pevně je pro vás nutnost!

A teď už hodnocení!

    77%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ní chystáte? Pokud jste ji četli, co si o ní myslíte? Jak se vám líbí její zpracování? Čtete rádi divadelní hry? Myslíte si, že by mělo být více knih pro mladé čtenáře napsaných ve stylu scénáře?
Budu moc ráda za vaše poznatky a komentáře. :)


Komentáře

  1. Pěkná recenze :) Kniha vypadá zajímavě a hodně mě zaujala forma, kterou je kniha napsaná. Navíc obálka je super. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Pokud jsi četla knížku Will Grayson, Will Grayson, tak tohle je skvělý dodatek. Rozhodně doporučuji! ❤

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...