Všechno, co chceš, je ukryté na druhé straně strachu…

Skoro úplný seznam těch nejhorších nočních můr


Autor: Krystal Sutherland

Originální název: A Semi-definitive List of Worst Nightmares

Žánr: YA, román

Počet stran: 328

Vydavatelství: YOLI

Oficiální anotace: Sedmnáctiletá Ester nežije zrovna v ukázkové rodině. Solarovi jsou totiž pronásledování Velkým strachem – její otec už šest let nevyšel ze sklepa, matka se chorobně obává smůly a bratr nedokáže žít bez světla. Sama Ester zatím svůj Velký strach nenašla, i když si pilně píše seznam všeho, co by se jím mohlo stát. A pak jednou potká Jonaha, mladíka s filmařskými ambicemi. Společně začnou proti Esteřinu strachu bojovat. Proti všem z padesáti známých. Jeden týden, jeden strach, jedno video. Společně vyzvou samotnou Smrt, aby zlomili prokletí na rodině Solarů.


"Deprese dokázala číhat na nezachytitelných rovinách měsíce či roky. Mohl jste být šťastný a pevný a myslet si, že jste vyléčen, že jste přežil, a pak PRÁSK, z ničeho nic se znovu vynoří."

Život pod neustálým strachem. Strachem ze smrti. Strachem z prokletí. Ano, prokletí. Čtete dobře. Naše rodina je totiž prokletá a dědeček mi několikrát vyprávěl, jak se to stalo…

Na celé naší rodině je vidět, že nejsme normální. Otec už šest let nevyšel ze sklepa. Matka je ohromně pověrčivá a když jí například přeběhne přes cestu černá kočka, nevychází vůbec z domu. Bratr, mé dvojče, má panickou hrůzu ze tmy. A já? Svůj největší strach jsem zatím nenašla, ale pro jistotu mám seznam. Svůj skoro úplný seznam těch nejhorších nočních můr. Nikomu ho neukazuji, ale omylem se dostal do rukou Jonaha. Kluka, kterého jsem dřív celkem dobře znala.

Sice jsme teď s Jonahem prakticky cizinci, ale on dostane nápad. Co kdybychom každou neděli čelili jednomu strachu z mého seznamu a snažili se tak spojit se Smrtí, která proklela mou rodinu?

"Líbila ses mi, protože jsi protestovala proti smrti Brumbála před knihkupectvím asi tak týden potom, co se to provalilo ve filmu."

Skoro úplný seznam těch nejhorších nočních můr je druhou knihou od Krystal Sutherland, která byla v Čechách vydaná. Jako první jsme si od autorky mohli přečíst příběh Láska v prachu hvězd, ve kterém se dalo nalézt hodně filozofických myšlenek, jež nenechaly chladné srdce nejednoho romantika. Seznam nočních můr však v sobě ukrývá především smrt. Celá kniha má nápaditý a originální námět, ale ten si bohužel zasloužil být lépe zpracován.

Krystal Sutherland (zdroj)
Příběh je vyprávět er-formou a my se ocitáte u sedmnáctileté Ester, která se dá v některých momentech jen stěží pochopit. Od hlavních hrdinek z ostatních YA contemporary se dost liší, což je vlastně dobře, ale, bohužel, špatně se do ní vžívá. Jednou z nejzajímavějších postav je však její dvojče a je velká škoda, že autorka nevěnovala tu pozornost spíše jemu… Některé postavy tu jsou opravdu velmi dobře zpracované, ale kniha Láska v prachu hvězd byla i v tomto zkrátka daleko lepší.

Deprese, smrt a bezmoc nejsou zrovna pozitivní témata. Ovšem autorka se příběh snažila pojmout vtipně a čtenáře i přes všechnu náročnost děje rozveselit. To se jí povedlo. I tak si však sebou děj nese trochu té deprese, která na čtenáře při čtení padne. V knize se dá částečně nalézt i trocha toho magického realizmu, který jde však pochopit jako hodně bujnou mysl Ester. Teď jen kdyby příběh nebyl tak přitažený za vlasy…

Obálka knihy je za mě povedená. Sice na mě působí hodně pozitivně, a to se o příběhu říct nedá, ale hodí se k němu. Rozhodně by se s obálkou dalo pohrát víc, ale to by pak působila nejspíš přeplácaně. Ta černá kočka tak stačí.

Jaký je můj názor na knihu? No, asi jste pochopili, že předchozí autorčina kniha se mi líbila daleko víc. Seznam nočních můr mi akorát navodil pochmurnou atmosféru, a hlavně mě vůbec nebavil. Dost jsem se do knihy nutila a nemohla jsem se do děje pořádně začíst. Čekala jsem od autorky víc. Hodně mě totiž zaujala ta anotace. Příběh měl vážně vydařený námět, ale to zpracování je za mě hodně špatné. Škoda, že se příběhu nezhostila autorka lépe…

Knihu doporučuji těm, kteří hledají originální YA román, spokojí se s dost náladovou hlavní hrdinkou a nevadí jim, že sebou kniha nese i dost depresivní atmosféru.

A teď už hodnocení!

    63%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, jak se vám líbila?
Budu moc ráda, když mi vaše názory napíšete do komentáře. :)


Komentáře

  1. Paní, tak knihu si jednou musím přečíst ale musím se na čtení psychicky připravit, na tohle téma jsem dost citově háklivá.

    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jsem tě nalákala. :)) Na mě by ta moje recenze měla spíše opačný efekt. 😅

      Vymazat
  2. Nie je to úplne moja šálka kávy, ale keby niekedy prišla chuť na podobný žáner, určite sa na to pozriem. Veľmi pekná recenzia :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. :) Jsem ráda, že se ti recenze líbí a pokud na knihu budeš mít chuť, podíváš se po ní. :))

      Vymazat
  3. "Líbila ses mi, protože jsi protestovala proti smrti Brumbála před knihkupectvím asi tak týden potom, co se to provalilo ve filmu."
    - nejlepší! xD už jen kvůli tomu citátu bych si knihu přečetla.

    OdpovědětVymazat
  4. Tady s tebou musím nesouhlasit - možná ti kniha nesedla do nálady nebo jsi od ní čekala něco jiného, ale za mě se jedná o originální příběh s osobitými protagonisty, který bych rozhodně doporučila :) Ale chápu, že nějaká superrychlá romantika to fakt není ;)
    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak každý máme jiný názor na knihy... Ale máš pravdu s tou mou náladou. Když jsem totiž příběh četla, vážně jsem neměla chuť na uvažování o smrti, takže číst ji někdy jindy by asi bylo lepší. Ovšem stále je podle mě lepší autorčina předchozí kniha Láska v prachu hvězd. :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...