Narozeninová chvástačka

Ahojda knihomolové!

Přeci jen mi to nedá a musím se vám pochlubit s těmi nejhezčími dárky, které si umím představit. A to jsou knihy. Minulý týden jsem měla tak trochu rozlítaný a do toho ještě narozeniny, takže jsem vůbec nic nestíhala. Ani číst knížky, což mě mrzí. Ale tento týden to už doháním a také už čeká na vydání i nějaká ta recenze. Dokonce jedné knížky, kterou jsem právě dostala k narozeninám.



Tak a teď už k představení těch pár krasavic, které na mě vykoukly z dárkových taštiček.

První na mě čekala Zeď vzpomínek od amerického autora Anthonyho Doerra.  O této knize se mluví už pěkně dlouho a nějak jsme na ní zavedli i řeč doma. Hodně se těším na jednotlivé povídky, které tato kniha nabízí. Četla jsem na ni už spoustu recenzí a hodně odlišných názorů a teď jsem zvědavá na ten můj názor. Obálka knihy se mi také moc líbí. Dá se sice říct, že je vzhledem obyčejná a podobná spoustě dalším, ale pokud bude obsah tak neobyčejný, jak očekávám, tak to vůbec nevadí. Anthony Doerr mě zaujal i svou knihou Jsou světla, která nevidíme, takže se možná v budoucnu dočkám i jich...

Anotace: Povídková kniha Anthonyho Doerra se odehrává na čtyřech světadílech. Titulní novela získala ocenění National Magazine Award v kategorii krásné literatury, druhá povídka byla označena za „mistrovské dílo vynikajícího pozorovatele a ukázku intuitivního smyslu pro poetiku“, čtvrtá povídka dostala Cenu O. Henryho a za pátou povídku autor obdržel cenu The Pushcart za rok 2011. U proslulého autora a čerstvého držitele Pulitzerovy ceny se ostatně není čemu divit. Navzdory tomu, že Doerr získal prestižní Pulitzerovu cenu za román, považují někteří kritici za vrchol jeho dosavadní tvorby právě povídky a novely.

V poslední době také často probíraná novinka a rodiče prostě vědí, že já přečtu všechno, kde je v názvu Shakespeare. První díl Lásky podle Shakespeara, Daniel a Aubrey od kanadské autorky Georginy Guthrie byla tedy jasná volba. První věta v anotaci „Milovat, či nemilovat svou studentku, to je, oč tu běží...“ se mi opravdu líbí. Sice tam vidím podobnost s knížkou Losing It a Život jedna báseň, ale i tak věřím, že bude příběh něčím jiný a dobře čtivý. Obálka knížky se mi také moc líbí. Popravdě jsem asi nikdy nenarazila na obálku, která by se mi vyloženě nelíbila. Viktoriánské domy se mi vždy líbí a hlavně to patří k Anglii, tedy k Shakespearovi. Podle mě je obálka, tedy hezky výstižná. Počítám s tím, že druhý díl si budu muset koupit hned po přečtení Daniela a Aubrey :).

Anotace: „Milovat, či nemilovat svou studentku, to je, oč tu běží...“ I v 21. století může na univerzitě vzkvétat zakázaná láska jako ze Shakespearova dramatu Aubrey Priceové začíná poslední semestr jejího bakalářského studia na torontské univerzitě. Zdá se, že už brzy v poklidu dokončí svá studia Shakespearových děl. Pak se ale na katedře objeví nový asistent Daniel a Aubrey se do něj zamiluje. Ani jemu není chytrá, vtipná a nezávislá dívka lhostejná. Ale je tu přísný zákaz vztahů mezi učitelem a studentkou na univerzitě, fakt, že je Daniel děkanovým synem, a také jeho temné tajemství z minulosti…

Mým oblíbeným YT kanálem je Martinus. A tak tedy hodně sleduji jejich typy na čtení. Už mám díky nim například i Lesní lišky, které jsou naprostou úžasné. V jednom jejich videu doporučovala Lucka knížku Čtenáři z Broken Wheel doporučují od švédské autorky Katariny Bivald. Prý je to hezké letní čtení a mě ta knížka okouzlila, takže jsem se o ní zmínila doma a tak se stalo, že jsem jí k narozeninám dostala. Moc se na ní těším, podle anotace vypadá totiž knížka moc pěkně. Co se týká obálky, tak o téhle můžu konečně říct, že je svým způsobem originální a ten nápad se mi opravdu líbí.

Anotace: Úžasný feel-good román o lásce ke knihám a o tom, co všechno se může stát, když máte opravdové přátele. Dvě zcela rozdílné ženy, osmadvacetiletá Sara Lindqvistová ze švédského Haninge a pětašedesátiletá Amy Harrisová z amerického Broken Wheel, si dopisují. Po dvou letech vzájemného vyměňování dopisu, knih a myšlenek o literatuře i životě se Sara rozhodne, že Amy navštíví. Když však konečně dorazí, Amy je po smrti. Sara se ocitá sama v ospalém městečku mezi kukuřičnými poli. Pochopitelně jsou tam ale všichni ti, o nichž jí Amy v dopisech vyprávěla. Svérázní obyvatelé Broken Wheel se o zmatenou turistku ochotně postarají, Sara zůstává a poprvé v životě nachází skutečné přátele (nejen pana Darcyho a Bridget Jonesovou). S jejich pomocí otevírá knihkupectví, kde nabízí knihy po zesnulé Amy. Sara i město ožívají, vznikají nové, nečekané páry a ani Sara, ani obyvatelé Broken Wheel se neodvažují pomyslet na chvíli, kdy se Sara bude muset vrátit domů do Švédska. Sařino dvouměsíční vízum co nevidět vyprší, a tak se její novopečení přátelé rozhodnou vzít celou záležitost do vlastních rukou…

A teď knížka, kterou jsem na svém seznamu přání měla hned navrchu. Nedej se od Rainbow Rowell. Knížka, na kterou jsem se těšila hned od té doby, co jsem zjistila, že ji YOLI vydá. Dokonce jí vydali přímo na moje narozeniny, což byl dárek sám o sobě :). Simon Snow a jeho svět mágů. Fantasy knížky prostě miluji, a proto mi udělala tahle knížka tu největší radost. Obálka je také moc pěkná a i k ději sedí naprosto skvěle. Jak to, že to vím? Knížku už mám přečtenou, prostě jsem jí nemohla na tom stole nechat jen tak ležet :).

Anotace: Nedej se je příběh duchařský, milostný i detektivní. Je v něm přesně tolik líbání a povídání, kolik v knížkách Rainbow Rowellové čekáte – ale mnohem, mnohem víc nestvůr. Staletá proroctví předpověděla příchod Největšího mága, který díky své obrovské moci zachrání kouzelnický svět před ničivým zlem. Smůla je, že Simon Snow je nejhorší Vyvolený, jakého kdy kdo vyvolil. Svými kouzly většinou nadělá víc škody než užitku, a tak se radši ohání mečem a čarování nechává na své nejlepší kamarádce. Svět, který má zachránit, nad ním ohrnuje nos. A v boji s tajemným Zlořádem Pletichou se Simon za posledních sedm let taky moc nevyznamenal… Teď ho čeká poslední rok na Watfordské škole magických umění – možná taky poslední rok jeho života – a on si ho nenechá zkazit ani tím, že mu jeho příšerný, zákeřný, nafoukaný upírský spolubydlící Baz nejspíš přebral holku. Jenomže Baz udělal něco ještě záludnějšího. Beze stopy zmizel. A Simon nebude mít klid, dokud téhle záhadě nepřijde na kloub.
Má recenze na Nedej se ZDE.

A tohle je z knižních dárků, které jsem dostala vše. Opravdu za ně děkuji, protože mě nesmírně potěšily a jsem z nich stále nesmírně nadšená. Máte nějakou z těchto knížek doma nebo jste ji četli a líbila se vám? Budu ráda když mi dáte typ na tu, kterou si mám podle vás přečíst nejdřív. Nějak se teď nemůžu rozhodnou, na kterou se vrhnu. Lákají mě všechny tři zbylé :).

Mějte se pěkně,
vaše knihomolka Šárka!

Komentáře

Oblíbené články...