Milostné dopisy na rozloučenou, které neměly být nikdy rozeslány...

Všem klukům, které jsem milovala

Autor: Jenny Han

Série: Všem klukům, které jsem milovala 1.

Originální název: To All the Boys I've Loved Before

Počet stran: 320

Vydavatelství: CooBoo

Oficiální anotace: Milostné dopisy mají mnoho podob. Lara Jean nikdy žádný nedostala, ale pár už jich napsala – na rozloučenou. Lara žádnému klukovi nedala najevo, že se do něj zamilovala. Místo toho mu napsala dopis o tom, jak se cítí, pečlivě ho zapečetila a schovala do krabice pod svou postelí. Ale jednoho dne dopisy z krabice zmizí a Lara zjistí, že je někdo rozeslal. A najednou musí čelit všem svým pocitům, které před světem – a hlavně přímo před adresáty – pečlivě ukrývala! A jak se postupně vyrovnává s minulostí, zjišťuje, že něco dobrého to rozeslání dopisů přece jen přineslo.


"Pokud je láska posedlost, moje dopisy jsou jako exorcismus.
Osvobozují mě.
Nebo si to aspoň říkám."
- Lara Jean

Lara Jean je v podstatě obyčejná šestnáctiletá studentka střední školy, která řeší milostné trable s kluky. Tyto problémy však řeší vždy jen uvnitř sebe. Nikdy se ještě nikomu nepřiznala, že se jí líbí. Pokaždé, když začne mít pocit, že je do kluka až příliš zamilovaná, napíše mu dopis. Dopis, ve kterém se s klukem, do kterého je právě zamilovaná, loučí. Všechny dopisy po napsání vloží do obálky s adresou daného kluka a pečlivě je uklidí do krabice na klobouky, kterou kdysi dostala od maminky.

Když byla Lara Jean malá, zemřela jí maminka. Teď tedy žije se svým otcem a dvěma sestrami, s devítiletou Kitty a s o dva roky starší Margot, která už brzy odjíždí do Skotska studovat vysokou. Doteď byla Margot ta, která se s otcem nejvíce starala o domácnost, jenže až odjede, bude vše na Lare Jean.

Poté co Margot odjede, zdá se Jare Jean, že to nejhorší co jí může potkat, je řízení auta. Ovšem, když jí jednoho dne odchytne na tělocviku Peter Kavinský, promění se její život v jednu oživlou noční můru. To, že s ní chce mluvit, by však nebylo nic tak hrozného, jen kdyby v ruce nedržel dopis. Peter je totiž jeden z kluků, kterým psala ty dopisy. A jeden ten dopis drží Peter v ruce. Dopis, který se mu nikdy neměl dostat do rukou. Co když někdo rozeslal i ty ostatní dopisy? Jenže to by znamenalo, že dopis dostal i...

"Kdybys byl můj, nikdy bych se s tebou nerozešla."
- Lara Jean

Kniha je už od začátku velmi chytlavá a nepouští člověka až do chvíle, kdy příběh skončí. Jenže příběh nekončí touto knihou, ještě pokračuje, ale o tom až příště... Styl, kterým Jenny Han celou knihu napsala, je krásně čtivý. Je jedno, jaký je váš věk. Když čtete tuto knihu, je vám znovu šestnáct a potýkáte s první láskou a se všemi nástrahami, kterými si prochází hlavní hrdinka knihy Lara Jean. Nejen, že je příjemný styl psaní celé knihy, ale hlavně jsou sympatické i všechny postavy v knize. Tedy možná až na pár výjimek. Ovšem i nějaká ta postava, která čtenáři není na první pohled moc příjemná, tam stále patří...

V knize se čtenář skvěle seznámí se všemi sestrami. Nejstarší Margot, sice svým chováním asi není každému sympatická, ale když cítí zodpovědnost za své sestry, není se čemu divit. Poté je tam malá a ztřeštěná Kitty. Nejmladší ze sester, která svou vytrvalostí a přesvědčovací schopností dokáže každého skvěle pobavit. A poslední ze sester je Lara Jean, kterou autorka dokázala perfektně popsat. Po dlouhé době jsem se dokázala do hlavní hrdinky perfektně vžít už od samého začátku čtení. Vůbec mi nevadilo její chování. Byla akorát tak citlivá a k tomu i tak trochu trhlá, že vše perfektně zapadalo do celkového děje. Nic nepřebývalo. Nic nescházelo.

Kdybych měla zhodnotit obálku knihy, tak té nemám co vytknout. Jsem opravdu ráda, že je použitá ta samá co v originále. Dává tím čtenáři lepší možnost představit si pokoj Lary Jean. Navíc jsou i hezky zvolené barvy, které vzhled knihy ještě vylepšují. Obálka této knížky určitě ještě přiláká nejen jednu čtenářku.

Kniha Všem klukům, které jsem milovala je perfektní volbou na rozehnání všech podzimních chmur, které člověk právě ve spojitosti s tímto obdobím má. Je vtipná, díky dopisům Lary Jean je i svým způsobem originální, dokáže člověka rozesmát a nemá v sobě postavy, které by při čtení dokázali čtenáře nějak příliš vytočit. To je v jedné větě stručné popsání knihy, která mě opravdu moc nadchla. Očekával jsem toho od knížky hodně, což se mi většinou nevyplácí, jelikož to pak skončí úplným opakem. Jenže u této knihy to tak nebylo, naopak. Líbil se mi nápad, postavy knihy a zkrátka celkový děj od začátku do konce. Teď už mi nezbývá nic jiného než počkat, až se mi v knihovně uvolní na vypůjčení ten druhý díl.

A teď už hodnocení!

   91%

Komentáře

Oblíbené články...