Kde najít Moře klidu...

Moře klidu

Autor: Katja Millay

Originální název: The Sea ​​of ​​Tranquility

Žánr: YA, světová literatura, román

Počet stran: 366

Vydavatelství: Domino

Oficiální anotace: Dva a půl roku. Tolik času uplynulo od té hrozné tragédie. Po ní už nic nebylo jako dřív. I z Nastyi Kashnikové zbyl jen stín holky, kterou byla předtím. Teď je rozhodnuta nechat temnou minulost za sebou a držet si všechny lidi pěkně daleko od těla. Tenhle úmysl jí ale vydrží jen do chvíle, kdy se potká s Joshem Bennettem. Je osamělý stejně jako ona. A neuvěřitelně přitažlivý.
Joshův příběh zná kdekdo: všichni lidé, které miloval, zmizeli z jeho života. Teď má sedmnáct roků a zůstal úplně sám. A když je vaše jméno synonymem pro smrt, lidi se s vámi moc nebaví. Až na Nastyu. Ta se naopak Joshe drží jako klíště a postupně se stává součástí každé stránky jeho života.
Táhne je to k sobě, jiskří to mezi nimi stále silněji. Ale zároveň se Josh začíná zamýšlet nad tím, jestli se někdy dozví všechna tajemství, která před ním Nastya skrývá. A vlastně ani sám neví, jestli se je dozvědět chce.


"Nenávidím svoji levou ruku.
Nesnáším už jenom to, že se na ni musím dívat.
Nenávidím, jak sebou cuká a třese se a připomíná mi, že moje já je pryč..."
- Nastya

Nastya Kashnikovová nikdy nebyla dívka, která by měla spoustu kamarádek a byla mezi svými vrstevníky nějak extra populární. Ovšem měla svůj život, se kterým byla nadmíru spokojená. Až do jedné osudové tragédie. Už je to dva a půl roku, ale pro Nastyu to je stále jako včera.

Dnes je Nastye sedmnáct let a po delší době domácího vyučování se vrací na střední školu. Domov pro ni přestal býti domovem, a proto se přestěhovala ke své tetě na Floridu. Je tedy na čase snažit se žít normální život, jenže ten její už dávno skončil…

Na druhé straně je Josh Bennett. Kluk, který se zdá na první pohled neviditelný, ale jeho příběh zná pomalu každý. Zůstal na světě úplně sám, a to jediné co mu zbývá, je truhlářská dílna v garáži, která mu zbyla po jeho otci. Jedné noci se právě v té garáži však objeví Nastya, a i přes všechno Joshovo snažení, se jí zbavit, mu žádné plány nevychází. Ovšem po krátké době se Nastya už nezdá tolik otravná, jak tomu bylo zezačátku…


Knížka, která je psaná z pohledu dvou hlavních hrdinů, má pro mě vždy větší cenu. Když jsem tedy tuto knížku otevřela a zjistila, že některé kapitoly jsou popsané z úhlu Nastyi a ty ostatní z pohledu Joshe, byla jsem nadšená. Ovšem mé nadšení netrvalo dlouho. Po celkem krátkém čase mě kapitoly vyprávěné Nastyou moc nesedly. Tedy abych to upřesnila, nesedla mi hlavně ona. Už dlouho se mi nestalo, že by mi hlavní hrdinka vadila, a tady tomu tak bohužel bylo. Naštěstí Joshovi kapitoly mi to vynahradily a nakonec jsem rozuměla i Nastye, ale stále tam bylo něco, co mi vadilo.

Knížka pojednává o nelehkém osudu dvou mladých lidí. V příběhu se také střetáváme s náhodou, která vám dokáže změnit život od úplného základu, a také, jak je těžké postavit se znovu na nohy a žít. Už jen samotný název knihy je to nejdůležitějšího z celého příběhu a také tím nejkrásnějším. Moře klidu… Skvělá myšlenka, která se autorce podařila do příběhu vnést.

I přesto, že je knížka velmi dobře promyšlená a zábavná, tak mi však chvílemi přišla i celkem nudná a mé myšlenky od knihy dost utíkaly. A to mě hodně mrzelo. Od knihy jsem toho právě očekávala hodně, díky hodnocení na databázi, a to očekávání se mi v tomto případě nevyplatilo. Bohužel. I přesto se mi kniha líbila, jen v tomto případě mi dlouhé popisy myšlenek a všeho ostatního vadilo, což u mě jako člověka, který ty dlouhé popisy vyhledává, je celkem divné.

I tak ale knihu doporučuji. Je to hezký, zajímavý a oddechový příběh, u kterého jsem přeci jen málem nějakou tu slzu uronila. Četli jste knihu? A jak se vám líbila? Já jsem bohužel měla až moc velké očekávání, ale i tak mě na konci dostala…

A teď už hodnocení!

   83%


Komentáře

Oblíbené články...