Viktoriánská Anglie v obležení mechanických strojů…

Mechanický anděl, Mechanický princ,
Mechanická princezna

Autor: Cassandra Clare


Originální název: The Infernal Devices (Clockwork Angel, Clockwork Prince, Clockwork Princess)

Žánr: Young Adult fantasy, historické

Celkový počet stran: 1 305

Vydavatelství: #BOOKLAB; SlovArt

Rok 2. vydání v češtině: 2021

O čem knihy vypráví?

Poté, co mi zemřela tetička, jsem v Americe zůstala sama, což pro mladou dámu není vhodné. Přišel mi však dopis od bratra z Anglie, který by mě rád uvítal u sebe doma. Vydala jsem se tedy lodí za ním, ovšem v přístavu mě místo Nathaniela čekaly dvě ženy. Měly dopis od bratra a vydávaly se za jeho přítelkyně. Ovšem ukázalo se, že to jsou jeho zajatkyně a mě uvěznily také. Nejednalo se však o žádné lidské trýznitelky. Paní Temná a paní Černá jsou totiž čarodějky a podle nich patřím mezi ně.

Z ničeho nic jsem tak vtržena do světa magie, nekalých praktik a zjišťuji, že se toho ve světě ukrývá ještě mnohem více. Dostanu se až do londýnského institutu, který je domovem nefilim. Říkají si lovci stínů a nejenže bojují s démony, ale také udržují podsvěťany dál od obyčejných lidí. Nikdy však nečelili strojům, které byli stvořeni k vyhlazení celé jejich rasy. Čeká je nebezpečná válka s mechanickými stroji a já jsem se stala její součástí…


Kouzelná fantasy trilogie s pohádkovou atmosférou, která se odehrává ve viktoriánské Anglii. Tak přesně tato věta krásně vystihuje jednu z prvních sérií od Cassandry Clare, která ukrývá příběhy ze světa lovců stínů.

Příběh rozhodně nejde považovat za něco extra originálního. Má v sobě spoustu kýčů a těmi nejvýznamnějšími je například romantický trojúhelník či tak trochu vyvolená hlavní hrdinka. Ovšem když přihlédneme na způsob vypravování, které nám svou květnatostí přiblíží i ten nejmenší detail, podmanivou dobu a postavy, stává se z knihy nezapomenutelný příběh, který nám až nečekaně přiroste k srdci. Máme tu tak trochu steampunkovou atmosféru, poutavé zvraty, dojemné pasáže a momenty, u kterých se zasmějeme. A pokud už nějakou tu sérii o lovcích znáte, tak s jistotou oceníte i nějakou tu známou postavu a podobnost postav z rodin, jejichž potomky můžeme znát z přítomnosti.

Dobrodružství Tessy, Jema a Willa nás dokáže upoutat především dominantní romancí, ale také rozmanitostí postav a jejich osudy. Postupně se dozvídáme o jednotlivých postavách, jejichž životy pro nás byly doposud tajemstvím a autorka také postupně prohlubuje celou zápletku. Když například tuto sérii tedy porovnáme například s Temnými lstmi, dá se napsat, že Pekelné stroje jsou o dost pomalejší. Uchvátí nás tu však atmosféra, která je v rámci stínoloveckého světa skvělou obměnou a zpestřením.

I přes onu dominantní romanci tu však nechybí akce a všemi milované zvraty. Stále nás autorka dokáže upoutat a na začátku každé kapitoly do knih vložila krátký citát z nějaké dobové knihy, který odpovídá ději. Pokud tedy máte rádi klasiku a chcete poznat její propojení s fantasy, tak tato série by vám neměla uniknout. V závěrečném dílu si pro nás #BOOKLAB navíc připravil překvapení v podobě rodokmenů tří nejoblíbenějších rodů, které nám krásně připomenou a osvětlí spojitost jednotlivých postav. Pokud však budete rodokmen nějak více zkoumat, tak pozor na spoilery a k sérii Poslední hodina a dalším z tohoto světa!

A teď si pojďme trochu přiblížit jednotlivé díly...

Mechanický anděl

• detailní úvod do celého světa
• pomalejší nástup na akci
• seznamování s hlavními postavami
• v závěru překvapivé zvraty
• pro všechny stínolovecké fanoušky skvělá nostalgie v rámci jednotlivých rodů

Mé hodnocení... 98 %

Mechanický princ

• fantasy zápletka lehce stagnuje
• do popředí se dostává romance
• rozklíčujeme záhady kolem jednotlivých postav
• poznáváme nové postavy
• perfektní citace pro všechny romantické duše

Mé hodnocení... 87 %

Mechanická princezna

• akce už od samotného začátku
• skvěle zpracované bojové scény
• dojemné pasáže, které vás nutí stále pokračovat ve čtení
• vedlejší postavy dostávají mnohem více prostoru
• překvapivý a dojemný závěr romantické linky

Mé hodnocení... 100 %


Pekelné stroje jsou osobně mou nejoblíbenější stínoloveckou sérií, co se týká postav, romantické linky, a především dokonalé atmosféry, která na mě působí až pohádkovým dojmem. Pokud vás tedy má recenze alespoň trochu zaujala, budu ráda, když se po knihách podíváte. Najdete tu totiž nejen úžasný svět, který vám přiroste k srdci, ale pokud máte rádi starší fantasy série, nevadí vám nějaké ty kýče, a libujete si ve velkých romantických gestech, tak tu objevíte sérii, po které rádi sáhnete vždy, když budete hledat milé, odpočinkové, fantasy čtení.

Znáte tuto sérii? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Jak to máte s knihami od Cassandry Clare? Jaká kniha/série od ní je vaší nejoblíbenější? Který rod je vám nejblíž? A kdybyste měli vybrat jen jednu postavu, která je vaší nejoblíbenější?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentářů!

Mějte se krásně,
vaše knihomolka Šárka


Za toto nádherné a nové vydání Pekelných strojů bych chtěla mockrát poděkovat nakladatelství Slovart, kteří mi knihy zaslali v rámci  spolupráce.
Pokud o tuto sérii máte zájem, můžete si ji pořídit přímo na internetovém e-shopu Slovartu.

Komentáře

Oblíbené články...