Chcete znát podrobnosti o vzniku famfrpálu? Ano? Tak teď máte možnost...

Famfrpál v průběhu věků


Autor: Joanne Kathleen Rowling

Originální název: Quidditch through the Ages

Žánr: Fantasy

Počet stran: 144

Vydavatelství: Albatros

Oficiální anotace: Vše o oblíbené hře Harryho Pottera na jednom místě, nyní v novém hábitě!
Pro všechny, kdo mají rádi Harryho a fandí mu v jeho famfrpálových kláních za Nebelvír! Nové vydání příručky získané přímo z bradavické knihovny při Škole čar a kouzel vás seznámí s vývojem létajících košťat, poučíte se, jaké hry se s košťaty hrály ve starověku, jak se objevila Zlatonka, jakými proměnami prošel famfrpál od 14. století a jak vypadá dnes, seznámíte se s významnými famfrpálovými týmy ve Velké Británii a v Irsku. Uvádí ji předmluva ředitele bradavické školy Albuse Brumbála a najdete v ní i reprodukci výpůjčního lístku z bradavické knihovny. Autorem této příručky je expert na slovo vzatý, kromě ní napsal např. knížky Lítá jako šílenec, Potlouky v akci či Studie o strategii obrany při famfrpálu. Jeho příručku vysoce oceňuje jak Albus Brumbál, tak Batylda Bagshotová (autorka Dějin čar a kouzel), ale i Zlatoslav Lockhart a další významné osobnosti kouzelnického světa.


Létající košťata už po věky věků neodmyslitelně patří ke každému čarodějovi či čarodějce.
Není se tedy čemu divit, že kouzelníci použili tyto své létající prostředky i ke sportu.
Mudlové přeci mají hokej a fotbal, takže i kouzelníci přišli se sportem, který se nečekaně uchytil pomalu po celém světě.
Sport, o kterém vám zde píši, se jmenuje famfrpál, a právě o tom se v této knize dozvíte všechny podrobnosti…

Famfrpál v průběhu věků, kniha, která vám poskytne všechny důležité informace o kouzelnickém sportu, známém z proslulého světa Harryho Pottera. To si přeci musíte přečíst! Naleznete zde odpovědi na všechny otázky, které vás ohledně famfrpálu napadnou. Dozvíte se veškeré podrobnosti o začátku tohoto sportu a o všech britských a irských famfrpálových mužstvech. Také zde zjistíte, jaké další sporty se na košťatech dají hrát a jak vznikla zlatonka, což je opravdu důležité vědět. ;)

Předtím než se však veškeré podrobnosti o famfrpálu dozvíte, naleznete v knize vtipný úvod napsaný samotným Brumbálem. A věřte mi, že ten si chcete přečíst. Ze všech knih z Bradavické knihovny je tento úvod snad nejvtipnější a pobaví zajisté každého milovníka knih. Dozvídáme se zde totiž o kouzlech knihovnice v Bradavicích, kterými trestá neposlušné žáky, které knihu například poničí a taková kouzla na sobě určitě nechcete pocítit.

Z celé sbírky Bradavické knihovny je Famfrpál tím nejlépe graficky zpracovaným dílem. Sice jen o fous překonal mé oblíbené Bajky barda Beedleho, ale překonal je, což je to důležité. V knize sice není tolik velkých ilustrací jako ve zbylých dvou dílech, ale je zde spoustu těch menších. Jsou zde například erby famfrpálových mužstev, se kterými si dal Tomislav Tomić tu práci a zhotovil je dokonale. Také ty malé detaily vypadající jak zmenšenina famfrpálových branek, ve kterých je vždy napsaná strana, kde se čtenář nachází, jsou dokonalé. A co se týká velkých ilustrací, tak nákres famfrpálového hřiště, je snad tím nejlepším i přesto jak je jednoduchý.

Text knihy sice není to nejdokonalejší, co může Rowlingová nabídnout, ale čte se to pěkně. Na rozdíl od učebnice Fantastická zvířata a kde je najít zde nezapadnete do nějakého sáhodlouhého seznamu bytostí, u kterého se budete nudit. Famfrpál v průběhu věků se čte v podstatě sám a do dvou hodin máte knihu přečtenou. Jednotlivé kapitoly jsou krátké a jsou v nich jen ty podstatné detaily. Nic tedy není zbytečně prodlužováno a naštěstí ani zkracováno.

Obálka knihy je ta nejjednodušší z knih Bradavické knihovny, ale stále je výstižná. Ty tři branky přeci na obálce stačí a famfrpál vystihují, takže co dodat. Navíc sedí i ke zbylým dílům, a to jak barvou, tak především svými zlatými detaily. Takže obálka je perfektní, a hlavně i hezčí než u prvního vydání. Co myslíte?

Co se týká mého názoru, tak ten je nečekaně pozitivní. Po v celku velkém zklamání z knihy Fantastická zvířata a kde je najít, jsem se bála, že Famfrpál v průběhu věků bude ještě horší. Ale naštěstí nebyl! Knížka se mi moc líbila. U čtení jsem se nenudila a na to, jak jsem Famfrpál číst ani nechtěla, jsem byla hodně překvapená, jak moc mě knížka pohltila. Nakonec tedy musím napsat, že Famfrpál Bajky sice nepřekonal, ale co by je taky překonalo. Tohle byla navíc i poslední knížka z Bradavické knihovny, takže si můžu konečně odškrtnout, že mám alespoň nějakou harrypotterovskou sérii přečtenou. Sice ne tu hlavní, ale aspoň něco. :)

Komu tuto knížku doporučuji? No, rozhodně každému fanouškovi Harry Pottera. Tyto doplňkové díly jsou přeci nutnost!

A teď už hodnocení!

    91%

Znáte tuto knížku? Četli jste nějakou knihu ze série Bradavická knihovna? Pokud ano, který a jak se vám líbil? Jaká knížka u vás vede? Bajky barda Beedleho, Fantastická zvířata a kdy je najít nebo dokonce Famfrpál v průběhu věků?
Budu moc ráda za všechny vaše komentáře. :)


Komentáře

  1. Pěkná recenze :) HP miluju a z doplňkových knih jsem zatím četla jenom Bajky, které mě velmi mile překvapily. Na tuhle knihu bych si také ráda v budoucnu udělala čas, protože čím komplexnější náhled na svět HP, tím lépe. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Knížka poskytne rozhodně komplexnější náhled na HP svět, takže pokud ho toužíš poznat co nejlépe, rozhodně si knížku přečti. ;)

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...