TOP 10 knih roku 2016

Zdravím knihomolové!

Poslední dobou hlavně píšu do článků, že zbývá už jen pár dní tohoto roku, a proto tedy přicházím s dalším článkem, abych shrnula knihy za minulý rok. Tentokrát to je tedy mých TOP 10 knih. Bála jsem se, že se mi těch deset knih ani nepodaří dát dohromady, ale naštěstí bylo z čeho vybírat. Sice to chvíli trvalo, ale konečně jsem svůj výběr ukončila a jsem z něj opravdu nadšená. Mám hned chuť si alespoň pět knih přečíst znova, ale stále na mě doma čeká ještě pěkná hromádka těch nepřečtených…




Knížky nejsou nijak seřazeny podle toho, jak se mi líbily, ale jednoduše tak jak jsem je četla. Když jsem se snažila je seřadit od nejlepších, až do té poslední knížky z desítky, moc se mi to nedařilo. Pomalu každá kniha, kterou jsem zde vybrala, by si zasloužila to první místo, a proto jsem neurčovala přesné pořadí…

A teď se už pojďme na všechny rychle podívat.


Všechny malé zázraky

Autor: Jennifer Niven

Anotace: Strhující příběh o hledání a (ne)nalézání, o lidských předsudcích a první lásce.
Theodora Finche fascinuje smrt. Violet Markeyová zase žije pro budoucnost – těší se na den, kdy dokončí střední školu a bude moct opustit rodné městečko, které jí připomíná nedávnou tragickou smrt sestry. Když se ti dva potkají na římse školní zvonice, není ale docela jasné, kdo koho vlastně bude zachraňovat. Finch je obyčejný kluk, až na to, že trpí bipolární poruchou. Violet je obyčejná holka, až na to, že Finchovi přijde úplně neobyčejná.
Ty dva svede dohromady školní projekt, jehož cílem je objevovat „krásy Indiany“, a oba při tom učiní zajímavé objevy...

Mou recenzi najdete ZDE.



Kam jsi odešla

Autor: Gayle Forman

Anotace: Od tragické nehody, kdy Mia navždy zmizela z Adamova života uplnuly tři roky. Nyní každý z nich žije na opačném konci země.
Miina hvězda na New Yorském Julliardu závratně stoupá a Adam díky novému statusu rockové hvězdy a slavné přítelkyni plní stránky Los Angelských bulvárů. Jednoho dne se však ocitne v New Yorku sám. Náhoda jej svede dohromady s Miou na jednu noc, která může změnit jejich životy. Jak prozkoumávají město, které se stalo Miiným novým domovem, vzpomínají na společnou minulost a otevřou své srdce nejen jeden druhému, ale i budoucnosti.
Příběh o devastaci žalem, příslibu nové naděje a znovuzažehnutí plamene lásky.



Líbali jsme se

Autor: David Levithan

Anotace: David Levithan napsal příběh založený na skutečné události – Harry a Craig, dva sedmnáctiletí kluci, se zúčastnili líbacího maratonu, aby překonali Guinnessův rekord a zároveň upozornili na předsudky panující ve společnosti. Dehydratovaní a nevyspalí se snaží překonat rekord a jejich úsilí se stává ohniskem, kolem kterého se točí příběh dalších dospívajících kluků, již hledají svoji vlastní identitu, lásku, řeší rodinné problémy – a hlavně touží objevit své místo v tomto světě. Levithan umně splétá nitky jejich příběhu do jednoho velkého o dospívání a hledání vlastní identity, zkrátka tom, jaké to dnes je být mladý kluk na kluky. David Levithan je autorem mnoha oceňovaných románů.
Českým čtenářům je známý především svým románem Den co den. Dále pak knihami Nick a Norah: až do ochraptění a Dash & Lily – Kniha přání, které napsal společně s Rachel Cohnovou.

Mou recenzi najdete ZDE.



Nedej se

Autor: Rainbow Rowell

Anotace: Nedej se je příběh duchařský, milostný i detektivní. Je v něm přesně tolik líbání a povídání, kolik v knížkách Rainbow Rowellové čekáte – ale mnohem, mnohem víc nestvůr. Staletá proroctví předpověděla příchod Největšího mága, který díky své obrovské moci zachrání kouzelnický svět před ničivým zlem. Smůla je, že Simon Snow je nejhorší Vyvolený, jakého kdy kdo vyvolil. Svými kouzly většinou nadělá víc škody než užitku, a tak se radši ohání mečem a čarování nechává na své nejlepší kamarádce. Svět, který má zachránit, nad ním ohrnuje nos. A v boji s tajemným Zlořádem Pletichou se Simon za posledních sedm let taky moc nevyznamenal… Teď ho čeká poslední rok na Watfordské škole magických umění – možná taky poslední rok jeho života – a on si ho nenechá zkazit ani tím, že mu jeho příšerný, zákeřný, nafoukaný upírský spolubydlící Baz nejspíš přebral holku. Jenomže Baz udělal něco ještě záludnějšího. Beze stopy zmizel. A Simon nebude mít klid, dokud téhle záhadě nepřijde na kloub.

Mou recenzi najdete ZDE.



Byla jsem tu

Autor: Gayle Forman

Anotace: Cody a Meg spolu vyrůstaly téměř jako sestry. Byly nejlepší kamarádky, věděly o sobě všechno… nebo si to Cody alespoň myslela.
Megan je totiž mrtvá. Spáchala sebevraždu. Zdrcené Cody zůstane jen hluboký smutek a plno nezodpovězených otázek, protože nemá nejmenší ponětí, co se muselo dít, aby to Meg donutilo k tak tragickému, definitivnímu činu. A co víc – jak je možné, že ona sama neměla nejmenší tušení, co kamarádka prožívá? Pouští se tedy do složitého rozplétání motivů, které Meg k sebevraždě přiměly. Postupně vycházejí najevo nové skutečnosti, s nimi se však vynořují i další otázky. Kdyby Meg věděla, jak její sebevražda zasáhne rodinu, spáchala by ji? A může vůbec člověk v tak bolestném stavu, kdy mu možnost, že si vezme život, připadá jako jediné řešení, pochopit následky svého činu?

Mou recenzi najdete ZDE.



Všem klukům, které jsem milovala

Autor: Jenny Han

Anotace: Milostné dopisy mají mnoho podob. Lara Jean nikdy žádný nedostala, ale pár už jich napsala – na rozloučenou. Lara žádnému klukovi nedala najevo, že se do něj zamilovala. Místo toho mu napsala dopis o tom, jak se cítí, pečlivě ho zapečetila a schovala do krabice pod svou postelí. Ale jednoho dne dopisy z krabice zmizí a Lara zjistí, že je někdo rozeslal. A najednou musí čelit všem svým pocitům, které před světem – a hlavně přímo před adresáty – pečlivě ukrývala! A jak se postupně vyrovnává s minulostí, zjišťuje, že něco dobrého to rozeslání dopisů přece jen přineslo.

Mou recenzi najdete ZDE.



Drahý příteli

Autor: Jean-Claude Mourlevat, Anne-Laure Bondoux

Anotace: Pierre-Marie Sotto je slavný, u čtenářů úspěšný a kritikou oceňovaný spisovatel. Je to ale také stárnoucí, osamělý muž, a pokud jde o jeho práci – momentálně je v hluboké tvůrčí krizi. Jednoho dne k němu dorazí objemná obálka bez zpáteční adresy; jediný kontakt na ní uvedený je e-mailová adresa jisté Adeline Parmelanové. Sotto nepochybuje, že mu nějaká „nadějná spisovatelka“ posílá k posouzení svůj rukopis. Obálku neotevře, odesílatelku zdvořile odmítne a požádá ji o adresu, kam by mohl zásilku vrátit. Než mu Adeline vyhoví, vymění si spolu několik e-mailů, které jsou natolik vtipné a zajímavé, že v dopisování pokračují a objemná obálka zůstává (na žádost Adeline) ležet neotevřená na Sottově polici. Jenomže je v tom háček…

Mou recenzi najdete ZDE.



Harry Potter a kámen mudrců

Autor: Joanne Kathleen Rowling

Anotace: Harry Potter si myslí, že je obyčejný kluk. Když byl ještě malý, zemřeli mu rodiče a on zná jen těžký život u strýce, tety a jejich tlustého a rozmazleného synka Dudleyho. Vše se ale změní ve chvíli, kdy mu poštovní sova přinese záhadný dopis – pozvánku ke studiu na Škole čar a kouzel v Bradavicích, a obr Hagrid mu prozradí, že je kouzelník! Harry neváhá ani vteřinu a odjíždí do Bradavic, kde potká své nejlepší kamarády – Rona Weasleyho a Hermionu Grangerovou, naučí se ovládat své kouzelnické schopnosti, stane se členem školního týmu famfrpálu – populárního kouzelnického sportu na košťatech, a především svede bitvu s Voldemortem, Pánem zla.



Vertigo

Autor: Patrik Girgle

Anotace: Novela Vertigo se odehrává v devadesátých letech dvacátého století. Tu dobu autor zpřítomňuje hovorovou řečí, sarkasmem a bezmocností, celkovou deziluzí – někde na pomezí toho všeho se rodí příběh hlavního hrdiny Dušana. Dospívá v době, kdy kolem něj letí roky možností, privatizací, ale i roky bankrotů a osobních tragédií. Sedmnáctiletý Dušan žije v tomhle porevolučním šílení svůj pomalý život, ve kterém se o své místo na slunci perou jak hormony, tak nepochopení rodičů. Někde tam na pomezí loudání se po světě, pití piva, poslouchání hudby, lovení ryb na pytlačku a sledování spolužaček se rodí první velká láska. Jenže ta – jak to už u takových lásek bývá – je jako kometa: zazáří, oslní, způsobí závrať, vertigo. A pak zmizí, aby za sebou nechala otevřené dveře do světa dospělosti.

Mou recenzi najdete ZDE.



Uvnitř mé hlavy

Autor: Francesca Zappia

Anotace: Co když jsem si tě vymyslela?
Alex je divná; alespoň tak ji vnímá její okolí. Přitom má jen vlasy červené jako kečup a fascinují ji živí humři v nádrži supermarketu, trpí paranoiou, že ji pronásledují komunisti nebo že jí někdo otrávil jídlo. Trpí totiž schizofrenií a plete si vlastní halucinace s realitou. Někdy jde obojí od sebe jen těžko rozlišit, jedinou její jistotou je mladší sestra Charlie a Kouzelná osmička, dětská hračka, se kterou se často radí. Pro jistotu má u sebe Alex taky fotoaparát a v případě nouze si věci a lidi fotí, aby měla jistotu, že nejsou jen jejím přeludem. Za přelud považuje nejdřív i Milese, nejdrsnějšího týpka ze školy. Nevymyslela si ho náhodou? Proč by zrovna on měl mít o jejií společnost zájem?

Mou recenzi najdete ZDE.


A to by tedy bylo mích TOP 10 knih. Knížky jsem vybírala hlavně kvůli tomu, jak pro mě byly nezapomenutelné a jedinečné. Zkrátka nějaký příběh, který si budu ještě dlouhou dobu pamatovat. Jednou knížkou je například skvělý Harry Potter, kterého jsem četla poprvé až letos a už jen první díl byl naprosto skvělý.

Pak jsou tu ale i knížky, které pro mě byly naprostou peckou, a ty tu prostě musím ještě jednou vypsat. Jsou to knihy: Líbali jsme se, Všechny malé zázraky a Vertigo. Každá z těchto třech knih je naprosto jiná, a tím je pro mně každá výjimečná.

Četli jste některou z těchto knih? Pokud ne, můžu vám je jen doporučit. Jaké jsou vaše nejlepší knížky, které jste tento rok četli? Budu ráda, když mi je napíšete do komentáře, alespoň budu mít další inspiraci na čtení do dalšího roku. :)

Mějte se krásně,
vaše knihomolka Šárka!



Komentáře

  1. Bože, Všechny malé zázraky! Bože, jo! Miluju tu knížku. Rozložila mě na milion kousků, jen aby mě pak zase poskládala dohromady. Je to jeden malý velký zázrak. Když jsem potkala Finche, život najednou začal dávat smysl. ♥

    Kam jsi odešla si hodlám přečíst hned, jak dočtu Kečupová mračna. První díl jsem četla už dávno, ale dívala jsem se teď na film a nějak jsem došla k tomu, že bych si to pokračování už měla přečíst taky.

    Harry je klasika. Nejsem sice vyloženě Potterhead, ale první díl je prostě skvělý a nejlepší.

    Byla jsem tu, Nedej se a Uvnitř mé hlavy jsem dostala k Vánocům, tak už se na ně těším. :)

    Lauralex,
    www.brcqo.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K Všem malým zázrakům není potřeba nic dodávat. ❤
      Jsem zvědavá, co budeš říkat na knihu Kam si odešla. Mě se zdála daleko lepší než první díl. :)
      Řekla bych, že Nedej se a Uvnitř mé hlavy, se ti bude určitě líbit. :D
      Přeju hodně volného času na čtení v příštím roce! :)

      Vymazat
  2. Moc pěkný výběr :) Měla jsi štěstí na výborné knihy :) Na spoustu z tvého výběru se teprve chystám, ale těším se na ně :) Hezké čtení i v novém roce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) Tobě přeju také hezké čtení v příštím roce ;)

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...