Příběhy nejvyššího čaroděje Brooklynu…

Baneovy kroniky

Autor:
Cassandra Clare, Sarah Rees Brennan, Maureen Johnson

Originální název: The Banes Chronicles

Žánr: YA fantasy, povídky

Počet stran: 456

Vydavatelství: Slovart, #BOOKLAB

Oficiální anotace: Čaroděj Magnus Bane to nemá v životě lehké, protože bývá často nucen řešit problémy druhých. Jeho život je dlouhý, výčet jeho lásek ještě delší. A Magnus má dar, jak být v pravý čas na správném (někdy i na nesprávném) místě. Francouzská revoluce, prohibice v Americe nebo první velká bitva mezi Valentinem a newyorským Institutem… to všechno zažil na vlastní kůži. Za tu spoustu let se toho nasbíralo tolik, že to nikdy nestihne odvyprávět a nikdo by mu to ani neuvěřil. Ale těchto jedenáct povídek vrhá alespoň trochu světla na tuto mnohdy nevyzpytatelnou postavu. Sám Magnus ovšem nejspíš proklíná toho, kdo je vypustil do světa…

"Člověk se pro lásku dokáže vzdát spousty věcí, ale neměl by se vzdávat sebe sama."

Čaroděj Magnus Bane se stal postavou, která neodmyslitelně patří do světa lovců stínů. Cassandra Clare v Nástrojích smrti vytvořila vedlejší charakter, který nejen ji samotnou, ale především i její fanoušky uchvátil natolik, že si bez ní nelze představit jakoukoli sérii, kterou stvoří. Magnus je všude a díky jeho dlouhověkosti zasahuje do příběhů, které vznikli ještě dlouhou dobu před narození Clary, Jace a Aleka. Kolem jeho života je však opředeno spoustu tajemství a jak už je známo i mnoho vtipných historek. A právě o tom jsou Baneovy kroniky, které Cassandra napsala ve spolupráci se Sarah Rees Brennan (Tajemství Lynburnů) a Maureen Johnson (série Křiváci).

Jedenáct krátkých povídek, které nás zavedou napříč časem. Dostaneme se tak k jeho nejbližším čarodějným přátelům, kterými jsou Ragnor Fell a Catarina Loss. Staneme se součástí intrik na francouzském dvoře. Poznáme bližší vztah Magnuse k Herondaleům. Blíže prozkoumáme Newyorský klan upírů s Camille a Raphaelem. No a především zjistíme, jaké bylo první rande Magnuse s Alekem, a tak trochu více o počátku jejich vztahu.

Na knize máme napsáno, že se jedná o povídky k sériím Nástroje smrti a Pekelné stroje. To však není tak úplně pravda. Tyto povídky, které zde máme, totiž zasahují i do trilogie Poslední hodina, a tak trochu připravují půdu pro sérii Nejstarší kletby. Je tedy lepší, pokud už postavy z těchto sérií znáte. Můžete tu totiž objevit i pár spoilerů. Hlavně je však tato kniha obří dávkou nostalgie, kterou si užijí všichni fanoušci světa lovců stínů.

Příběhy jsou od počátku čtivé, vtipné a zaujmou i čtenáře, kteří se moc v povídkách nevyžívají. Já osobně nejsem třeba vůbec povídkový čtenář. Tohle bych však mohla číst neustále dokola, jelikož Magnus mi dokáže vždy zvednout náladu. Na začátku každého příběhu tu navíc máme i překvapení v podobě jednostránkového komiksu, v němž je překreslená nějaká krátká pasáž z aktuální povídky. A po grafické stránce je i skvěle zpracovaná obálka. Nevím, jak u vás, ale u mě ten filmový Magnus stále vítězí nad seriálovým, takže já jsem s obálkou nesmírně spokojená. A navíc ty dokonalé oči!

Osobně jsem s knihou nadmíru spokojená. Jednotlivé povídky jsem si užívala a za sebe musím vyzdvihnout „Prokletého dědice“, „Newyorský Institut – poslední zůstává“ a „Upíři, vdolečky a Edmund Herondale“. Na Baneovy kroniky jsme čekali v Čechách dlouho, ale to čekání se vyplatilo. Pokud jste tedy fanoušky lovců stínů, a především i samotného Magnuse Banea, tak jeho kroniky by vám rozhodně neměli uniknout.

A teď už hodnocení!

    94 %

Četli jste už Baneovy kroniky? Pokud ano, tak která povídka vás bavila nejvíce? Kdo patří mezi vaše nejoblíbenější postavy z tohoto světa? Jste spíše fanouškem Nefilim, nebo u vás vítězí některý podsvěťan?
Budu ráda, když mi to napíšete do komentářů. :)


Za zaslání knihy moc děkuji nakladatelství Slovart,
u nichž si Baneovy kroniky můžete pořídit i vy.

Komentáře

  1. Povodne som to citala po anglicky, a tak ma cesky preklad trochu sklamal. Ale aj tak, je to velmi podarena kniha. Uprimne, obalku fakt nemusim. Mam radsej kreslene. Aj obalky k Nejstarsim kletbam mam radsi ty od Anne Lambelet. Takze je to otazka vkusku. Serialoveho Magnuse mam radsi. Ale nejvic vitezi knizni nebo ten z grafickych romanu. Jedine co ma uprimne mrzi je, ze nepridali povodnu kapitolu, ktoru Cassandra napisala, ako Alek dostal svoju prvu pusu. Je to sice na netu, ale mat to v kniznej podobe by bolo lepsie. Aneb viac poviedok o Alekovi a Magnusovi. 💙💚💛🧡💜❤

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...