Kniha pro milovníky ornitologie...

Pražské ptactvo

Autor:
Veleslav Wehl

Žánr: Populárně naučná, Pragensie, fauna a flora

Počet stran: 272

Vydavatelství: Leda

Oficiální anotace: Ve městech nežijeme proto, abychom v nich hledali divokou přírodu, a tak ji ani kolem sebe nevidíme – přesto bychom ji tam snadno našli. O přírodě píší většinou městští lidé, kteří přirozeně tíhnou k venkovu, kde chtějí být daleko od pouličního shonu, sami s okolní flórou a faunou. Na druhé straně na všechny čím dál víc doléhá rostoucí urbanizace, jež probouzí zájem o divokou přírodu přímo na území měst. Jak se přizpůsobujeme městskému životnímu stylu, cítíme stále silnější touhu po propojení s naší prazákladní přírodní podstatou.


Populárně naučná publikace, která nás zavede do říše ptáků… Přesně tím je Pražské ptactvo od Veleslava Wehla. Už od dětství byl autor vášnivým ornitologem. Pozoroval ptactvo ve svém okolí, psal si důležité poznatky, a to vše dostalo nakonec podobu samotné knihy. Tu teď můžeme držet v rukou a dozvědět se tak důležité informace o druzích, které u nás žijí, jak častý je jejich výskyt v Čechách a pak i v samotné Praze. A jelikož je fauna spjatá s florou, dozvídáme se zde i detaily o různých biotopech…

Kniha se nyní po 76 letech dočkala svého druhého vydání s menší úpravou v podobě fotografií. Vše tu máme krásně obohaceno ještě černobílými ilustracemi jednotlivých ptáků, které nás vždy přivítají v nové části. Celé kouzlo knihy se však neukrývá pouze v grafickém zpracování a informacích. To nejkrásnější na ni je, že nás zavede právě do roku 1940. Právě v tomto roce autor podnikal svá bádání, a právě jazykem tamní doby je kniha napsaná.

Krom českých jmen ptactva se tu setkáváme i s jejich latinskými názvy. Máme tu přehledně zpracovaný obsah, který nás případně rychleji zavede k námi hledanému druhu. I přestože se jedná o odbornou literaturu, je kniha pochopitelná i pro laika. Pokud se tady o ptactvo zajímáte, nebo třeba jen hledáte hezký dárek chalupáře, kteří rádi sledují ptactvo ve svém okolí, můžu vám knihu moc doporučit.

A teď už hodnocení!

    87 %

Znáte tuto knihu? Četli jste ji, nebo se na ni chystáte?
Pokud jste ji četli, budu moc ráda, když mi do komentářů napíšete, jak se vám líbila. :)


Za tuto knihu bych chtěla mockrát poděkovat nakladatelství Leda,
na jejichž internetových stránkách si Pražské ptactvo můžete pořídit.

Komentáře

Oblíbené články...