Snaha o sommeliérství okem pouhého konzumenta…

Nevinný záskok

Autor:
Lizzy Dent

Originální název: The Summer Job

Žánr: Román pro ženy

Počet stran: 368

Vydavatelství: Cosmopolis, Grada

Oficiální anotace: Heather má novou práci…
V čem je háček? Heather není ta, za koho se vydává.
A už vůbec se nejmenuje Heather.
Birdie a Heather jsou nejlepší kamarádky a spolubydlící. Heather je zodpovědná a má v životě jasno. Birdie je tak trochu střelec a neví, co se sebou. Když se Heather překvapivě vydá s novou lásku do Itálie a zruší tak vysněnou letní práci someliérky ve Skotsku, rozhodne se za ni Birdie zaskočit. Vždyť co na tom může být tak složitého? K masu červené, k rybě bílé…
A tak Birdie stráví léto v luxusním pětihvězdičkovém resortu. Dokáže ale obalamutit bohaté zákazníky při servírování vína, kterému na rozdíl od své spolubydlící ani za mák nerozumí? A hlavně – dokáže se neprozradit před hezkým a sympatickým kuchařem Jamesem, prvním mužem, který se jí doopravdy líbí?

"… myslím, že i když čas plyne, člověk nikdy neztratí lásku k místu, odkud pochází."

Říká se, že protiklady to k sobě táhne a přesně to jsme já a Heather. Má nejlepší kamarádky už od šesti let. Obě jsme neměly jednoduché dětství, což nás dost spojovalo. Jenže tady jakákoli podobnost končí. Heather se stala úspěšnou sommeliérkou s ohromným dědictvím a nikdy nemá nouzi o práci. A já jsem ta, která je aktuálně bez domova, bez práce a jsem schopná udělat cokoli, jen abych nemusela k rodičům.

Takže když Heather odjede zjišťovat, jestli její aktuální přítel je tím vyvoleným, se kterým bude zbytek života, a mě poprosí abych dala její nové zaměstnankyni vědět, že práci odmítá, rozhodnu se udělat tu největší pitomost v životě… Dobrý den, jmenuji se Heather a jsem vaše nová sommeliérka!

"Deset hodin nepřerušovaného spánku přináší jistý problém – nastupuje posmrtná ztuhlost."

Milá romance pro všechny, kteří hledají pohodový příběh v moodu „Netflix and chill“. Asi tak bych nejvýstižněji popsala knihu Nevinný záskok, která začátkem léta vyšla u nakladatelství Cosmopolis. Jedná se o pohodový příběh ze skotského prostředí s tématem gastronomie, vín a s velkou dávkou humoru. Toto milé a pohodové čtení se hodí ideálně na letní cestování. Příběh totiž můžete kdykoli otevřít a bez jakýchkoli problémů se okamžitě vžijete zpět do děje. Navíc je kniha vydaná ve skladném paperbacku, který se vejde do všech batohů.

Vypravěčkou děje je hlavní postava Birdy, která už od prvního momentu vyzařuje určitým bláznovstvím, díky čemuž nás přivádí do situací, v nichž bychom se sami jen tak nevyskytli. Z počátku je tedy možná trochu náročnější si k ní najít cestu. Ovšem rozhodně to stojí za to. Chvílemi se tu pak objevuje až příliš nových postav najednou. Můžeme mít tedy problém se ve všech orientovat. Jinak tu však najdeme hodně milé obsazení ve vedlejších postavách, které by byly skvělými protagonisty nějakých dalších autorčiných příběhů. Tak třeba se někdy dočkáme…

I když je kniha na první pohled hodně odpočinková a předvídatelná, máme tu i pár věcí které celý děj dokážou prohloubit. Hledáme tu například s Birdy její životní směr, o kterém vůbec netuší, co by to mohlo být, a také její místo, kde se konečně bude cítit jako doma… Příběh od začátku nejde moc chronologicky za sebou. Je tu pár flashbacků, které nás blíže zasvěcují do děje a přibližují nám přátelství Birdy a Heather. Všechny návraty v čase jsou až překvapivě skvěle vyznačené, takže se bez problému vyznáme v příběhu. Jinak se tedy jedná o pohodovou knížku do prosluněných letních dní, u níž se mnohokrát zasmějeme.

Co se týká obálky, tak upřímně nejsem fanda podobných, jednoduchých ilustrací. Ale k příběhu se to perfektně hodí a máme zde krásně zvolené výrazné a letní barvy, takže tady ani nejde nic vytknout.

Můj názor je překvapivě plný pozitiv. Nečekala jsem, že se u příběhu budu tolik bavit, a tak často se zasměji. Původně jsem plánovala její čtení na verandě se skleničkou vína, ale chřipka mi to nedovolila. Celá atmosféra je zde však natolik dobře vykreslená, že příběh ani žádné víno ke čtení nevyžadoval. Máme tu nádhernou přírodu, dozvíme se něco málo o víně, a to vše se odehrává v prostorách nově zrenovované restaurace. Kniha v sobě ukrývala všechno, co mám ráda, takže za sebe vám ji moc doporučuji.

Nevinný záskok doporučuji všem ženám, které čtou rády romány a patří mezi milovnice vína, gastronomie, skotské přírody a ocení narážky na seriál Cizinka.

A teď už hodnocení!

    74 %

Znáte tuto knihu? Četli jste ji, nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ni říkáte? Napadá vás podobný letní příběh, který byste mi doporučili?
Budu moc ráda, když mi vaše názory napíšete do komentářů. :)


Mé velké díky patří nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.
Pokud o tuto knihu máte zájem, můžete si ji pořídit přímo na stránkách Grady.

Komentáře

Oblíbené články...