Když narůstá nenávist…

Mrchožrouti

Autor:
Magnus Jonsson

Série: Nenávist 2.

Originální název: Asätarna in Kungsträdgården

Žánr: Kriminální thriller

Počet stran: 416

Vydavatelství: Metafora, Grada

Oficiální anotace: Sídlo největší skandinávské banky SEB ve Stockholmu se jednoho podzimního odpoledne ocitne pod palbou odstřelovačů. Série výstřelů zaměřená na civilisty ustane stejně rychle, jako začala. Na schodišti před budovou leží několik mrtvých. Poprava za bílého dne.
Policii se i přes okamžitý zásah nedaří střelce dopadnout a motiv chladnokrevného útoku zůstává tajemstvím. Novinové titulky ale, zdá se, mají jasno – hlavní město Švédska se stalo terčem dalšího teroristického útoku.
Detektivové Rickard Stenlander a Erik Svensson jsou nejprve s tímhle vysvětlením zajedno, když ale začnou případ rozplétat, zjistí, že oběti spojuje jedno – všechny pracovaly v bance ve stejném oddělení. Kdo a proč je ale zabil? Existuje mezi nimi společných znaků víc?
Na Rickardovo přání je k vyšetřování přizvaná expertka na šifrování a bývalá aktivistka Linn Ståhlová, aby prozkoumala počítače obětí. A informace, jež odhalí, celým případem pořádně zamíchají.
Linn vytuší, že by do toho mohla být zapletená skupina pravicových extremistů, kterou už jednou konfrontovala, a začíná pátrat na vlastní pěst, aby své podezření potvrdila. Čím hlouběji se dostává, tím více odhaluje ze spirály násilí, únosů a korupce v propletené síti velkých firem a institucí – a je jí čím dál jasnější, že staří nepřátelé si s ní ještě nevyřídili všechny účty.


Čekání na nový napínavý případ netrvalo dlouho. Je to tu. Nová akce, která vyvolává obavy, že se jednalo o atentát. Ve Stockholmu někdo zaútočil na sídlo banky SEB. Terčem neznámých odstřelovačů se stalo hned několik mužů. Kdo za tím stojí? A bude se podobný útok ještě opakovat? To musíme zjistit dříve, než zemře někdo další…


Severské krimi s dokonale vykreslenou atmosférou, která nás vtáhne do děje už svým prologem. Tak přesně to je kniha Mrchožrouti. Jedná se o druhý díl z trilogie Nenávist od Magnuse Jonssona. Ten se nám před rokem představil u Metafory s první částí, která se jmenovala Muž, který si hrál s panenkami. Jednalo se o samostatný, mrazivý případ o sériovém vrahovi, který své oběti stylizoval do vzhledu panenek. Tentokrát tu máme tedy úplně něco jiného, ale přesto tu nacházíme určitou spojitost, která není ukrytá pouze v postavách.

Celý příběh je opět vyprávěn er-formou a vyskytujeme se u více postav. Navštívíme tedy nejen detektiva Svenssona a Sterlandera, ale třeba i u samotných pachatelů a dalších postav od policie. Často tedy skáčeme mezi postavami, kterých je tu tolik, že to až ruší od prožití případu. Navíc se mezi nimi i špatně orientuje a vyžaduje si to naši veškerou pozornost, čímž zapomínáme vnímat to podstatné, čímž je hlavní zápletka.

Už jsem zmiňovala podmanivý start, který nás uchvátí nejen svým zpracováním, ale také svou nápaditostí. Jenže pak vše začne stagnovat a ani akce v samotném závěru, nás nedokáže naplno vtáhnout do příběhu. Navíc celé rozuzlení tu máme na pár stranách. Konec je tedy uspěchaný a střed bohužel zas moc pomalý. Atmosféra je tu sice krásně vykreslená, ale té omáčky je tu tolik, že to uspává. Chybí tu tedy svižnost a více akce.

Obálky má celá série úžasné. Díky neonovým barvám září na dálku a rozhodně dokážou upoutat. Navíc je úžasné, jak se od většiny thrillerů liší a působí dost originálně.

Co se pak týká mého názoru, tak já jsem měla od příběhu obří očekávání. První díl ze série mě hodně bavil, a tak jsem věřila, že mi autorům příběh sedne i tentokrát. A tak to i v začátku bylo. Ovšem pak to začalo ztrácet úvodní drive, který krimi knihy potřebují. Za mě tedy obří zklamání a upřímně netuším, jestli vůbec půjdu do závěrečného dílu. Začátek byl však hodně slibný a nápaditý, takže osobně doufám, že tento díl byl pouhou výplní a závěrečný díl zas autor pořádně nakopne.

Pokud však hledáte neotřelý severský thriller, máte v krimi knihách rádi obsáhlejší popisy a více postav, tak se po knize určitě mrkněte.

A teď už hodnocení!

    65 %

Znáte tuto knihu? Četli jste ji, nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji už četli, který díl vás zaujal více?
Budu ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Mé velké díky patří nakladatelství Metafora za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.
Pokud o tuto knihu máte zájem, můžete si ji pořídit přímo na stránkách Grady.

Komentáře

Oblíbené články...