Nebezpečná tajemství Alexandrijské knihovny...

Z kostí a inkoustu


Autor: Rachel Caine

Série: Velká knihovna 1.

Originální název: Ink and Bone

Žánr: YA, fantasy

Počet stran: 344

Vydavatelství: Fragment

Oficiální anotace: Alexandrijská knihovna – největší a nejslavnější knihovna starověku – uchovávala tisíce vzácných knih a dokumentů. Pak ale přišel ničivý požár, který vše pohltil. Co by se však stalo, kdyby k jejímu zničení nedošlo? Jess Brightwell je pašerák knih. I když je mu teprve šestnáct, už velice dobře chápe, že černý obchod s knihami vynáší. Ve Velké knihovně v Alexandrii je totiž uloženo veškeré vědění světa a vlastnit knihy je přísně zakázáno. Proto se najdou mnozí, kteří jsou za ně ochotni nemálo zaplatit. Když Jess dostane možnost studovat ve Velké knihovně a stát se jedním z mála, kteří tam mohou pracovat, neváhá. Je přeci skvělé dostat se k zákulisním informacím tolik důležitým pro jejich rodinný obchod! Brzy se však ukazuje, že knihovna je mnohem temnější a zlověstnější místo, než si vůbec dokázal představit. Nevysvětlená úmrtí spolužáků, tajuplný učitel a podivná atmosféra strachu dávají tušit, že ti, kteří knihovnu ovládají, nehrají čestnou hru. Nejde jim o ochranu velkých myšlenek. Jde jim o ovládání vědomostí, a tím i celého světa…


"Vědění je vším. Takové bylo motto Knihovny a takový byl jeho význam ve skutečném světě.
Znamenalo, že nic – nic – není vzácnější.
Ani lidské životy."

Jak by vypadal svět, ve kterém by nevyhořela Alexandrijská knihovna? Byl by svět takový, jak ho známe dnes? Mohl by obyčejný člověk vlastnit originální výtisky knih? Existuje spousta otázek na svět, ve kterém by Alexandrijská knihovna stále existovala a my zde máme konečně odpověď. Ovšem abychom znaly pravdu, musíme odhalit více než jen jedno tajemství, které by však raději mělo zůstat skryto…

Pašovat knihy pro svého otce byl už od dětství ten jediný a nejdůležitější úkol Jesse Brightwella. Pohází z velké rodiny pašeráků knih a byl to on, kdo hrál vždy nejdůležitější úkol při předávání zboží zákazníkovi. Povětšinu času byl totiž on ten hoch, který měl pod košilí připevněnou jednu z velmi vzácných knih, které si některý bohatý zákazník objednal, a předáváním riskoval vlastní život. Vlastnit jakoukoli knihu je totiž přísně zakázáno. Vědění celého světa je totiž uloženo v Alexandrijské knihovně a ten kdo některou knihu vlastní může kvůli porušení pravidel přijít o život.

V Knihovně dostávají vždy jednou za čas možnost studia ti nejlepší z celého světa. Tu možnost dostane i Jess a svému otci tak může donášet informace a knihy z tak tajeného prostředí jako je Knihovna. Za žádných okolností se však nesmí zjistit, že patří do rodiny pašeráků. Ohrozilo by to nejen jeho, ale i celou jeho rodinu. Jak se ale časem ukazuje, Knihovna není zas tak bezpečným místem, jak se mohlo na první pohled zdát. Výběr těch nejlepších studentů se vymyká veškeré logice a studenti zde bojují o život pomalu každý den...

"Radši živý cynik než mrtvý optimista…"

Originální obálka a autorka knihy, Rachel Caine
Svět, ve kterém krom obyčejných lidí žijí i pašeráci knih, lízači inkoustu, paliči knih a na vrcholu toho všeho existuje Knihovna a záhadní obskuristé… Věřte mi, takový svět chcete navštívit a zažít veškerá dobrodružství, která tento příběh nabízí. Obzvláště pokud milujete knihy a nemůžete si svět bez nich představit. Kniha se většinu času odehrává v nedotčeném prostředí Alexandrie, které je i po tolika letech od vybudování Knihovny stále tím výjimečným místem, kterým byla i na svém počátku.

Autorka se rozhodla knihu vyprávět er-formou a stále se držet v blízkosti našeho hlavního hrdiny Jesse. Tento styl vyprávění dělá knihu ze začátku trochu složitější na pochopení. Já sama jsem byla na začátku knihy celkem zmatená a do celého příběhu jsem se pořádně začetla až cca na 80 straně. Autorka mě v příběhu mátla některými výrazy a především pak EFEMÉRAMI. Možná si teď říkáte: Co to je? Autorka mezi jednotlivé kapitoly vkládá takovéto vsuvky, ve kterých se vyskytuje především tajná písemná komunikace mezi postavami z Knihovny. Tyto vsuvky jsou právě ty efeméry, které vám někdy dokáží udělat v celém příběhu pořádný nepořádek a zamotat vám hlavu. Ovšem ke konci příběhu to bez nich nejde. Efeméry totiž příběhu dají odpovědi, které v hlavních kapitolách nenajdeme, a více nám tím odtajňují záhady Knihovny.
 
To, že je rozjezd knihy trochu zdlouhavý, nám však autorka vynahrazuje tím neuvěřitelným spádem, který příběh dostává svým strhujícím dějem od prvního okamžiku v Alexandrii. V okamžiku kdy se děj přesouvá z Anglie do prostorů Knihovny, je příběh naprosto chytlavý a je těžké něčemu takovému nepodlehnout. Kniha Z kostí a inkoustu nás zavede do úplně nového světa, který jsme prozatím neměli možnost prozkoumat v žádné jiné knize. Příběh je proto jedinečný a opravdu neotřepaný.

Láska? Ano, vyskytuje se i v této knize. I přesto, že je příběh vyprávěn klukem a my bychom tak mohli očekávat především akci, tak láska se objeví i v této knize. Přeci jen se jedná o YA příběh a tu romantickou linku si v takovýchto knihách jen tak nějaký autor neodpustí. Naštěstí si ale autorka odpustila natolik otřepaný romantický trojúhelník, za což můžeme být rádi. Romantické části příběhu dávala autorka vždy po nějaké velké akci, aby dopřála čtenářovi trochu odpočinku před další napínavou scénou. Za to jsem při čtení byla opravdu ráda, jelikož tím trochu zpomalila tak našlapaný závěr prvního dílu této série. Ale řeknu vám, to byla jízda…

Kdo by nepodlehl tak krásné obálce? Já sice stále nechápu, jak k celému příběhu patří motýl na přebalu, ale hrozně se mi tam líbí. Líbí se mi ta modročervená kombinace a doufám, že i obálky dalších dílů budou také tak hezky barevně sladěné.

Mé nadšení z této knihy neopadá ani týden po přečtení a to o něčem vypovídá. Nemyslíte? Z celé knihy jsem zkrátka nadšená a druhý díl nutně potřebuji co nejdříve. I ten pomalejší rozjezd knize odpouštím, jelikož jsem díky němu nepřečetla knihu tak rychle a příběh si mohla trochu déle užívat. Jen ten závěr jsem si nemohla užívat pomalu, protože se pomalu rozhodně číst nedal. Pokud máte rádi fantasy knihy a hledáte nějaký originální příběh, který by se navíc pohyboval v okolí trochu jiné knihovny, tak vám tuto knížku můžu jen a jen doporučit!

A teď už hodnocení!

    93%

Znáte tuto knížku? Četli jste ji nebo se na ní prozatím jen chystáte? Pokud jste ji už četli, líbila se vám? Máte oblíbenou nějakou knihu z prostředí knihovny?
Budu moc ráda za každý váš komentář. :)
 
 

Komentáře

  1. Skvělá recenze :-) Knihu mám určitě v plánu vyzkoušet, protože mě strašně zaujalo právě prostředí děje. Doufám, že se mi bude knížka líbit tak, jako Tobě. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Doufám, že tě také tak zaujme. Přeji ti hezké čtení, až se k tobě knížka dostane. ;)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze, kniha se mi hodně líbí. Má krásnou anotaci i obálku. Rozhodně ji dávám na seznam. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na seznam si ji rozhodně přidej! :)) Ať se ti příběh líbí...

      Vymazat
  3. Také jsem recenzovala a byla jsem, až na určitou šablonovitost, opravdu spokojená. Jen mě zajímá, jak to chce autorka roztáhnout na pět dílů...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, některé věci byly jak ze šablony YA příběhů, ale dá se to vydržet. U některých knih to bývá daleko horší... Na těch pět dílů jsem také zvědavá, řekla bych, že dva/tři díly by klidně postačily. Ovšem věřím, že autorka do příběhu přidá hodně detailů, které celý děj ještě prodlouží. Jen aby to zbytečně neprotahovala.

      Vymazat
  4. Moc pěkná recenze :) Na tuto knihu se opravdu těším :) Láká mě už jenom to prostředí Alexandrijské knihovny, tak snad nezklame moje velká očekávání .)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. :)) Tak snad se ti i tato jiná Alexandrie bude líbit. Přeji ti hezké čtení a doufám, že tě nezklame. ;)

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...