Dívka, která utíkala ze zlého světa...

Dívka na kusy


Autorka: Kathleen Glasgow

Originální název: Girl in Pieces

Žánr: YA, román

Počet stran: 416

Vydavatelství: Omega

Oficiální anotace: Charlotta Davisová je na kousky. Je jí teprve sedmnáct a už ztratila skoro všechny blízké. Ale ví, jak na tuto ztrátu zapomenout. Mysl jí otupí skleněné střepy. Nemusí pak myslet na otce a řeku. Nebo na nejlepší kamarádku, ze které je teď chodící zombie. Nebo na svou matku, která o ni nestojí.
S každou novou jizvou ztvrdne Charlottino srdce o trochu víc, přesto to stále tolik bolí. Nebolí to však dost, abyste na to nemysleli, což je někdy jediná cesta, abyste našli cestu zpět od kraje propasti.
Velmi dojemný příběh o dívce, které vzal okolní svět skoro vše, na čem jí záleželo, a o naději, která jí pomohla postavit se znovu na nohy.


"Jít dopředu. Neztrácet tempo. Už jsem unavená z toho, jak všichni kolem mě říkají, že žít je snadné. Právě že není. Ani náhodou."

Nikdy nepoznat lásku matky. Žít na ulici a bojovat o svůj život… Charlotta Davisová možná měla kdysi něco, co se dá nazývat šťastný život. Sice bez lásky své matky, ale zato poznala dívku, svou nejlepší kamarádku, která pro ni byla vším. Jenže ta svou duši rozřezala na tisíc kousků, které už nikdo neposkládá. Stala se z ní chodící zombie a Charlotte tak zůstala sama…

Být dívkou žijící na ulici. Poznat, jaké to je někoho ztratit. Útěchu hledat v alkoholu a i v něčem horším. Bát se každého rohu, za kterým může stát znovu ON. ON, který jí tak ublížil a který by měl hnít v pekle. Jedinou útěchou jak před celým zlým světem utéct se stává Charlottina krabička a hlavně to, co se v ní ukrývá. Skleněné střepy ze zavařovací sklenice. Jen ty jí pomůžou utéct a uvolnit tu bolest z jejího nitra…

Charlotte se však dostala na hranici. Jednoho večera málem vykrvácela a tak se dostává do psychiatrického ústavu pro dívky. Jenže zde nemůže zůstat věčně. Musí se postavit na vlastní nohy a především nesmí padnout do podobné party lidí, jako předtím. Už žádné drogy, alkohol a už vůbec ne střepy. Jak si s tím vším však dokáže sama dospívající dívka poradit?

"Nejsem celistvá. Nevím, kde jsem poztrácela kousky své podstaty a jestli je vůbec dokážu najít a pak poskládat. Je to vůbec možné?"

Uvažování nad vlastním bytím. Stav, kterým si prochází pomalu každý dospívající. Ale nejen ti. Uvažování nad vlastním životem si v hlavě promítá v podstatě každý nehledě na věk. Kniha Dívka na kusy je dokonalý debutový román, ve kterém nám autorka jedno takové bytí ukazuje. Jenže život hlavní postavy, Charlotte, je daleko složitější…

Kathleen Glasgow (zdroj)
Kathleen Glasgow si pro svou prvotní knihu nemohla zvolit složitější téma. Není se tedy čemu divit, že knihu psala devět let a za tu dobu jí v šuplíku vzniklo čtrnáct verzí tohoto jednoho příběhu. Napsat totiž knihu pro mladistvé, kde se dějová linka příběhu bude točit kolem psychické lability a sebepoškozování, není to nejjednodušší. A to obzvlášť pokud chcete napsat příběh tak, aby byl lehký na čtení a přitom aby jeho obsah člověku něco dal. A přesně to se autorce povedlo. Celá kniha se čte opravdu velmi jednoduše, ale její obsah ve vás zanechá hlubokou stopu. Tento příběh je zkrátka silný.

Tato kniha musí dát smysl naprosto každému a nenapadá mě ani jedna maličkost, která by se dala autorce vytknout. Tím, že je kniha vyprávěná hlavní hrdinkou, se do celého jejího života okamžitě ponoříte. Charlotte vám navíc neprozradí vše na začátku knihy. Drží si v sobě svá tajemství a není tou otevřenou knihou, jako ostatní hlavní postavy v YA knihách. Autorka se při psaní opravdu ničeho nebála a tak nic nepřekrucovala. A to ani jazyk. I přesto, že se jedná o příběh pro mladistvé, tak autorka nic nezakrývala pod mlžný opar nesmyslů. Děj knihy je proto někdy až příliš surový a často jsou zde používány vulgarismy, ale i díky tomu je děj nesmírně reálný a lehce uvěřitelný. Není se tedy čemu divit, když vám při čtení budou stránky rychle plynout pod rukama, anebo že se v některé zcela normální situaci rozpláčete. Autorka si nechala na celém příběhu nesmírně záležet a ta práce se jí vyplatila.

Při začátku čtení se mi v hlavě honilo spoustu myšlenek ohledně podobnosti tohoto příběhu s jinými knihami. A nápadů jsem měla spoustu. Napadala mě nejčastěji kniha Všechny malé zázraky, Byla jsem tu, Mluv a Dopisy na konec světa. Z každé této knihy to mělo trochu, ale nakonec celý příběh Dívka na kusy převyšoval již zmíněné o autorčinu energii, kterou do této knihy vložila. A především také o tu odlišnost a celkovou dokonalost. Ano, vím, že jsem psala, že z každé knihy měla trochu a přitom je odlišná, takže si trochu protiřečím. Ovšem najděte příběh, který bude pojednávat o nějakém složitém tématu, bude se skvěle číst, nebude v něm žádný kýčovitý a ohraný YA detail, a dokonce dokáže čtenáři otevřít oči ke svému okolí a k sobě samému. Přišli jste na takovou knihu? Mě totiž napadá jen tato!

(zdroj)
Jak už jsem psala v unboxingu, obálka je trochu zavádějící. Také při pohledu na ní vidíte spíše nějaký krimi-thriller? Já ano, a tak bych rozhodně nečekala takovouto současnou young adult knihu, která mě natolik pohltí. K tomuto příběhu se podle mého více hodí některá variace té původní obálky. Ovšem za sebe musím zas napsat, že já bych asi po pastelově růžové knize nesáhla. Jsem tedy ráda, že Omega šla do vlastní obálky a mě tak alespoň přinutila do knihy jít. A jak se vám líbí česká obálka? Kterou preferujete vy?

Právě jste poznaly knihu, na kterou budu pět ódy asi až do konce roku. Máte se tedy celý rok na co těšit. :)) Opravdu nepřeháním, když napíšu, že jsem v prvním měsíci roku 2018 objevila příběh, který se na konci roku bude vyjímat mezi těmi nejlepšími. Kniha se do mě svým příběhem hluboko zaryla. Možná je to tím, že každá postava, která je psychicky trochu labilní mě nesmírně upoutá a já takové zajímavé lidi vyhledávám i v osobním životě. Možná je to tím, jak Charlotte ráda utíkala z tohoto "zlého" světa prostřednictvím hudby a jejího kreslení. To samé totiž dělám já, jen mezi to patří i knihy. A navíc ten konec… Dovětek autorky, který mě citově naprosto dostal, jsem četla jen na konci Všech malých zázraků. Nečekala jsem, že mě někdy některá autorka ještě natolik dostane právě jako Jennifer Niven, ale Kathleen Glasgow se to povedlo daleko lépe a já na konci tohoto příběhu bulela jak želva. :) A jak bych Dívku na kusy popsala jednou větou? Příběh, který vás emocionálně roztrhá na kusy a přitom vaši duši slepí v jeden dokonalý celek...

A teď už hodnocení!

    100%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji? Pokud jste ji četli, jaký na vás udělal dojem dovětek autorky? Jaký je váš názor na knihy o sebepoškozování? Mate takové knihy rádi nebo raději volíte něco veselejšího?
Budu moc ráda za každý váš komentář. :)
 
 
 
Mé velké díky patří nakladatelství Omega za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.
 
Pokud o tuto knihu máte zájem, najdete ji přímo na stránkách nakladatelství Omega.
 
 
A pořídit si ji můžete v knihkupectví Knihy Dobrovský.
 

Komentáře

  1. Pěkná recenze, kniha na mě čeká na poště a už se na ní neskutečně těším. Tvoje recenze mě ještě víc nalákala, hned zítra pro ni běžím. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Jen si pro ni běž a to co nejdříve. Je opravdu skvělá, tak doufám, že se ti bude líbit. :)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze. Takhle kniha mi padla do oka v době, kdy se objevila mezi mými knižními tipy. A tvá recenze mi ji znovu připomněla. Jen nevím, zda se chci pouštět do tématu sebepoškozování, ale kniha mě jinak hodně láká. Asi ještě budu chvíli rozmýšlet. :-) Každopádně děkuji za poutavou recenzi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ti děkuji za tak krásný komentář. :)
      Kniha sice pojednává o nelehkých tématech, jako například sebepoškozování, ale já se po přečtení knihy cítila skvěle. Nepadla na mě žádná chmurná nálada, jako to u podobných knížek mám. Právě i to je na této knize krásné, že má úplně jiný dopad na člověka a na jeho náladu, než by se dalo z tohoto tématu očekávat. :) Ovšem každý to máme jinak, takže nezaručuji, že by tvé pocity byly stejné jako ty moje. Každopádně určitě Dívku na kusy jen tak nezatracuj. :))

      Vymazat
  3. Super recenze, o knížce přemýšlím, jelikož recenze jsou vesměs pozitivní a vypadá, že by mohla být tím pravým pro mě. Líbí se mi, že si autorka na nic nehraje a ukazuje i tu temnou část dopsívání společně s alkoholem, protože to se v YA objevuje málokdy a přitom je to v dnešní době součástí skoro každého dospívajícího...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Podle tvého komentáře soudím, že by tato knížka byla rozhodně pro tebe. Ano, s tím alkoholem máš pravdu. Dnes je u každého mladistvého alkohol běžný, ale v knihách se s ním moc autoři neukazují...

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...