Učenec magie, tajemná cizinka a kočkoveverák odhalující tajemství Jan’Tepů…

Divotvůrce


Autor: Sebastien de Castell

Série: Divotvůrce 1.

Originální název: Spellslinger

Žánr: YA, fantasy

Počet stran: 408

Vydavatelství: Egmont

Oficiální anotace: Divotvůrce Magie je zrádná hra. Kellen je pouze několik okamžiků od svého prvního magického souboje a čtyř zkoušek, které z něj mají udělat divotvůrce. Je tu však jeden problém: jeho magie je slabá. Jste-li zavěcenci Jan’Tepu a blíží se vaše šestnácté narozeniny, měli byste být připraveni prokázat své magické schopnosti. Buď to, nebo mít v záloze nějaký zázrak. Jenže Kellen nemůže spoléhat ani na jedno z toho. Nezdědil totiž žádné magické nadání a nemá tedy výjimečné schopnosti jako ostatní. Ví, že bude muset použít pár triků, aby nezneuctil svou rodinu a nestal se sha’tepským sluhou. A tak, když do městečka přibyde rázná a přímočará cizinka, Kellen je samé ucho. Ferius Parfax je ostřílená světačka, vyhnankyně, kterou musí uživit bystrý rozum a tři balíčky karet. A s kartami, které mu rozdal nemilosrdný osud, se Kellenovi bude hodit každá pomoc.

"Argosané věří, že svět je založen na křehké rovnováze. Některé věci – třeba jak tvůj lid zneužívá magii, jak daromanská říše válcuje zbytek světa – nás přibližují ke katastrofě. Jiné věci, a někdy jsou to jen maličkosti, nás zase posunují opačným směrem."

Být černou ovcí rodiny bez talentu na magii. To znám jako své boty, je to totiž přesně můj případ. Ovšem tou černou ovcí rodiny jsem se nestal úmyslně. Věřte mi, že jsem se snažil a stále se snažím v sobě probudit alespoň jeden druh kouzel. Ale stále se nedaří. Už brzy mi bude 16 let a čekají mě zkoušky. Už kvůli své významné a jedné z nejmocnějších rodin, potřebuji být uznaným Jan’Tepem. Musím na sobě dřít co nejvíc, abych se nestal pouhým Sha’Tepem, který je společností brán jako sluha.

Dělám pro to tedy maximum, i když zrovna teď mám pocit, že jsem se zbláznil. Vyzval jsem na souboj jednoho z nejprotivnějších, ale co se úrovně týká toho nejlepšího spolužáka. Dost jsem přemýšlel, jestli z toho souboje vyjdu živý. No, vyšel jsem z něj díky jedné chodící komplikaci spíš polomrtví, ale možná i díky tomu mám možnost poznat tajemnou cizinku Ferius Parfax, která mi ukáže, že k magii nepotřebujeme kouzla. Postačí nám i balíček karet…

"Jsme tak malí, pomyslel jsem si. Navzdory naší magii jsme jen vyděšené, paranoidní děti, které se snaží chránit před tyrany ve světě tím, že se stanou ještě horšími tyrany."

Příběh, který vás překvapí, bude vás držet v napětí a ukáže vám unikátní svět, který jste zatím nikde neměli možnost poznat. To je kniha Divotvůrce od Sebastiena de Castella, kanadského autora, který už za pár dní dorazí na Humbook. V knize nám jsou poskytnuty skvělé popisy, díky nimž si vše okamžitě představíte, a to tak dokonale, že první, co vás napadne, je, že by kniha měla být okamžitě zfilmována…

Sebastien de Castell (zdroj)
Děj knihy je hodně seznamovací, ale díky vtipu a sarkazmu hlavních hrdinů se u něj budete bavit od začátku do konce. Navíc je příběh vyprávěn hlavním hrdinou Kellenem, takže byste neměli mít problém se do děje vžít. Autor si dal opravdu záležet na vykreslení každé postavy do detailů. Takže si zde každý najde svého oblíbence, ale také ty, které už od počátku nemusí. Všechny postavy k příběhu patří a co teprve vtipný, originální a naprosto dokonalý kočkoveverák, kterého si okamžitě zamilujete. Věřte mi, že už jen díky němu si knihu chcete přečíst!

Jsou zde však celkem netradiční jména, u kterých můžete mít z počátku problém se v nich vyznat. To ale není nic s čím by se nedalo poradit a co by kazilo prožitek z příběhu. Kniha se čte totiž pomalu sama. Nevyskytuje se v ní sice příliš mnoho akce, ale to vše vynahradí poutavost příběhu, která vás nenechá vydechnout. Máme zde i náznak romantické linky, která se nejspíše bude rozvíjet v dalších dílech…

Obálka knihy je nádherná a přesně vystihuje ty hlavní, tedy Kellena, Ferius a slavného kočkoveveráka. Jsem ráda, že byly zachovány originální obálky. Barevně je přebal jednoduchý, skvěle výstižný a dokonale ukazuje hlavní postavy, které na obrázcích odpovídají autorovu popisu. Vypadá to tedy na další skvostnou ozdobu knihovny.

Co se týká mého názoru, tak příběh mě upoutal už od první kapitoly, která mě okamžitě pohltila a já se začala nesmírně bavit sarkazmem Kellena. Právě on mi okamžitě sedl a díky lehkosti autorovu vyprávění se mi kniha četla pomalu sama. Asi jako každý, tak i já si oblíbila kočkoveveráka, ze kterého jsem kolikrát málem i brečela smíchy. Ze všeho nejvíce jsem si však užívala části, ve kterých se objevila Ferius Parfax, jelikož ty byly podle mě nejvíce zajímavé. Od příběhu jsem sice očekávala více akce, ale i tak mě kniha vůbec nezklamala. Bylo to moc milé čtení, které mi chvílemi připomínalo pohádku a díky tomu se u knihy i krásně odpočívalo.

Vzhledem k tomu, že se v příběhu nevyskytuje nic přehnaně násilného, doporučuji knihu s klidem i čtenářům od 13 let. Ovšem i dospělým, kteří můžou brát knihu jako milé, odpočinkové čtení po práci. Divotvůrce je opravdu slibný start celé série, která má rozhodně co nabídnout. Pokud tedy hledáte odpočinkovou knihu, která se odehrává v unikátním světe magie, myslím, že jste právě našli vhodného adepta na čtení!

A teď už hodnocení!

    84%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, jak se vám líbila? Kterou postavu jste si oblíbili nejvíc?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentářů. :)


Komentáře

Oblíbené články...