Je načase otevřít dopis…

Dopis


Autor: Kathryn Hughes

Originální název: The Letter

Žánr: Román pro ženy

Počet stran: 320

Vydavatelství: Cosmopolis, Grada

Oficiální anotace: Tina Craigová pracuje do úmoru, a ještě k tomu o sobotách prodává v dobročinném obchodě, aby ve svém nešťastném domově trávila co nejméně času. Když prohledává kapsy starého obleku, který někdo charitě věnoval, objeví dopis se zalepenou ofrankovanou obálkou bez razítka. Dopis otevře a přečte si ho – a to změní směr jejího života navždy.
Billy Stirling ví, že se nezachoval právě hezky, ale doufá, že může ještě všechno napravit. 4. září 1939 se posadí a napíše dopis, o němž doufá, že změní budoucnost.
A to se také stane – ale více způsoby, než by si kdokoliv dokázal představit…

"Teď byl rozhodnutý učinit Chrissie šťastnou za každou cenu. Bohužel pro něj se proti němu spikli dva muži, které nikdy ani neviděl. Jedním byl Chrisiin otec doktor Skinner a druhý právě pustošivě táhl Evropou."

Je rok 1973 a já se každé ráno probouzím se strachem, zda další den se svým manželem přežiji. Ještě, než jsme se vzali, nikdy nevykazoval známky násilí, ale od svatby… Už delší dobu plánuji, že uteču. Ovšem i přesto, že mám dvě práce, peněz je stále málo. Teď se jen modlím, abych další jeho opilecký večer, přežila ve zdraví.

Každou sobotu trávím v dobročinném obchodě a jednou když rovnám nově darované oblečení, nalézám v kapse panského saka starý dopis z roku 1939 s adresou, který však nikdy nebyl odeslán. Má zvědavost mi nedá a musím si ho přečíst. Uvnitř dopisu se ukrývá krásné vyznání, které mě okamžitě chytne za srdce. Potřebuji dopis doručit adresátovi a zjistit, proč nikdy nebyl odeslán. Bude to alespoň malé rozptýlení od mého života, který se snad konečně začne odvíjet tím správným směrem…

"V tragédii jedné ženy se ukrývá naděje druhé…"

Kathryn Hughes (zdroj)
Dojemný příběh mnoha životů, které svede dohromady dávno utajovaná pravda, která málem zůstala skryta. To je příběh Dopis od Kathryn Hughes, který minulý týden vydalo nakladatelství Cosmopolis. Kniha je nesmírně odpočinkovým příběhem, jenž se díky čtivému stylu psaní čte v podstatě sám. I přesto, že se však jedná o oddechovou literaturu, děj částečně pojednává o těžké době na počátku druhé světové války, která neznala slitování. A poté je tu též domácí násilí. Další nelehké téma, které však autorka sepsala opravdu skvěle.

Příběh je vyprávěn er-formou a jak už jsem psala je krásně čtivý. Nalézáme zde tři časová pásma, která nás v Prologu a Epilogu zavedou do současnosti a dále nás dvě hlavní dějové linky vezmou do roku 1973 a 1939. Celý děj se v průběhu krásně propojuje a před očima nám tak vzniká poutavý příběh, od kterého se nejde oprostit. Už jen díky tomu, že každá postava má svůj těžký životní příběh, který nás vezme za srdce, si v knize každý najde to své. Tato kniha totiž v sobě na pouhých 320 stranách ukrývá tolik, že je až neuvěřitelné, jak si se vším dokázala autorka skvěle poradit.

(zdroj)
Kniha má hlavu a patu. Nejde se v ní ztratit a po dočtení nevyplývají na povrch žádné nezodpovězené otázky. Což je skvělé. Přesně tak má podle mého správný román vypadat. Autorka si dobře poradila s tím prolínání časů. Ne každá kniha, ve které se střídá čas, je napsaná tak srozumitelně, že se v ní čtenář alespoň jednou neztratí. Dopis je však napsán bravurně. Je to kouzelný román, který je na čtení ke krbu a horkému čaji naprosto ideální volbou. Jen si sebou do výbavy nezapomeňte vzít kapesníky…

Krásná obálka, která sedí k příběhu a já jí nemám co vytknout. Navíc její lehce sametový povrch skvěle sedne do rukou a je příjemný na omak. Je sice pravda, že se mi o trochu více líbí originální přebal už jen kvůli svým barvám, ale ani na české obálce neodvedl Cosmopolis vůbec nic špatně.

A jaký je můj názor? Popravdě jsem vůbec netušila, co od knihy očekávat a z její anotace jsem předvídala něco o dost jiného. Trochu jsem se i bála, že mi příběh moc nesedne, jelikož si s podobnými romány pro ženy ne vždy rozumím. Ale nečekaně mě pohltil natolik, že jsem se od něho nemohla odtrhnout a kdybych měla čas, přečetla bych knihu za jeden jediný den. Docela mě i mrzelo, že příběh nebyl tak o sto stran delší, protože se četl tak krásně, že by mi nevadilo s hlavními hrdiny ještě chvilku pobýt. Líbil se mi každý detail, který autorka do příběhu vložila, a i když některé části byly trochu předvídatelné, na konec mi i nějaká ta slza ukápla. Doufám, že se v budoucnu vydá u nás i další autorčina kniha, jelikož bych si moc ráda přečetla její další příběh.

Knihu doporučuji rozhodně každému, kdo hledá dojemný román o tragédii, lásce a hledání ztracené štěstí. Těm Dopis opravdu s čistým srdcem doporučuji!

A teď už hodnocení!

    92%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji už četli, jak se vám líbila?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Mé velké díky patří nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.
Pokud o tuto knihu máte zájem, můžete si ji pořídit přímo na stránkách Grady.

Komentáře

Oblíbené články...