Pohlazení po duši za pomoci Předobrého života…

Předobrý život


Autor: J. K. Rowling

Originální název: Very Good Lives

Žánr: Motivační, světová literatura

Počet stran: 80

Vydavatelství: Albatros

Oficiální anotace: Když dostala J. K. Rowlingová pozvání promluvit před studenty na Harvardově univerzitě, rozhodla se k absolventům hovořit o dvou tématech, jež jsou jejímu srdci nesmírně blízká: o tom, co všechno může přinést neúspěch, a o významu představivosti. Studenty ujistila, že odvaha selhat je pro dobrý život stejně důležitá jako jakékoli jiné konvenční měřítko úspěchu. Schopnost představit si, jak žije druhý, a vcítit se do něj – zvlášť pokud dotyčný neměl v životě takové štěstí jako my – je vlastností veskrze lidskou a jako takovou si ji musíme hýčkat. Příběhy, které Rowlingová vyprávěla, a provokativní otázky, které studentům kladla, už mnohé inspirovaly k úvahám o tom, co to takový „dobrý život“ je. Její slova, jež vyjdou v češtině poprvé, slouží jako útěcha a volání do zbraně zároveň – a to pro čtenáře všeho věku, kteří stojí na životní křižovatce. S odvahou riskovat (a vědomím, že se nám to možná nepodaří) a schopností zkrotit svou představivost se můžeme všichni trochu přestat bát a otevřít se příležitostem, jež život přináší.

"K přeměně světa není zapotřebí kouzel. Veškerou potřebnou sílu neseme v sobě: je to síla lepší představivosti."

J. K. Rowling (zdroj)
Každá kniha mistrné autorky J. K. Rowling se po vydání stává bestsellerem. A není se čemu divit. Kdo by nestál o nový příběh z pera autorky Harryho Pottera? Je asi málo lidí, kteří jejím knihám odolají, ovšem Předobrý život je úplně něco jiného než klasická autorčina beletrie. V této knize se totiž ukrývá zápis projevu, který J. K. Rowling pronášela studentům Harvardu. A podnadpis této knihy "O prospěšnosti nezdarů a významu představivosti" přesně vystihuje obsah tohoto projevu.

V Předobrém životě se máte možnost dozvědět více o autorčině osobním životě. Krátce zde popisuje nelehké životní situace, kterými si musela projít, ale které nebere vůbec negativně. Bez nich by se totiž nedostala tak, kde je. Dává tím čtenářům chuť do života a jednoduše ukazuje, že všechno zlé je pro něco dobré. Tímto dílem se nám tedy dostává do rukou taková menší motivační literatura, která může některým otevřít oči a uvědomit si, že život tím špatným zdaleka nekončí.

U této knihy by vůbec nebylo na škodu, kdyby autorka rozšířila a prohloubila svůj text. Chápu, že projev nemůže být přehnaně dlouhý, ale kniha by toho mohla obsahovat daleko více. Bylo by příjemné s toto knihou strávit nějaký ten čas a u ní rozjímat, ale ať se snažíte, jak chcete, knihu do půl hodinky přečtete a pak si můžete jen říkat: „To bylo všechno?“ To, že autorka knize nevěnovala víc času, je asi jediné mínus této knihy. A bohužel, i hodně velké mínus…

"Jak volíte, jak žijete, jak protestujete, jaký tlak vyvíjíte na vládu, to vše má vliv daleko za hranice vaší země. Je to vaše výsada i břemeno."

Velkým pozitivem však jsou jednoduché ilustrace, které doplňují každou stranu v knize. Tyto ilustrace vždy skvěle sedí k danému textu, u kterého jsou, a díky nim kniha získává zas větší rozměr. Obrázky se ladí ve stejném tónu jako obálka, tedy do červené, bílé a černé, kterou někdy doplní i pár odstínu šedé barvy. Po grafické stránce je kniha opravdovou pastvou pro oči!


Musím přiznat, že má očekávání z této knihy byla daleko vyšší. Očekávala jsem, že s knihou nějaký ten čas pobudu, ale opravdu to nebyla ani půl hodinka, co jsem ji četla, a to jsem věnovala mezitím i hodně času ilustracím. Ovšem dokáže vás pohladit po duši a vykouzlit vám úsměv na tváři, což toho si cením. Knížku bych nejvíce doporučila jako dárek lidem, kteří nejsou moc velcí čtenáři, ale knihou přitom nepohrdnou. Předobrý život je totiž krásná jednohubka, kterou můžete číst stále dokola a nikdy vás neomrzí.

A teď už hodnocení!

    63%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, líbila se vám?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentářů. :)


Komentáře

Oblíbené články...