Co když jsem si tě vymyslela?

Uvnitř mé hlavy

Autor: Franceska Zappia

Originální název: Made You Up

Počet stran: 368

Vydavatelství: YOLI

Oficiální anotace: Alex je divná; alespoň tak ji vnímá její okolí. Přitom má jen vlasy červené jako kečup a fascinují ji živí humři v nádrži supermarketu, trpí paranoiou, že ji pronásledují komunisti nebo že jí někdo otrávil jídlo. Trpí totiž schizofrenií a plete si vlastní halucinace s realitou. Někdy jde obojí od sebe jen těžko rozlišit, jedinou její jistotou je mladší sestra Charlie a Kouzelná osmička, dětská hračka, se kterou se často radí. Pro jistotu má u sebe Alex taky fotoaparát a v případě nouze si věci a lidi fotí, aby měla jistotu, že nejsou jen jejím přeludem. Za přelud považuje nejdřív i Milese, nejdrsnějšího týpka ze školy. Nevymyslela si ho náhodou? Proč by zrovna on měl mít o jejií společnost zájem?


"Někdy mám pocit, že lidé považují realitu za samozřejmost."
- Alex

Trpět schizofrenii už od sedmi let, není nic lehkého. I když jak se to vezme. Alex žije normální život, jen někdy nemůže rozlišit skutečnost od své fantazie. Ovšem i s tím si umí poradit. Stále totiž u sebe nosí foťák, a když se jí nějaká věc nezdá, tak si ji vyfotí. Později pak může zjistit, jak to vše doopravdy bylo. Pak má také svou sestřičku Charlie a Kouzelnou osmičku (dětskou hru), obě dvě ji často radí a říkají co je skutečnost a co ne.

Na venek Alex působí jako podivínka a její barva vlasů ji k tomu jen pomáhá. Vlasy nemá ani zrzavé, ani zářivě hnědé. Má je nepřirozeně červené jako kečup. Její otec ji říká, že její vlasy mají stejnou barvu jako humři. Možná právě proto ji humři tolik fascinují.

Teď Alex nastupuje do posledního ročníku na novou školu East Shoal díky menšímu průšvihu. Kvůli tomu musí za trest po škole vypomáhat v jednom klubu, který vede ten nejdrsnější a zároveň nejchytřejší kluk na škole. V nějakých ohledech je až tolik dokonalý, že si Alex není jistá, jestli si ho náhodou nevymyslela…

"Jediný Miles chyběl.
Nejspíš se někde potloukal, zapaloval vesnice a hromadil zlato ve svém doupěti v horách."
- Alex

Knížka, která nešla přehlédnout už od okamžiku, kdy bylo zveřejněno, že má u nás vyjít. Na první pohled zaujme už krásnou obálkou a to ani nemluvě o anotaci, která slibuje náhled do světa dívky se schizofrenií. Přesně tohle jsou důvody, díky kterým jsem do knihy šla. Sice až teď, ale to vůbec nevadí. Řekla bych, že teď je na tuto knihu ten nejlepší čas.

Kniha mě chytla už od první řádky a nepustila mě ani u posledního slova. Chtěla jsem stále pokračovat v životě Alex, která mě nesčetněkrát rozesmála na celé kolo a dokonce mě i párkrát dohnala k slzám. Celý příběh byl psán neuvěřitelně lehce, i když vůbec nepojednával o lehkém tématu. Když tuto knihu jednou otevřete, nemůžete ji zavřít až úplného do konce. Vůbec mě nenapadá nic špatného, co bych o této knize mohla napsat, byla prostě nádherná.

"Když střední škola nemá stojan na kola, můžete si být jisti, že ji řídí banda nafoukaných šmejdů."
- Alex

Neobyčejný a nevšední příběh o dívce se schizofrenii, který si oblíbí jak mladé dívky, tak i starší ženy. Autorce se povedla napsat krásná a dojemná kniha, která nenechá jen tak někoho chladným. Všechny situace, ve kterých se hlavní hrdinka vyskytla, jsou tak nádherně a detailně popsané, že máte pocit, že to vy jste tou Alex. Dívkou s neobyčejnou barvou vlasů, která trpí schizofrenií a miluje humry.

Uvnitř mé hlavy je tedy další knihou, kterou vám všem můžu jen a pouze doporučit. Nejde se do ní nezamilovat. Četli jste ji? Co na knihu říkáte vy?

A teď už hodnocení!

    95%


Komentáře

  1. Dobrý večer Šárko, o knize jsem dosud neměla ani tušení, ale dle recenze mě hodně upoutala zajímavým příběhem :-) Děkuji tedy za tip na další knížku do příštího roku. :-)
    Mermaidka z Koutku u dvou kočiček




    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také přeji hezký večer. Jsem ráda, že jsem dalšímu čtenáři ukázala jednu skvělou knihu. Doufám, že se bude líbit. Přeju jen ty nejlepší knížky do roku 2017 :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...