Kéž by dokázala Cortana zabránit nešťastné lásce…

Řetěz ze zlata

Autor:
Cassandra Clare

Série: Poslední hodina 1.

Originální název: Chain of Gold

Žánr: YA fantasy

Počet stran: 528

Vydavatelství: Slovart, #BOOKLAB

Oficiální anotace: Lovkyně stínů Cordelia Carstairsová už od raného dětství projevuje nevídanou odvahu v boji s démony. Když je její otec křivě nařčen ze strašlivého zločinu, vydá se spolu se svým bratrem do Londýna, aby věci urovnala a odvrátila tak pád své rodiny. Cordeliina matka mezitím pomýšlí na to, jak dceru co nejrychleji provdat. Ale ukáže se, že ta je předurčená spíš k hrdinským činům než ke svatbě… V Londýně Cordelia narazí na své přátelé z dětství, okouzlujícího Jamese a jeho sestru Lucii Herondaleovy, a ti ji uvedou do světa opulentních večírků a plesů. Potká tu upíry i mořské panny, jenže ji nejvíc zajímá James, do kterého se bláznivě zamiluje. Brzy se ale dozví, že ten je zaslíben jiné dívce.

"V legendách nejde ani tak o objektivní pravdu, jako o to, že jejich smysl je pravdivější než realita. Ti, kdo se vysmívají příběhům, to dělají proto, že se pravdy bojí."

Kordéle Carstairsová byla vždy mou blízkou přítelkyní. Nyní se i se svou rodinou stěhuje do Londýna, abychom k sobě měly blíž. Máme totiž společně trénovat, abychom byly připravené na náš obřad parabatai. Její příjezd navíc doprovází i to, že má být uvedena do společnosti. A nečekaně není sama!

V londýnském institutu se objevuje i Grace se svou matkou Tatianou, která dávno před mým narozením začala nenávidět mou rodinu i mé strýce Lightwoodovi. Svou schovanku Grace tak před námi vždy schovávala, ale nyní se ji rozhodla představit společnosti. Což se mi popravdě nelíbí, jelikož je na první pohled patrné, že jí je můj starší bratr okouzlen více než by mi bylo milé. Ale co se dá dělat. Láska dokáže být slepá, takže už jen v tomto směru to vypadá na zajímavé měsíce. A jak už to tak u lovců stínů bývá, časy námluv se nám rozhodli zpestřit svými útoky i démoni…

"Jsem přesvědčená, že romantická láska je příčinou vší bolesti a všeho utrpení světa."

Příběh pro každého, v jehož srdci dřímá nefilim. Tak to je nejnovější kniha od Cassandry Clare, Řetěz ze zlata, která přichází do České republiky již s pátou sérii o lovcích stínů, kteří se stali předlohou jak pro film, tak i samotný seriál. V hlavní roli této nové série, která se jmenuje Poslední hodina, tu máme potomky postav z Pekelných strojů. Tím pádem tu najdeme dost spoilerů, takže rozhodně nedoporučuji tuto sérii začít číst dříve než poznáte dobrodružství Tessy, Jema a Willa. Pokud máte rádi lovce stínů, tak víte, že každá kniha od Cassandry doposud byla sázkou na jistotu a věřte mi, že ani Řetěz ze zlata není výjimkou!

Jak už můžeme být u knih od Cassie zvyklí, tak i tentokrát nám je příběh vyprávěn třetí osobou. Opět se zde tedy vyskytujeme u více postav a prožíváme tak více životních příběhů, které tvoří jedno velké dobrodružství. Střetáváme se známými rody a postavami, které v nás dokážou vyvolat neskutečnou nostalgii, u níž se budeme tetelit blahem. Zároveň tu však díky nové generaci máme spoustu nováčků, kteří mají tak rozličné charaktery, že si mezi nimi každý najde nejednoho oblíbence. A k těm postavám ještě jedno doporučení. Jelikož jich je zde vážně dost a můžete tak mít problém se v nich z počátku vyznat, doporučuji mít po ruce ještě knihu Kdo je kdo ve světě lovců stínů, která vám díky výstižným ilustracím krásně dopomůže se ve všech vyznat.

Hlavní roli v tomto příběhu hraje láska. Autorka však nezapomínala ani na akci a napětí, díky kterým od děje jen stěží odejdeme. Příběh je především o lovcích stínů a v této první části tu nenalézáme ani moc podsvěťanů, které by děj zpestřili. Cassandra totiž tentokrát vsadila na nové téma. Tím jsou duchové, ke kterým přidala i nějakou tu nekromancii a černou magii, díky které to vypadá, že se máme v budoucnu ještě na co těšit. Autorka opět vyniká svými bravurními popisy prostředí po konci viktoriánské Anglie. I díky dané módě, etiketě a tradicím společnosti kniha připomíná chvílemi seriál Bridgertonovi. Jen si od toho uberte tu tunu sexuálních scén a přidejte boje s démony. Svým způsobem je to taková magická pohádka pro dospívající, kteří chtějí poznat náš svět, ve kterém jsou však všechny legendy pravdivé.


Obálky jsou na Cassandřiných knihách snad tím nejkouzelnějším, čím můžete svou knihovnu obohatit a ani tento díl není výjimkou. Obálka je opět nádherná a krásně tak ladí k předchozím sériím o lovcích stínů. Navíc úžasně vykresluje Kordélii s její Cortanou, které jsou neodmyslitelnou součástí celého příběhu.

Co se týká mého názoru, tak tady asi nemám moc co dodat. Věřím, že pokud jste dočetli až sem, tak už jste poznali, jak jsem z příběhu nadšená. Lovci stínů jsou zkrátka láska na celý život a já jen žasnu nad tím, jak dokáže autorka neustále vymýšlet nová dobrodružství z tohoto světa. Stále to totiž působí originálně, díky navrácení ke známým postavám tu pociťujeme tu úžasnou nostalgii a jedná se zkrátka o svět, ve kterém se toužíte alespoň na okamžik ocitnout.

Řetěz ze zlata doporučuji všem fanouškům Cassandry Clare a to obzvlášť těm, kteří milují Pekelné stroje, jelikož toto je takové menší pokračování po více než dvaceti letech a přitom s úplně novým dobrodružstvím.

A teď už hodnocení!

    98 %

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ni říkáte? Jakou sérii máte o lovcích stínů nejraději? Kdo je vaší nejoblíbenější postavou?
Budu ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Za zaslání knihy moc děkuji nakladatelství Slovart,
u nichž si Řetěz ze zlata můžete pořídit i vy.
 

Komentáře

Oblíbené články...