Výheň ukrytá hluboko za hranicemi pekla…

Lockdown

Autor:
Alexander Gordon Smith

Série: Útěk z Výhně 1.

Originální název: Lockdown

Žánr: Horor, sci-fi, světová literatura

Počet stran: 296

Vydavatelství: Fobos

Originální anotace: Třináctiletý Alex je křivě obviněn z vraždy a jeho život se navždy změní. Ocitne se ve Výhni – vězení pro mladé delikventy, nejtvrdším na světě. Jde o rozlehlé prostory hluboko pod zemí, kam vede jen jedna cesta – a ven žádná. Alex se setkává s opravdovými darebáky a sadistickými strážemi, ale to zdaleka není vše, co ho trápí.
Občas v noci stráže odtáhnou z cely jednoho z vězňů, který se zanedlouho vrací, tělo poseté ranami a již není člověkem. Alex zoufale touží po svobodě a úporně se snaží uniknout z doživotního žaláře. Odhaluje totiž děsivou pravdu: Výhni vládne čisté zlo a každý den probíhají kruté experimenty, při nichž jsou uvěznění chlapci pokusnými králíky, netvoři vyrábějí další netvory a strach ze smrti je ta nejmenší starost…

"Krčit se, schovávat a čekat na smrt, to je jediné, co můžeme dělat."

Nikdy jsem neměl potřebu krást. Jenže pak jsem to jednoho dne udělal. Ukradl jsem peníze, které mě po celý den zatěžovali v kapse jako pytel písku, který vás vtahuje stále hlouběji a hlouběji pod hladinu. A loupeže pokračovali. Kdybych to tehdy neudělal a poslechl své svědomí, to, co následovalo, se nemuselo stát.

Ocitl jsem se ve špatný čas na špatném místě a v návaznosti na veškeré události jsem se dostal do Výhně. Do toho nejkrutějšího vězení pro mladé delikventy. Tohle ale není obyčejné vězení. Jsou tu kluci, kteří byli dříve naprosto normální. Jenže pak je odvedla stráž a po jejich návratu se z nich stala monstra toužící po krvi. Pokud chci žít, musím utéct a to dříve, než mě odvede stráž…

"Na konci prvního dne máš pocit, že zešílíš. Po dvou dnech ti připadá, že jsi v pekle. Po třech dnech ztratíš kousek svého já, který už nikdy nedostaneš zpátky."

Unikátní sci-fi horor z chlapecké věznice, ve které se z trestanců stávají krvelačná monstra. Tak přesně to je kniha Lockdown, která bude vycházet 15. února u Fobosu. Jedná se o první díl z trilogie Útěk z Výhně od Alexandera Gordona Smithe. Knížka svým námětem dost připomíná sérii Maze Runner. A i když v Lockdownu máme ještě mladší chlapce, rozhodně to není příběh, který by se dal zařadit mezi Young Adult. Jedná se totiž o knihu, která i v otrlejších čtenářích dokáže vyvolat slabost kvůli krutostem, kterými si chlapci musí projít.

Dějem nás provází hlavní hrdina Alex. I díky jeho jednoduchému stylu vypravování a určité dětskosti má na vás jeho příběh neuvěřitelný dopad. Skvěle se do něj vžijete, díky krátkým kapitolám rychle plyne a vy se ke konci budete bát otáčet stránku. Máme tu spoustu postav, jejichž příběhy nás dokážou emočně vyčerpat. Kniha není žádný krvák, který by vám krvavými scénami zvedal žaludek. Síla tohoto příběhu je ukrytá právě v těch emocích, které vás dostanou do kolen dříve, než si myslíte…

Lockdown se vám okamžitě zaryje pod kůži. I když příběhů z věznic se dá na knižním trhu najít spoustu, tak na něco podobného jen tak někde nenatrefíte. Kniha je tak akorát dlouhá, má spád a nechybí jí akce. Jsou tu scény, které nás překvapí a naženou nám mráz pod kůži. Rozjezd děje má dobré tempo, a i když pak kniha chvíli stagnuje, závěr je opět plný akce a scén, ve kterých budete vypětím zatajovat dech. A pak je najednou konec, který skončí v moment, kdy zkrátka hned potřebujete druhý díl.

Obálka knihy je až děsivě výstižná. Přesně zapadá do příběhu a k ději se zkrátka hodí. Jsem moc ráda, že v tomto případě byl zachován původní přebal. Přímo z něj totiž čiší atmosféra knihy!

A jaký je můj názor? Do děje jsem původně vůbec nechtěla jít. Jak už víte z jedné nedávné recenze, nejsem čtenář hororů. Jenže tohle je ještě k tomu sci-fi a to je zas žánr, který já můžu číst v podstatě pořád. Kniha mě okamžitě vtáhla do děje a naháněla mi husí kůži. Chvíli jsem s ní pak sice bojovala, jelikož mi přišlo, že se střed trochu táhne, ale pak ten závěr?! Chvilku mi trvalo, než se ve mně pocity nějak ustálili, ale pak? Ten příběh mi sedl. Sice jsem z něj byla po dočtení trochu rozpačitá, ale teď musím přiznat, že bych si ho nejraději přečetla znovu. Bylo to jiné, podmanivé, děsivé, emočně neskutečně náročné, ale zkrátka mě to bavilo.

Knihu doporučuji dospělým čtenářům, kteří se nebojí experimentovat a hledají propracovaný horor okořeněný sci-fi žánrem.

A teď už hodnocení!

    80 %

Znáte tuto knihu? Chystáte se na ni až vyjde? Zaujala vás díky mému hodnocení, nebo se takovýmto knihám raději vyhýbáte?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Za knihu bych chtěla moc poděkovat e-shopu Knihy Dobrovský,
u kterých si můžete příběh Lockdown již předobjednat.

Komentáře

Oblíbené články...