Hej, živote, přestaň být tak ošemetný!

Podělaným navrch



Autor: Becky Albertalli

Originální název: The Upside of Unrequited

Žánr: YA, román

Počet stran: 280

Vydavatelství: YOLI

Oficiální anotace: Molly ví všechno o bolestech neopětované lásky. A je jedno, jak moc jí její dvojče vyzývá, aby se vzchopila a šla do toho. Molly totiž není štíhlá modelka a holky, které nejsou štíhlé, ba právě naopak, musí být opatrné. Jenže pak se kolem jejího dvojčete začne točit nová dívka a sama Molly narazí na jistého superfanouška Tolkiena, u kterého je naprosto vyloučené, aby se do něj zamilovala... nebo snad ne?



"Nesnáším, že na tohle vůbec myslím. Nesnáším nesnášení vlastního těla. Vlastně není pravda, že bych ho nesnášela. Jen se bojím, že to tak budou cítit všichni ostatní."

Jaký je ideál dívčí krásy? No, podle toho, jak mě kluci přehlíží, tak já to rozhodně nejsem. Moje dvojče, Cassie, však do všech klučičích požadavků dokonalosti zapadá perfektně. Jen o ně nemá zájem. Ale já ano, a to je hrozná nespravedlnost! Ještě mi není ani osmnáct a zažila jsem více neopětované lásky než moje mamky dohromady. Můj život je však i přesto dokonalý. Mám přeci svou bláznivou rodinu a hlavně Cassie, která tu pro mě vždy byla určitě i bude…

Ha, chyba! Kolem sestry se totiž začala motat jedna nová holka, ze které je Cassie úplně mimo. Zamilovala se a mě tím pádem odhodila na druhou kolej. Co na druhou, skoro mě zazdila. Prázdniny mi snad zlepší brigáda v jednom skvělém krámě nedaleko, ve kterém pracuje i jeden blázen do Tolkiena. No, nakonec to nevypadá na zas tak špatné prázdniny. A to obzvlášť poté, co se seznámím s mým novým objevem. Prosím, ať to už tentokrát vyjde!

"Já: Hej, mozku, vymysli něco zajímavýho, co bych mohla říct.
Mozek: UCHHHHHHHHHHHH.
Já: Fajn, nemusí to bejt zajímavý. Prostě něco, co by alespoň trochu dávalo smysl…
Mozek: UCHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH.
Já: NO TAK, MOZKU, ALESPOŇ NĚCO.
Mozek: *šum*"

Čtivost knih od Becky Albertalli není snad pro žádného českého čtenáře, který se zajímá o YA romance a LGBT knihy, žádnou novinkou. Tato autorka totiž napsala příběh Probuzení Simona Spiera, který si teď nově můžeme koupit i s jeho filmovou obálkou. To, že byl podle autorčiny knihy natočen film, už něco znamená, ale není se čemu divit. Becky Albertalli je skvělá a dosti nezapomenutelná autorka. Její příběhy jsou zábavné, odehrávají se na střední škole a probíhají v ní obyčejné příběhy s pohádkovým kouzlem, které nejde nemilovat. A nejenže všechny tyto podmínky splnila v knize o Simonovi, ale ono se jí to povedlo i v její druhé knize, a dokonce přidala i něco víc…

Becky Albertalli se svou knihou Probuzení Simona Spiera (zdroj)
Příběh je vyprávěn hlavní hrdinkou Molly, která miluje umění, ráda vytváří různé věci a stále hledá kluka, který ji bude milovat. Molly je nesmírně sympatická postava, ve které se zajisté uvidí spoustu mladých dívek. Ovšem nejen ty mladé ale také ty starší, které se díky skvělému popisu vrátí zas na okamžik do puberty a zažijí znovu první lásku. Charakter Molly není však ten jediný, který se autorce povedl skvěle vykreslit. Becky Albertalli do svých postav vkládá velké množství citu, díky kterému před vámi postavy z příběhu přímo ožívají a v této knize snad není jediný člověk, který vám nepřiroste k srdci.

Kniha Podělaným navrch je dějově propojena s jednou postavou z Probuzení Simona Spiera. A to by bylo, aby se zde na chvíli ten všemi milovaný Simon neobjevil. Na chvilku se zde ukáže a neodpustí si nějakou tu poznámku propojit se svým oblíbeným Harry Potterem. Když už jsem se znovu zmínila o Simonovi, tak nesmím zapomenout zmínit jeho závislost na Oreo sušenkách. Nevím, jak to bude s autorčinou třetí knihou, ale prozatím do všech knih vložila nějakou tu sladkost, která celý příběh provází. Nyní Orea nahradila čokovajíčka, díky kterým kniha získává hned takový velikonoční nádech. A pokud jste na sladké tak si ke čtení nějaké ty čokoládové mlsky připravte. Zaručuji vám, že na ně při čtení dostanete chuť! :)

(zdroj)
I tato autorčina kniha v sobě ukrývá LGBT tématiku. Sice to není ten hlavní bod, kolem kterého se příběh točí, ale bylo pěkné, jak dokázala autorka nenásilně do děje vložit více lesbických vztahů, a přitom to nepůsobilo vůbec přehnaně, ale naprosto přirozeně. Moc se mi líbí, jak si dokáže autorka s takovými tématy pohrát a naprosto nenuceně ukázat svým čtenářům, že na lásce ke stejnému pohlaví není nic divného. Je jedno, jestli máte v rodině dvě maminky nebo dva tatínky, stále budete řešit stejné věci jak s rodiči, tak se sourozenci. Stále budete rodina, a to je to nejdůležitější…

Kniha krásně ukazuje tu důležitost jak rodiny, tak přátelství a lásky. Řeší klasická témata dospívání a změny vztahů mezi sourozenci, když jeden zažívá svou první lásku a ten druhý je rázem neviditelný. Becky Albertalli krásně ukazuje změny, kterými člověk prochází v dospívání a mile popisuje první polibky a doteky rukou, při kterých se čtenář pomalu rozplyne blahem a roztomilostí. Příběh Podělaným navrch zkrátka ukazuje klasický příběh dospívání, který však vyniká svou nesmírnou čtivostí a vtipem.

Obálka knihy je dokonalá a k příběhu zkrátka pasuje. Tady není potřeba jí cokoli vytknout nebo dodávat. Moc se mi líbí zvolení barev a fond písma, který je podle mého stejný jako na obálce Probuzení Simona Spiera. Yoli zase odvedlo skvělou práci a já jsem ráda, že koupili práva na originální přebal.

Jaký je můj názor na knihu? Nečekala jsem, že tohle napíšu, ale za mě je příběh Molly ještě lepší než ten Simonův. Tím hlavním důvodem je tedy hlavně to, že se v Molly naprosto vidím. Simon byl takový roztomilý kluk, kterého jsem chtěla ochránit od všeho zlého, ale Molly je úplně jiný případ. Moc mě bavila a smála jsem se snad častěji než u Simona, a to je opravdu co říct. Navíc mě Molly dostala už první větou v knize, ve které přemýšlí nad tím, jak mořské panny čůrají… Ano, opravdu nad tím přemýšlí a takových bláznivých myšlenek najdete v knize spoustu. Takže pokud se chcete zasmát, tak rozhodně do knížky Podělaným navrch jděte! Nebudete toho litovat. :)

Knihu rozhodně doporučuji každé dívce i ženě, která hledá milý příběh pro odpočinek a pro zasmání. U tohoto příběhu je totiž jedno kolik vám je let, protože u této knížky budete vyšilovat jak poblázněná puberťačka v každém věku. :)) Becky Albertalli se totiž umí čtenářům dostat hluboko pod kůži a zařídit, že znovu zažijete svou první velkou lásku, na kterou budete ještě hodně dlouho vzpomínat!

A teď už hodnocení!

    94%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji? Pokud ano a četli jste i Simona, tak který příběh se vám líbil více? Máte rádi čtivost knih od Becky Albertalli?
Budu moc ráda za všechny vaše komentáře. :)


Komentáře

  1. Simon se mi moc líbil, takže to vypadá, že i tahle kniha může uspět :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mě určitě uspěje i u tebe. Becky to se slovy vážně umí a nejde jejím příběhům nepodlehnout... :))

      Vymazat
  2. Na knihu se určitě chystám, hned po Simonovi ^_^

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...