Mysleli jste, že role Knihovníka je snadná? Ano? Tak to jste se šeredně spletli...

Hořící stránka


Autor: Genevieve Cogman

Série: Neviditelná knihovna 3.

Originální název: The Burning Page

Žánr: Fantasy, New Adult, světová literatura

Počet stran: 392

Vydavatelství: Omega

Oficiální anotace: Knihovnice a špionka Irene musí dodržovat jisté standardy, zejména když je v podmínce. A utíkat z mise skrze hořící budovu není moc dobrý nápad. Ale když úniková cesta domů vzplane, tak co jiného špionce zbývá? Zdá se ovšem, že brány do Knihovny se zavřely i v jiných světech. A co je ještě horší, zodpovědný za to he Irenin úhlavní nepřítel Alberich, který má políčeno na samotnou Knihovnu.
Irene a její asistent Kai jsou vysláni do Petrohradu. Tam se na scéně objeví sám Alberich. Irene se mezitím pokouší zachránit svého přítele Valea, i když tím riskuje vlastní život. Ale přítel i samotná Knihovna za to přece stojí...

"Měla pocit, jako by se jí zažíral do kůže cejch neodpustitelného hříchu, trvalejší než všechna šarlatová písmena na světě."

Jmenuji se Irene a celý svůj život jsem zaslíbila Knihovně, tajné organizaci ukryté mezi dimenzemi. Všichni Knihovníci máme za úkol uchovat rovnováhu energií. Snažíme se zabránit nadvládě chaosu, který šíří především fae. Běhají nám tu však i jiné příšerky. V mé práci je pomalu na denním režimu nějaký ten boj s upíry, vlkodlaky a dalšími tvory na které si vzpomenete. Existují také i draci, kteří neustále bojují s fae a dá se tak říct, že nám s nimi pomáhají. Knihovna je však nestranná, takže připojit se k drakům nemůžeme. Já však s jedním pracuji. Zaučuji ho na roli Knihovníka a věřte mi, že jeho dračí schopnosti jsou v některých situacích dost výhodné…

A jak jednoduše vysvětlit mou práci. Kradu knihy. Prosté a jednoduché nemyslíte? Snadné to však není ani náhodou. Přicházím totiž do situací, ze kterých jsem ráda, že vyváznu živá. Před nedávnem jsem si stihla vytvořit tolik nepřátel, že už ani nevím, kdo všechno mi vyhrožuje smrtí. Ale zatím žiji, a to je to důležité! Teď však nejen mě ale také celé knihovně hrozí zánik. Vyhrožuje nám Alberich. Bývalý Knihovník, který se nechal dobrovolně naplnit chaosem a bojuje proti nám. Proč zrovna jediný člověk, kterého z celé Knihovny osloví, jsem já?

"Jak Bradamant říkala, zná politickou scénu. Já ale taky vím, jak tyhle věci fungují. Za války se k moci může dostat kdokoli."

Genevieve Cogman (zdroj)
Třetí díl z úspěšné fantasy série plné knih je konečně zde! Autorka nám v této knize znovu dokazuje, jak to umí se slovy a že její fantasie nezná hranic. Dokáže skvěle spojit nemyslitelné světy a odlišnosti, které vytvořila ve svých dimenzích jsou fantastické. V tomto příběhu se zas ocitáme v Londýně Valesova světa, ale poznáváme i jiné světy, které více či méně ovládá chaos. Dost času v tomto příběhu nečekaně trávíme v Knihovně. Mohlo by se zdát, že kvůli těmto momentům je děj příběhu chvílemi nudný. Tak to však vůbec není. Ty momenty v Knihovně jsou totiž nejzajímavější, a dokonce i plné akce!

Tato kniha v sobě ukrývá takový střed v počtu nadpřirozených bytostí, které jsme měli doposud možnost spatřit v předchozích dílech. V prvním díle (Neviditelná knihovna) jich bylo tolik, že na někoho působil děj velmi přeplácaně. V druhém díle (Maskované město) se zas vše točilo jen kolem fae a draků. To však na někoho, kdo si zvykl na Neviditelnou knihovnu, mohlo působit nudně… V Hořící stránce však žádná nuda ani přeplácanost nehrozí! Autorka tentokrát vše vzala za správný konec, povolila v ději trochu romantiky, a především naplnila příběh knihami a knihovnou, která v posledním dílu lehce scházela. Vše tedy perfektně vyrovnala a tímto dílem snad potvrdila každému čtenáři jejích knih, že psát zkrátka umí.

(zdroj)
Stejně jako v předchozích dílech, tak i zde je příběh vyprávěn er-formou a pohybuje se v prostředí Irene. Je zde však vložena i jedna mezihra, která nám blíže poskytuje pohled na život Valea, který si v knize i nadále upevňuje svou důležitou roli. Valea si určitě stejně jako Kaie okamžitě oblíbíte. S Irene je to však někdy naopak… Její sarkazmus totiž ne každý bude pokládat za vtipný. Já ho však můžu a to neustále. Právě její sarkazmus dodává knize ještě něco navíc bez čeho by příběh nebyl celiství. Příběhu však tentokrát dodalo celistvost to velké množství akcí, které byly promyšlené a popsané tak záživně, že se dalo vše skvěle představit.

Přebal knihy je stále skvělý a mě se nečekaně líbí i přes svou zelenou barvu, kterou já moc nemusím. Obálky nadále ladí perfektně k sobě, a i přes svou jednoduchost pěkně vystihují atmosféru Knihovny. Těším se, až vyjde série kompletní, jelikož jsou knížky opravdu krásnou ozdobou knihovny. :)

Co na celý příběh říkám já? Musím říct, že jsem se knížky dost bála, protože jsem chtěla něco akčnějšího a po Maskovaném městu, který mi přišel v celku nudný, jsem nevěděla, co od Hořící stránky čekat. Už od samého začátku knížka však moje obavy vyvrátila. Byla akční, zajímavá, napínavá a četla se jedna báseň. Podle mě se zatím četla i ze všech dílů nejlépe, a hlavně mě dokázala při čtení naplno zabavit, že jsem neměla ani čas přemýšlet nad něčím dalším. Hořící stránka je za mě zatím tím nejlepším dílem ze série a jsem ohromně zvědavá, jestli ji další díl překoná.

Tento třetí díl jen potvrdil, že celá série Neviditelná knihovna je nutností pro každého knihomola se slabostí pro fantasy příběhy. Knihu tedy zajisté doporučuji všem fantasy bláznům, kteří stejně jako já nebudou mít smyšlených příběhů nikdy dost a stále hledají něco nového. Tato kniha sice není to nejoriginálnější, ale spojuje snad všechny možné světy, které zajisté nikde pohromadě nenajdete. A to jí vlastně svým způsobem dělá originální…

A teď už hodnocení!

   100%

Znáte tuto knížku? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Četli jste předchozí díly této série? Který se vám zatím líbil nejvíce? Co říkáte na příběhy této autorky? Líbí se vám, jak kombinuje více dimenzí a všemožné fantasy bytosti?
Budu moc ráda, když se se mnou o vaše názory podělíte v komentáři. :)



Mé velké díky patří nakladatelství Omega za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.
Pokud o tuto knihu máte zájem, najdete ji přímo na stránkách nakladatelství Omega.
A pořídit si ji můžete v knihkupectví Knihy Dobrovský.

Komentáře

  1. Série mě zaujala už před delší dobou, ale zatím jsem se k ní nedostala. Prostředí knihovny a střídání dimenzí je podle mě naprosto super a už se nemůžu dočkat až se do knih začtu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to doufám, že se ke knihám dostaneš co nejdříve a hlavně, že se ti budou líbit. :) Přeji hezké čtení!

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...