Steakové nože zapíchnuté v očích obětí...

Sedmá oběť


Autor: Alan Jacobson

Série: Karen Vailová 1.

Originální název: The 7th Victim

Žánr: Detektivka, světová literatura

Počet stran: 464

Vydavatelství: Baronet

Oficiální anotace: Jako vedoucí profilovačka FBI vede Vailová vyšetřování sériového vraha, zvaného „Mrtvé oči“, který terorizuje virginský okres Fairfax.
Tento psychopat se liší od ostatních podivnou surovostí a důvěrnou, podrobnou znalostí strategie pronásledování FBI. Vailová se liší od svých kolegů životem, který ji naučil tvrdosti a odnaučil kompromisům. Nedávno se rozvedla s manželem, který ji týral, svádí ošklivý boj o svěření do péče a bezmocná je i vůči matčinu zápasu s Alzheimerovou nemocí. Jak ale Vailovou začínají postupně zmáhat její osobní břemena, hrozí i nezdar jejího vyšetřování.
Teď vkládá poslední naděje do kontroverzního profilu. Ten nasvědčuje tomu, že klíč k vyřešení případu se nalézá u sedmé oběti. Tento klíč však také odemyká tajemství, která mohou zničit Vailové kariéru a odhalit pravdu, k jejímuž přežití možná ani ona nemá dost sil.


"Tady to všechno začalo. Začátek se setkává s koncem, konec uzavírá kruh, kruh života. Život, jak ho známe, končí. Život končí, kruh se uzavírá."

Akce a nebezpečí. To byl můj každodenní program u policie, až do dne, kdy jsem čelila tváří tvář smrti. Toho dne mi došlo, že riskovat svůj život, když mám doma malé dítě, je nezodpovědné. Mým životem však byla má práce, a tak jsem si nedovedla představit, že odejdu od policie. A taky jsem neodešla, jen jsem přešla na jiné oddělení…

Jmenuji se Karen Vailová a mé manželství se konečně blíží ke konci. Syn Jonathan z toho sice není nadšený, ovšem které dítě by bylo. Teď mi došlo, že to oslovení "dítě" by nemusel můj čtrnáctiletý pubeťák asi překousnout, ale přeci jsem stále jeho matka. No ne?

Teď však zpátky k mé práci. Stala jsem se hlavní profilovačkou u FBI. Stále tedy pomáhám řešit závažné zločiny, ale už se nedostávám do přestřelek. Nyní pomáhám svým kolegům proniknout do mysli vraha a zrovna teď mi leží na stole složka s obzvlášť složitým případem. Po městě nám běhá obzvláště krutý a násilný sériový vrah, kterému na stanici přezdíváme "Mrtvé oči", a já mám do jeho zvrácené mysli proniknout. Vypracovat profil a odhalit tohoto sériového vraha, je velká výzva. S ničím podobným jsem se zatím ještě nikdy nesetkala a doufám, že už nikdy nesetkám…

"Řeknu ti, asi bychom měli zubaře permanentně zahrnout do okruhu podezřelých. Jsou to sadisti, všichni do jednoho, přísahám."

Alan Jacobson (zdroj)
První díl nové krimi série, Karen Vailová, kterou nám minulý měsíc představilo vydavatelství Baronet, se zajisté dostala do podvědomí každému čtenáři detektivek. A pokud ne, tak by to měl honem rychle napravit. Už jen vzhledem k tomu, že se jedná o sérii, ve které hraje hlavní roly žena, a přesto je kniha psaná mužem, trochu zavádí čtenáře k myšlenkám na Roberta Bryndzu a jeho dokonalou šéfinspektorku Eriku Fosterovou. Každého zajisté zaujme ta podoba, ale každý autor píše úplně jinak a každý své hlavní vyšetřovatelce dal úplně jiný charakter. A to je skvělé, jelikož se nám do rukou dostává zas úplně jiná krimi kniha, díky které zažijeme dech beroucí okamžiky, při kterých nám bude běhat mráz po zádech…

Autor se čtenáře rozhodl pohltit hned od prologu, který nám je podán z pohledu Karen Vailové. Na samotném začátku se právě dostáváme do momentu, kdy Karen stojí tváří tvář smrti a rozhodne se změnit své zaměstnání. V prologu máme tedy okamžitě možnost vžít se do její kůže a co nejlépe poznat její povahu. Autorovy se tato první kapitola povedla dokonale a vůbec pak nevadí, že se rozhodl příběh vyprávět er-formou. Ta změna vypravování po prologu nám zas dává možnost vše sledovat trochu zpovzdálí a možná se i o trochu lépe orientovat v příběhu. V okamžiku, kdy totiž autor ten styl vyprávění změní, se ocitá i u jiných osob než pouze u Karen. Především také nahlížíme k samotnému vrahovi a nahlížíme do jeho nevyzpytatelné mysli, kterou neovládá ani on sám.

Alan Jacobson sice nahlíží přímo k vrahovy, ale podařilo se mu totožnost Mrtvých očí ukrýt až do momentu, ve kterém ho sám odhalil. Skvěle tak dal čtenáři tu možnost, zkoumat vrahovu psychiku, ale zároveň udržel až do samého závěru to napětí, které se většinou autorům udržet nepodaří. Krom toho, že autor umožnil čtenářům zkoumat vrahovu mysl, tak navíc díky konzultaci s lidmi od profilovačů, vložil do příběhu i teorii. A to opravdu hodně teorie, která sice může pro obyčejného čtenáře být nudná, ovšem pokud v sobě máte ukrytou duši detektiva, jsou pro vás tyto části ohromně zajímavé. Navíc se vsadím, že pokud máte kriminální knihy opravdu rádi, tak vás tyto části pohltí. Nikdy přeci není pozdě na to, abychom se dozvěděli něco o povolání, které nás už od dětství vždy lákalo. :)

(zdroj)
O knize Hadrový panák, která je bestsellerem se říká, že to je nesmírně násilná a krutá kniha které nemá obdoby. Ovšem v okamžiku, kdy si přečtete Sedmou oběť, tak zjistíte, že Hadrový panák je jen pouhá pohádka na dobrou noc. Sedmá oběť je díky skvělým popisům až nesmírně reálná a natolik drastická, že i silné žaludky budou mít s některými scénami problém. Autor však příběh dokázal odlehčit pomocí vtipu v podobě neustálého postrkování kolegů na pracovišti a skvělému sarkazmu naší hlavní hrdinky. Navíc v okamžiku, kdy se na chvíli pro ulehčení situace neřeší případ, tak aby stále byla nějaká akce, tak ani osobní život Karen není nudný, a i u něj prožíváme velkou dávku všech emocí…

Obálka knihy je jednoduchá a výstižná, ale přeci jen se mi k příběhu více hodí ta originální, která i více nahání hrůzu. Ovšem i tato obálka je pěkná, a to obzvláště její barvy. Modrá a červená mě nikdy nepřestanou bavit, když jsou dohromady. :)

Co na knihu říkám já? Jsem štěstím bez sebe, že jsem objevila knihu, která mě dokáže vyděsit až tolik, že jsme měla při čtení neustálou potřebu otáčet se a zjistit, zda za mnou náhodou nestojí vrah. Navíc jsem ještě nikdy neobjevila tak skvělý příběh, který ve mě utuží tu touhu po zkoumání vrahovy psychiky a zároveň mi na konci poskytne to překvapení z odhalení vraha. Na příběhu mě i velmi bavila vrahova vášeň pro umění, které sice v jeho podání je pomalu pro každého nepochopitelné a surové, ovšem ukázalo to zas jeho niterní pocity, které každý čtenář může pořádně prozkoumat do hloubky. Kdybych už za sebou neměla čtyři knihy od Roberta Bryndzy, ale pouze jednu nebo dvě, tak by se okamžitě stal Alan Jacobson mým nejoblíbenějším autorem detektivek. Ovšem pokud i druhý díl k této sérii, bude tak skvělý, obávám se, že má Alan našlápnuto stát se v mém skromném žebříčku vítězem. A to je co říct, když dokáže překročit tak skvělého autora, jako je Robert Bryndza…

Knihu bych doporučila každému, kdo se chce u kriminálního příběhu bát a zažít něco naprosto strhujícího. Obzvláště pokud jste četli některou z knih, které jsem zde zmínila a nad Sedmou obětí stále váháte, tak do ní rozhodně jděte. Nebojím se napsat, že je v mnohých ohledech lepší než jakékoli krimi knihy, které jsem kdy četla. Nepřečtla jsem jich sice mnoho, ale mám od krimi knih dost velké požadavky a ve všech bodech tato novinka obstála a vše splnila. Možná je na první pohled kniha lehce přehlédnutelná, ale věřte mi, že rozhodně stojí za vaši pozornost!

A teď už hodnocení!

    94%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni prozatím chystáte? Máte rádi krimi knihy, které prověří vaši psychiku? Která detektivní příběh je váš nejoblíbenější?
Budu moc ráda za vaše komentáře. :)


Za poskytnutí tohoto recenzního výtisku bych moc chtěla poděkovat nakladatelství Baronet, u kterých si knihu Sedmá oběť můžete také pořídit.


Komentáře

  1. O knize jsem zatím neslyšela, ale rozhodně mě zaujala :) Na nějakou krimi nebo thriller mám chuť. A jestli budu štěstím bez sebe, jak píšeš, tak to vypadá vážně slibně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to doufám, že se ti bude líbit, pokud se do ní pustíš. :))

      Vymazat
  2. Tak tohle je pro mě naprostá nutnost. Skvělá recenze Šári :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...