Nečekané dobrodružství se vzducholodí na cestě vesmírem…

Arabella z Marsu


Autor: David D. Levine

Série: Dobrodružství Arabelly Ashbyové 1.

Originální název: Arabella of Mars

Žánr: YA, dobrodružné, sci-fi

Počet stran: 392

Vydavatelství: Edice Knihy Omega

Oficiální anotace: Od doby, kdy Newton pozoroval bublinu, která stoupala z jeho vany, lidstvo objevuje hvězdy. Když král William III. pověřil kapitána Williama Kidda, aby na konci sedmnáctého století uskutečnil první expedici na Mars, ukázalo se, že vesmírné mise jsou proveditelné, ale i velmi výnosné.
Nyní, o jedno století později, funguje na Marsu prosperující britská kolonie.
Je domovem Arabelly Ashby, mladé ženy, která je v místních drsných podmínkách maximálně spokojená. Ale správná anglická dáma se chová jinak: netráví čas s otcem na stavbě složitých automatických strojů, ani nešmíruje svého bratra a marťanskou chůvu. A tohle chce její matka okamžitě napravit – plánuje ji přemístit do exotického světa, který Arabella nikdy neviděla: do Londýna v jakési Anglii.
Nicméně když nečekané události ohrožují její domov na Marsu, Arabella se rozhodne, že udělat správnou věc je mnohem důležitější než chování podle šablony. Přestrojí se za chlapce a připojí se k posádce Diany, lodi, která patří Mars Trading Company. Na palubě se setkává s tajemným kapitánem, kterého hned zaujme její krása i talent.
Pokud chce Arabela zachránit rodinu na Marsu, musí si poradit s rebely v posádce a zapojit se i do námořní války mezi Británií a Francií, která zuří na plné obrátky.

"Dobrodružství. Romantika. Politické intriky a Napoleon ve vesmíru."

Rok 1813 a cestování na Mars, proč ne? V mé době je to už zcela normální. Na Marsu můžete dnes najít mnoho anglických kolonií. Já jsem tam například vyrostla. Dokonce i má chůva byla mimozemšťan. Život na Marsu jsem vždycky zbožňovala, jenže pak se má matka rozhodla, že se vrátíme se sestrami do Anglie. Prý se tu totiž nechovám jako dáma…

Musela jsem tedy opustit svého otce a milovaného staršího bratra, abych žila v nudné Anglii, kde stále prší. Už jsem na Zemi pomalu rok. Nakonec mi to ani tak zlé nepřipadá. Ovšem pak ke mně dorazilo nepřeberné množství špatných zpráv, které můžou mít pro mou rodinu devastující následky. Musím se vrátit na Mars, ale jako mladá 17letá dívka v dnešní době nemám nejmenší šanci. A proto se převléknu za chlapce a díky znalosti robotů se mi snad podaří za bratrem dorazit včas. Musí!

"Když jsem byl mladý, mohl jsem mít cokoli. To nejkrásnější oblečení, rozsáhlá loviště, půvabné ženy… Cokoli jsem chtěl. A přesto jediná věc, po které jsem toužil více než po čemkoli jiném, bylo trávit čas šťouráním se v robotech."

Příběh z alternativní minulosti, který vás zavede na dobrodružnou cestu vzducholodí po vesmíru. To je Arabella z Marsu, první díl z trilogie Dobrodružství Arabelly Ashbyové, který pro české čtenáře vydala Omega. Příběh se sice řadí do Young Adult, ale spíše je to takové Middle Grade, které nejvíce pohltí čtenáře z druhého stupně základní školy. Příběh je pro starší spíše takovou pohádkou, ale pokud máte rádi steampunk, tak zaujme i vás!

David D. Levine (zdroj)
Děj je vyprávěn er-formou a ocitáme se hlavně u mladičké Arabelly, která by ve své době – roce 1813 – nejraději chodila v kalhotách. Což samozřejmě u mladé dámy nejde. Arabella je milá, pro svého staršího bratra by udělala prakticky cokoli a po svém otci zdědila lásku k robotům. Skrz její příběh učí autor své čtenáře, aby na sebe uměli vzít zodpovědnost svých činů a dokázali se poučit ze svých chyb. Je skvělé, že autor skrze nereálný příběh může něco předat a nevypráví tak pouze pohádku, u níž si odpočinete.

Kniha je od začátku do konce nesmírně čtivá. Sice se děj odehrává pomalu ve stejném tempu – není to nezáživné, ale zároveň tam chybí pořádné zvraty, – ale čtenář se u příběhu nenudí. Děj knihy je sice nereálný, ovšem autor i tak neustále řešil otázku gravitace. Ale co kyslík? O tak zásadní věci tam nepadla ani zmínka, ale gravitaci a nějaké přivazování řešil v jednom momentu pomalu neustále. Co je však největší škoda, tak to je, že si autor více nepohrál s tématem robotů. O nich se v knize sice neustále zmiňuje, ale aby jimi příběh pořádně ozvláštnil to se nestalo. A pak je tu ještě vcelku odbytý a přehnaný konec, ale ten nám snad autor vynahradí v dalších dílech.

Kniha má nádhernou obálku a mně se líbí daleko více než originální. Sice si jsou hodně podobné, ale ta barevná jednoduchost na české je podle mě lepší. Přebal se navíc k celému příběhu krásně hodí a jen to podtrhuje atmosféru příběhu. Která obálka se líbí více vám?

A už jsme u mého názoru… Já jsem od knihy měla obrovská očekávání. Nedá se říct, že by mě příběh vyloženě zklamal, ale asi jsem doufala v něco lepšího a více záživnějšího. Kniha se však rychle četla a krásně se u ní dalo odpočinout, takže se mi nakonec líbila. Sice samotný závěr mě dost zklamal a říkala jsem si: Vážně?! Ale co se dá dělat… Budu doufat, že budou další díly lepší a více mě překvapí. Navíc je to steampunk a tak by se na základě celého příběhu daly vymyslet skvělé kostýmy! :))

Arabellu z Marsu doporučuji čtenářům tak od 12 let, kteří chtějí zažít neotřelé dobrodružství na napínavé cestě vzducholodí na Mars.

A teď už hodnocení!

    75%

Znáte tuto knížku? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, jak se vám líbila? Co si myslíte o příbězích z alternativní minulosti?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentářů. :)


Za knihu bych chtěla moc poděkovat e-shopu Knihy Dobrovský,
u kterých si můžete příběh Arabella z Marsu také pořídit.

Komentáře

  1. Teď jak jsem si přečetla tvoji recenzi, hrozně ráda bych si knihu přečetla. :) Asi si ji budu muset koupit. :D Tohle přesně je něco, co by mě bavilo a vytáhlo z jakési podivné čtecí krize! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to jsem ráda, že jsem tě tak nalákala. :) A rozhodně si ji kup! XD Na vytáhnutí ze čtecí krize to bude podle mě ideální. :))

      Vymazat
  2. Ta naše obálka je fakt krásnější než originál!


    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...