Krása porcelánové panenky proměněna v noční můru…

Muž, který si hrál s panenkami


Autor: Magnus Jonsson

Série: Nenávist 1.

Originální název: Mannen som lekte med dockor

Žánr: Kriminální thriller

Počet stran: 400

Vydavatelství: Metafora, Grada

Oficiální anotace: Ve Stockholmu někdo zabíjí ženy. Těla za sebou zanechává naaranžovaná jako porcelánové panenky. Detektivové Rickard Stenlander a Erik Svensson osloví s žádostí o pomoc při vyšetřování expertku na počítače a kryptologii Linn Ståhlovou.
Má to ale háček – Linn je bývalou členkou Antifašistické akce, organizace vedené na černé listině švédské tajné služby, v minulosti byla souzena za zločiny proti národní bezpečnosti a vůči spolupráci s policií proto zaujímá dost skeptický postoj. Hodiny ale tikají, a jestli má nesourodý tým zastavit sériového vraha, musí jít osobní problémy stranou. Zatímco se pátrání naplno rozbíhá, Linniny aktivity upoutají pozornost pravicových extrémistů, kteří mají s Linn z dřívějška nevyřízené účty.
Mezi vyšetřovateli roste nedůvěra a podezření, že ne všichni sledují stejný cíl, a minulost dohání Linn způsobem, jakým to nejméně čeká.

"Z místnosti to nepříjemně čpělo, ale nikoliv smrtí a zkázou. Naopak to tu, což bylo možná horší, páchlo chemicky a uměle."

Jsem zvyklí, že mě volají ke všem závažnějším případům, které se v okolí Stockholmu stanou. To, k čemu jsem však přivolán nyní, jsem ještě nikde neviděl. Bylo nalezeno tělo mladé ženy, kterou vrah po smrti naaranžoval jako porcelánovou panenku. Z toho pohledu na ni až mrazí.

Aktuálně na policii není moc volných rukou. Potřebujeme více pomocníků. Hlavně by to chtělo někoho, kdo dokáže rozšifrovat notebook zavražděné. Nikdo takový však není volný. Kvůli nouzovému stavu jsme tak spojeni s bývalou extrémní antifašistkou, která je specialistka na šifrování. Sama však měla v minulosti dost neshod s policií. Tato spolupráce tedy vypadá hodně zajímavě…

"Musíš si dávat pozor, aby ses nenakazila virem zapálených policajtů. Ten virus působí pomalu, a nakonec člověka přiměje přistoupit na to, že veškerý čas je pracovní a že vyšetřování se dá rozebírat vždycky a všude."

Skvělé a nenáročné čtení, které vás však na začátku dokáže strhnout svým příběhem a kriminální zápletkou. To je severská novinka z nakladatelství Metafora, jejíž samotný název dost vypovídá o příběhu. Muž, který si hrál s panenkami je zajímavý krimi thriller, který nás zavede nejen do policejního prostření, ale také k počítačovým hackerům. To krásně osvěží obyčejný kriminální děj a rozhodně to i zaslouženě přitáhne pozornost čtenářů, které nějakým způsobem zajímá programátorství.

Magnus Jonsson (zdroj)
Příběh je vyprávěn er-formou. Dostáváme se zde tak nejen k jedné postavě, ale v podstatě ke všem vyšetřovatelům a také k záhadnému vrahovy. Můžeme tak nahlédnout pod pokličku jednotlivých postav a více je poznat. Problémem však je vcelku časté střídání postav, u nichž se nacházíme. Můžeme se tak při čtení ztrácet, a to chvílemi dost kazí prožitek děje. Máme zde však zajímavé postavy, mezi kterými si dokáže najít každý svého oblíbence a na kterého se v budoucnu můžeme těšit u dalšího případu. Kniha je totiž prvním dílem z trilogie Nenávist a slibuje nám tak více příběhů se sympatickou hackerkou, kterou zde máme možnost poznat.

V knize nalézáme poutavý a mrazivý start, který nám slibuje něco velkého. Bohužel tu však ale nacházíme části, které jsou až zbytečně protahované a děj kvůli nim stagnuje. Začátek knihy byl tedy neskutečně slibný, ovšem druhá polovina příběh spíše kazí. Autor zde na konci rozjíždí jednu velkou akci, která má působit napínavě a akčně. Jenže celé je to roztáhlé na sto stranách, a to veškerou akci zabíjí. Navíc úplný závěr knihy působí zas přehnaně a uspěchaně. I tak nám zde však autor poskytl čtivý styl vypravování, díky kterému máme pocit, že stránky rychle plynou pod rukama.

Obálka knihy je na krimi thriller v některých úhlech pohledu až nečekaně zářivá. K ději se však hodí a líbí se mi, že se zde nakladatelství nedrželo nudných tmavých tónů. Působí originálně a zaujme na první pohled. Navíc vzadu na knize můžeme vidět už plánované obálky k dalším dvou dílům, takže co se vizuální stránky týká, máme se rozhodně na co těšit.

Co se týká mého názoru na knihu, tak musím přiznat, že jsem z ní krapet zklamaná. Především tedy ze závěru, který si zasloužil úplně jiné zpracování. Jako plus ale beru, že jsem nedokázala pomalu až do konce odhalit vraha, čehož si na krimi thrillerech vždy vážím. Bavili mě zde postavy. Sedl mi autorův styl vyprávění a od samotného začátku jsem neměla problém se do děje vžít. To téma stylizace zavražděné do vzhledu porcelánové panenky, je popsáno tak, že není problém si vše představit. Nažene vám to husí kůži a já se i přes závěrečné zklamání těším, co přinesou další díly série.

Knihu Muž, který si hrál s panenkami doporučuji čtenářům, kteří mají rádi dlouhé popisy a hledají kriminální thriller, v němž hraje důležitou roli počítačová hackerka.

A teď už hodnocení!

    73%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ní říkáte? Četli jste už nějaký krimi thriller s počítačovými hackery? Jaký?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentářů. :)


Mé velké díky patří nakladatelství Metafora za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.
Pokud o tuto knihu máte zájem, můžete si ji pořídit přímo na stránkách Grady.

Komentáře

  1. ten vygradovaný závěr byl zvláštní, až absurdní - nebyla jsem si jistá, jestli to má být legrační schválně. ale někde ve švédských recenzích bylo "nečekaně vtipné" takže asi úmysl...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně to spíše přišlo chvílemi uhozené na hlavu, než aby to bylo vtipné, takže tady asi záleží na úhlu čtenářova pohledu...

      Vymazat
  2. Původně jsem nad knihou přemýšlela, ale já úplně nejsem fanda hackerů v knize atd takže jsem ji vynechala :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...