Kniha z budoucnosti pro milovníky 80. let a počítačů…

Ready Player One


Autor: Ernest Cline

Oficiální název: Ready Player One

Žánr: Sci-fi, dobrodružný

Počet stran: 432

Vydavatelství: Knižní klub

Oficiální anotace: Svět v roce 2045 je v hluboké krizi. Jedinou záchranu před bezútěšnou skutečností představuje pro miliony lidí OASIS, bezplatná online videohra přístupná prakticky každému – každý zde může vést virtuální život, na hony vzdálený tomu opravdovému: studovat, cestovat, mít přátele, zamilovat se... A nalézt velikonoční vejce, které tam někde před svou smrtí ukryl James Halliday, výstřední tvůrce OASIS, společně s miliardovým dědictvím. Objevit ho se léta pokouší i Wade Watts, který má těsně před maturitou, přežívá u tety v karavanu a honba za pokladem tvoří jediný smysl jeho existence. Poté co se mu podaří rozluštit první nápovědu, nabere jeho život – i život jeho oasisového avatara Parzivala – divoké obrátky…

"Nikdo na světě nikdy nezíská, po čem touží, a v tom je ta krása."

Co myslíte, že se stane, když zemře nejznámější a nejbohatší muž světa, James Halliday, bez dědice a jakýchkoli přátel? Já bych očekával mnohé, například že svůj majetek odkáže charitě. Ovšem v žádném případě jsem netušil, že jeho poslední slova budou znít takto…

James Halliday stvořil jedinečné místo OASIS. Virtuální svět, do kterého může patřit se základním vybavením úplně každý. Připojíte se, stvoříte si svého avatara a rázem žijete v novém, lepším světe, kde je vše možné. Dokonce můžete v OASIS i studovat či si zde najít práci. To hlavní, co zde však můžete posledních pět let dělat, je hledat Hallidayovo velikonoční vejce. Pokud ho totiž najdete a předtím za pomocí indicií získáte tři klíče, OASIS bude vaše. A s tím i veškerý majetek a samozřejmě peníze Jamese Hallidaye. Tak zněla jeho poslední vůle, a tak já, Wade Watts, dělám vše pro to, abych vejce našel první.

"Tři klíče ukryté tři brány otevřou
Postaví poutníka před zkoušku nelehkou
Jen ti, kdo prokáží, že hodni toho jsou
Na konci cesty své odměnu naleznou"

Vítejte v roce 2045! Ve světě, který se vcelku děsivě až tak rapidně neliší od toho našeho. Ernest Cline nám svou knihou dokonale ukazuje společnost, která se nechala ovládnout virtuálním světem. Což může být pro milovníky počítačů naprosto známá věc a pro odpůrce techniky zas něco naprosto nepochopitelného. Ovšem OASIS přinutí i ty největší odpůrce počítačových her zamilovat se do svého virtuálního světa a probudit v nich touhu se alespoň na jeden den stát jeho součástí.

Ernest Cline (zdroj)
Cline si skvěle poradil s charakteristikou svých postav. Základ příběhu tvoří skupina dospívajících s nelehkými osudy, které své životy zasvětili OASIS a Honu na Hallidayovo velikonoční vejce. Nikoho však z hlavní pětky nepopsal jako klasického hrdinu/hrdinku, na které můžeme být v YA knihách zvyklí od ostatních autorů. Nikdo z nich není naprosto dokonalý a každý má nějakou tu "chybu", která ho odlišuje od ostatních. Ale díky tomu, že působí tak obyčejně a reálně se do nich čtenáři okamžitě vžijí a každý si zajisté najde svého oblíbence.

Většina čtenářů by v podobné knize nejspíše očekávala pořádnou dávku akce, té se zde však tolik nedočkáme. Sice by tu neuškodila, ale autor nám ten nedostatek akce vynahradil bujarými popisy. V příběhu nám přibližuje všemožné počítačové hry, filmy a další důležité prvky, které knihu dělají jedinečnou. Vypravěč knihy Wade po většinu příběhu tedy přemýšlí nad indiciemi ke hledání dalšího klíče či brány a když opustí od Honu, tak přemýšlí nad Art3emis, svou platonickou láskou…

Pokud sledujete filmové novinky v kinech, nemohlo vám ujít, že se Ready Player One dočkal začátkem tohoto roku filmového zpracování, a to od samotného Spielberga, který je dokonce v příběhu zmiňován. Původně jsem plánovala, že na film půjdu do kina, ale chtěla jsem si nejdříve přečíst knihu, ke které jsem se dostala až teď, takže kino se rušilo a já to viděla pouze v počítači. Musím však přiznat, že mě mrzí, že jsem nestihla 3D promítání, jelikož všechny ty efekty, které ve filmu jsou, by na mě pak rozhodně zapůsobili více. Celkově na mě však film působil jako něco naprosto jiného než kniha. Především to tak z více než 50% vypadalo, že si herečka Art3mis a herec Wadea prohodili scénář, protože přesně to, co v knize dělal jeden, ve filmu dělal ten druhý. A co se týká úkolů při získávání klíče, tak zde musíte podobnost hledat lupou. Kniha a film zvlášť jsou skvělé, ale když to chcete porovnat, tak to v tomto případě moc dobře nejde. A když už chcete vítěze, tak samozřejmě kniha. :))

Filmová OASIS (zdroj)
Knižní přebal vydání, které se mi dostalo do rukou, je nádherné a podle mě i nejvíce vydařené, když to porovnám s dvěma předchozími vydáními. V poslední době jsem si dost oblíbila filmové obálky a tato zatím rozhodně patří mezi to nejvydařenější, a to i co se filmu podle knihy za poslední dobu týká.

Co si o knížce myslím já? No, jako první se musím přiznat, že po všem tom vychvalování jsem asi čekala trochu něco jiného. Hlavně jsem také myslela, že zde bude i více akce, když je autorem knihy muž. Ale ta přemíra akce se zde nekonala, spíše to bylo naopak. Zato mi však zalichotil autor těmi skvělými a dlouhými popisy, které já zbožňuji. Navíc se mi hrozně zalíbila ta představa OASIS, do které jsem se okamžitě chtěla zaregistrovat. Vzhledem k tomu, že jednoduché vizory už existují, tak třeba OASIS není tak nereálná, co myslíte? Třeba se podobného světa za deset let dočkáme i my… :)

Ready Player One je rozhodně nutností pro všechny milovníky počítačových her a jejich počátků. Autor zde totiž stvořil dokonalý virtuální svět, který nezná hranice a ve kterém vám dá možnost poznat 80. léta zas z jiného úhlu pohledu. Pokud máte navíc rádi dlouhé popisy, tak si dovoluji tvrdit, že si tuto knihu okamžitě zamilujete a přečtete ji jedním dechem. Jelikož s Ready Player One to totiž opravdu jinak nejde.

A teď už hodnocení!

    97%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ní chystáte? Pokud jste ji četli, líbila se vám? Viděli jste film? Jak se vám líbil ten? Když porovnáte tuto knihu a film, co je podle vás lepší?
Budu moc ráda za všechny vaše komentáře. :)


Komentáře

  1. Super recenze :) Knihu i film jsem zaznamenala, ale nejsem zrovna milovník sci-fi, takže si ji asi nechám ujít. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) To já mám teď chvíli nějaký výpadek nebo co, takže najednou vyhledávám sci-fi více než fantasy XD Každopádně kdyby se ti to někdy také stalo, Ready Player One ti rozhodně doporučuji!

      Vymazat
  2. Musím se přiznat, že film se ke mě dostal dříve, než kniha. Ale od lidí, co četli knihu dřív jsem na film slyšela jen samé výtky, tak se možná ke knize dostanu a třeba také přehodnotím svůj názor, uvidíme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Film není knize pomalu vůbec podobný, takže chápu ty výtky. Mě přijde skvělá kniha i film, ale nesmím je začít srovnávat, protože v tom případě by byl film propadák a kniha by u mě na plné čáře zvítězila...

      Vymazat
  3. Moc pěkně napsaná recenze :) Knihu jsem dlouhá léta přehlížela protože jsem měla pocit, že to nebude nic pro mě. Letos jsem se do ní kvůli filmu pustila a jsem absolutně nadšená:) Výborné čtení :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu recenze. :) Také jsem knihu dlouhou dobu přehlížela přesně z tohoto pocitu, jenže když jsem uviděla trailer k filmu, věděla jsem, že ji už déle přehlížet nemůžu. :) Jsem ráda, že se ti kniha tak líbila. XD

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...