Návrat do města monster zvaného Verity...

Temný duet


Autor: Victoria Schwab (V. E. Schwab)

Série: Monstra z Verity 2.

Originální název: Our Dark Duet

Žánr: YA, fantasy

Počet stran: 384

Nakladatelství: CooBoo

Oficiální anotace: Kate Harkerová se nebojí tmy. Je to dívka, která loví příšery. A jde jí to víc než dobře. August Flynn je příšera, která se nikdy nemůže stát člověkem, i když po tom sebevíc touží. Je nestvůrou, které má v téhle hře zahrát svou roli. A zahraje ji – za jakoukoli cenu. Téměř šest měsíců poté, co se Kate a August poprvé potkali, se válka mezi monstry a lidmi stala realitou. August se stal vůdcem ve Verity, i když po této pozici nikdy netoužil, a Kate se živí jako lovkyně nestvůr v Prosperity. Pak se ale ze stínů najednou vynoří nová příšera, která se živí chaosem a oživuje vnitřní démony lidí, a Kate se musí vrátit do hlavního města, aby čelila monstru, které si myslela, že zabila, a démonovi ve svém nitru.

"Kdo nechce bojovat, nemůže vyhrát."

Už je to šest měsíců, co jsem odešla z Verity. Já, Kate Harkerová, dcera dřívějšího vůdce severní části našeho hlavního města. Teď nikdo neví, kdo skutečně jsem a kdo byli mí rodiče, což je skvělé. Žiji nyní v Prosperity, kde se ve dne snažím normálně pracovat a v noci lovím příšery. Vše jde vcelku hladce až do okamžiku, kdy se střetnu s monstrem, které jsem doposud neviděla, a které ve mně zanechalo svou část, díky níž vím, že míří do Verity.

Musím se tedy vrátit domů, i když domov to pro mě není dávno. Nic mě tam netáhne, ale musím Verity varovat. Musím Augusta varovat. Kluka, se kterým jsme toho před mým odchodem hodně zažili, a na kterého občas vzpomínám. Nemůžu dovolit, aby se mu něco stalo. I přesto, že je monstrum, je jeho duše čistější než ta má. Tedy alespoň tomu tak bylo před mým odchodem…

"Někteří by vaši přítomnost mohli vnímat jako urážku. Jiní jako výzvu."

Temný duet je závěrečným dílem z duologie Monstra z Verity. Série, která byla inspirovaná Shakespearovým dílem Romeo a Julie, a to je v knize na první pohled vidět i nadále. Severní a jižní část města proti sobě stále bojuje, ovšem teď už jasně víme, na jaké straně máme stát a kdo jsou ti dobří. V prvním díle, Divoká píseň, se rozjela neuvěřitelná akce a všemi zvraty autorka nasadila laťku neuvěřitelně vysoko. Poskytla nám totiž neotřepaný YA fantasy příběh, který jen tak nikde nenalezneme a obešla se bez ohraných zápletek, které v YA knihách bývají. A toho se držela i v tomto závěrečném díle, ovšem nebyla to až taková jízda, jak bychom po prvním díle čekali…

Victoria Schwab (zdroj)
Předehra, čtyři dějství a elegie. Tak je uspořádaná kniha Temný duet, která vás nesmírně upoutá už svou předehrou. V ní totiž najdete tři krátké odstavce, které nám pomocí krátkých vět připomínají, jak skončil první díl a co se v něm důležitého událo. Kniha je vyprávěna er-formou a napsaná neuvěřitelně poutavě. Celý příběh se čte nesmírně rychle, ale, bohužel, jako by v prvních třech dějstvích autorka zapomněla přidat nějakou tu akci. Sice ji však vynahradila v poslední části, která je napěchovaná tolika bojovými scénami a překvapivými zvraty, že si budete přát, aby kniha nikdy neskončila, ale… Začátek se celkem táhl, a to je nesmírná škoda.

V příběhu se nám představují nové postavy, které vás zaujmou, ovšem také zde máme ty, které byste nejraději okamžitě z příběhu vyškrtli. Co se týká hlavních hrdinů, tak s těmi v příběhu samozřejmě prožijeme nejvíce času. Je zajímavé sledovat, jak se Kate a August změnili či naopak vůbec nezměnili za těch šest měsíců, které autorka mezi první a závěrečný díl vložila. Co se týká Kate, tak naštěstí jí autorka neubrala na sarkazmu a mi máme stále možnost se u příběhu zasmát.

Obálka knihy je stejně nádherná jako tomu bylo u předcházejícího dílu. Kombinaci červené a modré mám nesmírně ráda – což je mimochodem vidět i na mých brýlích – takže i vzhled této série pospolu je neuvěřitelně krásný. Navíc ty zcela vystihující housle… Opravdu jsem ráda, že CooBoo odkoupilo práva na originální přebaly, a že tedy i knihovničky českých čtenářů může zdobit tak nádherná duologie.

První věta v autorčině poděkování: „Tahle knížka mě málem zabila,“ přesně vystihuje mé pocity po přečtení. Po těch třech pomalejších dějstvích jsem totiž rozhodně nečekala tolik infarktových situací, které autorka v závěru vymyslela. Knihu jsem dočetla jedním dechem a zavírala jsem ji s pusou dokořán, když mi postupně docházelo, co všechno autorka provedla. Monstra z Verity jsou opravdu jedinečnou fantasy sérií, jejíž závěr vás dostane do kolen a vy nebudete chtít, aby nikdy skončil. První díl se mi přeci jen líbil víc, jelikož jsem od něj neměla tak velká očekávání a opravdu mě svým světem překvapil. Temný duet byl však stále skvělý a kdyby i začátek byl trochu akčnější bylo by to dokonalé. I tak to však byl skvělý závěr, který mě jen donutil podívat se po dalších knihách od Victorie Schwab.

Monstra z Verity je skvělá duologie, která svým neotřepaným příběhem zajisté zaujme mnoho mladších čtenářů. Těm rozhodně knihu doporučuji! A pokud jste starší a hledáte odpočinkové fantasy s netradičním příběhem, který vás překvapí, tak i vám tuto sérii doporučuji. Jen menší varování: připravte si kapesníky, protože pokud vás kniha pohltí, budete je potřebovat.

A teď už hodnocení!

    86%

Znáte tuto sérii? Už jste ji nebo alespoň první díl četli? Pokud ano, jak se vám líbila? Nebo se zatím na sérii Monstra z Verity chystáte? Četli jste i jinou knihu od Victorie Schwab? Kterou byste mi doporučili?
Budu moc ráda za vaše komentáře. :)


Komentáře

  1. Už jsem o sérii slyšela, ale zatím jsem nečetla. Nevypadá to špatně, ale... málo času a moc knížek :D ¨

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc knížek, málo času... Přesně to znám, ale i tak budu doufat, že se ti do čtecích plánů podaří Monstra z Verity dostat. :D

      Vymazat
  2. Pěkná recenze :) Série mě zaujala a ráda bych se k ní brzy dostala. :))

    OdpovědětVymazat
  3. Právě jsem dočetla Temný duet a musím říct, že to bylo dokonalé. Obě knihy mě doslovala pohltily a moc mě mrzí,
    že je konec.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...