Hon za drogovým kartelem…

Zrychlení


Autor: Alan Jacobson

Série: Karen Vailová 3.

Originální název: Velocity

Žánr: Detektivka, světová literatura

Počet stran: 464 

Vydavatelství: Baronet

Oficiální anotace: Když detektiv Robby Hernandez, přítel profilovačky FBI Karen Vailové, zmizí ve vinařské oblasti Napa Valley, nezbude po něm ani stopy, až na krvavou skvrnu a možnou souvislost s řáděním brutálního sériového vraha v okolí. Zatímco mordparta zápolí s řešením Robbyho zmizení, vrah dráždí Vailovou zabíjením dalších mediálně známých obětí, jejichž mrtvoly zanechává na veřejných místech. Nese tento pachatel odpovědnost i za zmizení Robbyho?
Zběsilý závod s časem zavede Vailovou z Washingtonu do bohatých plážových letovisek v okolí San Diega i do výstředního přepychu Las Vegas, ale odhalí jí i šokující pravdy – pravdy, které Karen Vailovou navždy změní.

"Vailová cestou k autu dumala o kouzlu psychologického poradenství. Mluvit o svých pocitech bylo příjemné, pokud jste měli šikovného terapeuta, který to s vámi uměl. Přesto se to kouzlo muselo krotit, protože když jste nebyli opatrní, proměnilo se to v berličku."

Zdálo se, že Drtič byl dopaden. Jenže jak zjišťujeme, nepracoval sám a vše je ještě složitější. Robby se stále pohřešuje a já tak nemyslím na nic jiného, než jak dostat svého přítele zpět. Nemáme vůbec žádné stopy, ale já se nevzdám, dokud ho nenajdu. Je možné, že za jeho zmizení můžu já? Nebo je vše ještě daleko komplikovanější? To zatím netuším…

Ovšem do mého vyšetřování se vloudila komplikace. Šéf mě odvolává zpět do Washingtonu. Prý mě nutně potřebuje na nový případ. To však není úplná pravda. Postupně se totiž dozvídám pravý důvod Robbyho zmizení. Ocitl se v ještě větším nebezpečí, než jsme si všichni mysleli.

"Musí být opatrný, efektivní a vynalézavý. A především je třeba trpělivosti. Tím se teď stal: lovcem, který ukájí svůj hlad, když se živý ostatními."

Alan Jacobson (zdroj)
Mnozí čtenáři série o Karen Vailové zajisté čekali na Zrychlení jako na smilování. Předchozí díl byl totiž utnut snad v té nejnapínavější části a vydržet tak to čekání bylo celkem náročné. Naštěstí jsme se dalšího dílu dočkali brzy, a tak konečně můžeme zjistit, jak dopadl minulý nedořešený případ a Robbyho zmizení, které čtenáře zajímá snad nejvíce. Tuto knihu je nejlepší číst okamžitě po přečtení Drtiče, abyste se do děje dokázali okamžitě vžít a naplno si příběh užívat už od začátku. Tentokrát však není kniha plná vražd, jak můžeme být z předcházejících dvou dílů zvyklí. Ve zrychlení se příběh točí především kolem hledání pohřešovaného a jak už jste z názvu článku pochopili, také se zde rozvíjí drogová tématika.

Příběh je opět vyprávěn er-formou, která se ke kriminálnímu žánru vždy skvěle hodí. Ovšem autor zde oproti minulé knize zdvojnásobil ne-li ztrojnásobil počet postav a vyznat se v nich je celkem oříšek. Pokud se do děje nezačtete už od začátku a vaše paměť na jména není moc dobrá, je zde velká pravděpodobnost, že se v knize budete ztrácet. První dva díly série byly výjimečné především tím, že Karen není pouhou policejní vyšetřovatelkou, ale profilovačkou FBI, která zkoumá mysl vraha. A právě to zkoumání mysli, které je na této sérii to nejzajímavější, tu bylo jen okrajově, což je nesmírná škoda.

Na to, že má kniha více stran než Drtič i Sedmá oběť, se zde toho moc neděje. Pomalu vůbec nic. A závěr? Ten je bohužel více než předvídatelný. Je neuvěřitelná škoda, že autor nenapsal příběh více dramatický a překvapivý. A chyběla zde bohužel i pořádná zápletka, akce a svižnost, díky které by se příběh četl lépe. Naštěstí závěr si to trochu vylepšil a příběh neskončil opět otevřeně. Jinak jsou zde opět dlouhé popisy, ve kterých se autor vyžívá a které se velmi dobře čtou…

(zdroj)
Obálka knihy… No… Nebudu to zde tolik kritizovat, jako jsem to udělala u Drtiče. Přeci jen zde je přebal trochu lepší, ovšem originál se ke knize hodí daleko víc. Původní přebal vyzařuje i svou atmosférou stejně jako celý příběh ukrytý v knize. Ale ani náš český obal není tak špatný a k začátku děje se hodí.

Co se týká mého názoru, tak po dočtení mě jako první napadlo jedno slovo. Proč? Proč byl první díl tak čtivý, překvapivý, napínavý a plný zvratů a Zrychlení bylo celé v podstatě o ničem? Nejraději bych knize ubrala tak 100 či 150 stran a hned by kniha nabrala lepší spád. I tak ale neztrácím naději a věřím, že čtvrtý díl se vyrovná napínavostí a akcí Sedmé oběti. Čtivá tato kniha sice stále byla a když jsem se do ní začetla, stránky plynuli rychle, ale… ta akce tu zkrátka chyběla.

Knihu rozhodně doporučuji těm, kteří četli Drtiče a zajímá je, jak příběh dopadne. Pokud jste však Drtiče nečetli, tak k tomuto příběhu ho potřebujete. Zrychlení není samostatný detektivní příběh, který by šel bez předešlého dílu číst.

A teď už hodnocení!

    64%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ní říkáte? Jak se vám líbila v porovnání s předchozími díly série o Karen Vailové?
Budu ráda, když mi to napíšete do komentářů. :)

Za poskytnutí tohoto recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Baronet, u kterých si knihu Zrychlení můžete pořídit.


Komentáře

Oblíbené články...