Učíš lidi, jak s tebou mají jednat…

Jediná maličkost


Autor: Erin Watt (Jen Frederick, Elle Kennedy)

Originální název: One Small Thing

Žánr: YA, román

Počet stran: 304

Vydavatelství: Baronet

Oficiální anotace: Bethin život se po smrti její sestry zásadně změnil. Rodiče by ji nejradši zamkli pod zámek a věří, že jediný způsob, jak ji ochránit, je hlídat každý její krok. Když se Beth jednoho večera vykrade z domu, pozná nového souseda Chase. Je nadšená, že má tajného kamaráda. Je to vlastně jen maličkost, něco, co je pouze její.
Beth ovšem netuší, jak obrovské její tajemství doopravdy je…
Chase právě propustili z vězení pro mladistvé a je odhodlaný začít nový život. Je toho mnoho, za co se musí kát, včetně role, již sehrál té noci, kdy zemřela Bethina sestra. Beth, která má právo ho nenávidět víc než kdo jiný, je ochotna mu dát druhou šanci. Zakázaná láska je to poslední, co kdokoli z nich čekal, ale čím víc času spolu tráví, tím hlubší city je pojí.
Beth se tak musí rozhodnout – buď se bude držet pravidel, nebo riskovat, že vše ztratí…

"Zvířata mi občas dokážou zlomit srdce. Milují vás naprosto bezpodmínečně a hluboce. Dokonce i když se k nim chováte hrozně – v útulku jsem se setkala s mnoha týranými zvířaty – a přesto vás touží jenom potěšit."

Už jenom rok. Ještě jeden poslední rok na střední a budu volná. Budu moct odjet na vysokou někam hodně daleko. Doma se totiž rodiče rozhodli, že na mě musí neustále dávat pozor, aby se mi nic nestalo. A mají k tomu dobrý důvod. Mou sestru Rachel. Ta před třemi lety při nehodě zemřela a rodiče teď mají jen mě.

Dnes však hodlám porušit pravidla. Jsou poslední dny prázdnit a po tom, co mi dnes máma provedla, se hodlám trochu uvolnit. Dostanu k tomu skvělou příležitost. Jsem pozvaná na večírek a hodlám si ho pořádně užít. A právě tady potkám Chase. Toho nejkrásnějšího kluka s nejdokonalejšíma modrýma očima. Ovšem to, co o něm zjistím první školní den, mi naprosto vezme vítr z plachet.

"Myslím na to, co můžu ovlivnit a pro co mám žít. Protože vždycky je pro co žít. Vždycky je něco, za co může být člověk vděčný. Něco, na co se může těšit."

Elle Kennedy a Jen Frederick (zdroj)
Dojemný příběh, který pojednává o první velké lásce a o vyrovnávání ze ztráty sestry. To je kniha Jediná maličkost, kterou lze popsat i jako kouzelnou knižní jednohubku na jeden den. Od Erin Watt jsme se dočkali v Čechách krom série Royalové i knihy Něco skutečného. A právě ta je oproti Jediné maličkosti více obsáhlá, vtipná, ale také i dost nereálná. V Jediné maličkosti jsou sice některé věci vyhnané do extrémů, ale děj plyne daleko svižněji, je lehké mu uvěřit a také působí dost reálněji. Právě díky tomu dokáže tato novinka čtenáře naplno pohltit, a i lehce dojmout k slzám. Je navíc daleko čtivější než právě již zmíněné Něco skutečného.

Příběh vypráví hlavní hrdinka Beth, která nám na sebe hned z počátku prozradí její dvě nejmilovanější činnosti. Starost o zvířata – především psy – a čtení jejích nejoblíbenějších knih od Sarah J. Maas neustále dokola. Právě tím si ji od první kapitoly oblíbí asi nejvíce čtenářů. Navíc je sympatická a svůj život nemá jednoduchý. Ovšem stále je to dívka v pubertě, která vzdoruje svým rodičům, a tak vám možná v některých momentech může její chování připadat už přehnané. Erin Watt nám však ukazuje, jak Beth psychicky postupně dospívá a pro mladší dívky může být její chování inspirací, jak se změnit k lepšímu. Autorka si jinak poradila skvěle i s ostatními postavami a vše k sobě dobře pasuje.

(zdroj)
Kniha není jen o první velké lásce, ale také o přátelství, vyrovnávání se z minulostí, a i těch více nepříjemných věcech. Krutost, předsudky a šikana společnosti vůči jednomu člověku. To hraje v příběhu také důležitou roli a Erin Watt se to povedlo sepsat velmi dobře. Také se zde řeší i rodičovská láska a starost o dítě, kterou však autorka vyhnala trochu až moc do extrému. Ale dejme tomu, že i podobné situace můžou v některých rodinách nastat. Ovšem i přes tato složitá témata je děj odpočinkový a má v sobě lehkost, díky které knihu za den přečtete.

Obálka knihy je nádherná. Za mě dokonce i daleko hezčí než originál. V tomto případě jsem opravdu ráda, že Baronet šel do vlastního designu a stvořil pro tuto knihu tak krásný přebal. Krásně to sedí k příběhu a krom jména autorky to už zdobí jen název, který je mimochodem perfektní a jehož význam se ukrývá v příběhu.

Čekala jsem, že si u této knihy odpočinu, a to se i stalo. Jenže jsem nečekala, že mě kniha až natolik pohltí. Je pro mě těžké psát o Jediné maličkost jinak než pouze v samých superlativech. Už je to přes půl týdne od přečtení a já jsem z celého příběhu stále nadšená. Vážně se mi moc líbil a pohltil mě natolik, že jsem se u poslední kapitoly málem rozbrečela. Je to zkrátka milá, dojemná, a tak kouzelně romantická kniha, že vám ji z celého srdce doporučuji! Za mě je to možná i jedna z nejlepších YA romancí, která se mi tento rok dostala do rukou…

Jedinou maličkost by si měl přečíst každý, kdo hledá pohodový, a přesto zajímavý YA příběh. Je to určitě i skvělý dárek pro kamarádku k Vánocům a stejně tak i pro dceru. Věkově bych knihu doporučila hlavně dívkám od čtrnácti let, které příběh asi zaujme nejvíc. Pokud jste však starší, vůbec vám to ve čtení této knihy nevadí. Já si ji naplno užila, a to už mi 14 let dávno není. :)

A teď už hodnocení!

    92%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, jak se vám líbila? Kterou knihu od Erin Watt máte nejraději?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentářů. :)

Za poskytnutí tohoto recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Baronet, u kterých si knihu Jediná maličkost můžete pořídit.


Komentáře

Oblíbené články...