Když láska volá, následuj ji…

Čas vlků


Autor: Elisabet Nemert

Originální název: Vargarnas Tid

Žánr: Válečný román, magický realismus

Počet stran: 360

Vydavatelství: Cosmopolis, Grada

Oficiální anotace: Starodávná legenda praví, že v každém člověku žijí dva vlci a neustále bojují o tlukot srdce. Jeden z nich je strach a nenávist a ten druhý láska a důvěra. Který z vlků vyhraje? Ten, kterého živíme. Švédsko na samém počátku 2. světové války. Hlavními hrdiny příběhu jsou sirotci Magdalena a Nils, jejichž jediný příbuzný – strýc, který se vrátil z Ameriky – jim odkázal veškeré své bohatství. Díky nečekanému dědictví začínají nový život i slibnou kariéru, ale hrůzy počínající války pronikající z kontinentu je vedou k pomoci potřebným. Do příběhu vstupuje Carl-Magnus Rytterholm, obdivovatel nového hrdiny – Adolfa Hitlera. Ale po boku zla jako vždy kráčí láska. Při hledání tří zmizelých finských válečných dětí se osudově setkají Magdalena a Carl-Magnus a jejich odvaha a obětavost změní život nejen jim, ale i mnoha dalším lidem. Čas vlků je kniha o odvaze a lásce ve stínu války. O odvaze postavit se za to, v co v nitru věříme, za slabé a bezbranné, odvaze bránit právo na svobodu těla i ducha a neuposlechnout rozkazy. I nejčernější temnotou jasně prosvítá zářivé světlo lásky a naděje. A coby symbol boje dobra se zlem čtenáře celou knihou doprovázejí tři sněhobílí vlci.

"Co s člověkem udělá válka? Válka strhne onu tenkou vrstvu mezi dobrem a zlem a otevře v lidech temné propasti."

Vracím se zpět do domku, ve kterém jsem vyrostla, abych se mohla s bratrem zúčastnit slavnostního velikonočního posezení v Södertuně u rodiny Rytterholmů. Vůbec se mi tam však nechce. Už teď si jsem jistá, že v domě plném bohatých lidí se na nás s bratrem budou dívat skrz prsty. Ale co už. Musím tam jít, nemůžu odmítnout bratrovu prosbu o doprovod.

Čekala jsem, že celý večer bude pohroma, ale až tak špatné to nebylo. Potkala jsem zde Ester, Američanku, která se do Švédska provdala. Rozumíme si natolik, že se ten den nevidíme naposledy. Bavíme se o všem možném a Ester mi postupně přibližuje události v Německu. Je totiž jaro roku 1939 a já jsem netušila, kolik zlého se zde děje a už vůbec ne to, co nás ještě v budoucnu čeká. Mír je v nedohlednu a šedý vlk nepoleví, dokud nedosáhne svých cílů…

"Přiblížila se hodina vlka, ten čas dne, kdy je lidská duše nejzranitelnější a zlatá brána do věčnosti se otevírá dokořán."

Příběh lásky, válečných hrůz, lidské krutosti a oddanosti, doplněn neuvěřitelnou empatií zvířat, kteří dodávají ději nádech nadpřirozena. To je kniha Čas vlků od Elisabet Nemert, která dává českým čtenářům možnost nahlédnout na 2. světovou válku z pohledu neutrálního švédského národa. Autorka nás v příběhu zavede i k reálným a významným osobám 2. sv. války. Krom samotného Adolfa Hitlera je zde například zmíněn i Heinrich Himmler, Josef Mengele či Eva Braunová. Kniha se tedy zakládá na pravdivých informacích, které doplňují a ovlivňují smyšlený příběh autorčiných hrdinů.

Elisabet Nemert (zdroj)
Kniha je psaná er-formou a ukrývá se v ní celých šest válečných let. Máme tedy možnost sledovat 2. sv. válku od začátku do konce. Zpracování příběhu je rozhodně zajímavé a čtivé. Ovšem autorka na pouhých 360 stran vložila obrovské množství příběhů, které si zasloužily více rozvinout. Nevadilo by tedy, kdyby děj více rozepsala či toho do jedné knihy nevkládala tolik. Pozitivní však je, že se v knize stále něco děje a čtenáře od začátku do konce drží v napětí. Příběh je samozřejmě náročnější kvůli svému tématu 2. sv. války, ale i tak se čte skvěle. Musí se však knize věnovat celá vaše pozornost, jinak je dost pravděpodobné, že se v ději ztratíte. Často se zde totiž střídá prostředí, osoby, u kterých se příběh odehrává, a i roky tu rychle plynou. Když se však do knihy naplno ponoříte, nic vám nebrání si příběh maximálně vychutnat.

Severské tajemno hraničící s magickým realismem. To je ten nejzásadnější bod, který dává knize úplně jiný rozměr. A právě ten nádech nadpřirozena dodávají knize zvířata. Především tedy vlci a krkavec, bez kterých by příběh ztratil své kouzlo. Je sice pravda, že sounáležitost vlků s člověkem si zde autorka dost přikrášlila, ale bez ní by tato kniha neměla význam a ztratila by svou hloubku. Všemu navíc dodává celek skvělý autorčin popis nedotčené švédské přírody, kterou si tak čtenář může živě představit.

Obálka knihy je nádherná. V tomto případe můžeme být opravdu rádi, že nakladatelství Cosmopolis odkoupilo práva originálu s trojicí tří bílých vlků, kteří jsou hlavní dominantou příběhu. Jen mi tam trochu chybí ten krkavec, ale přeci jen se kniha jmenuje Čas vlků, a ne Čas vlků a krkavce, takže jsem i tak spokojená. :)) Vrchní část hřbetu knihy navíc zdobí bílá vlčice, takže přebal ozdobí vaši knihovnu, i když bude kniha zasunuta mezi ostatními příběhy.

Teď už je tedy na čase můj názor. Od knihy jsem očekávala klasický příběh z 2. světové války, u kterého si popláču, a který mě rozebere na kousíčky. Jenže nic takového se nedostavilo. Díky tomu lehkému naťuknutí magického realismu, se kniha pro mě rapidně odlišila od veškerých válečných románů, které jsem doposud četla, a celý děj mě nesmírně nadchl. Ale… Chybělo mi tu více rozvinutí osobních životů hlavních sourozenců Liljedahleových a zajímavějších a napínavějších scén. Ty totiž pokaždé když začaly, hned po pár stranách zase skončily. I tak jsem však za přečtení knihy moc ráda. Bylo to totiž něco úplně jiného, nenudila jsem se a měla jsem možnost dozvědět se něco málo o tom, jak válka probíhala na severu. Jen si říkám, jestli je se mnou nebo s tím příběhem něco špatně, jelikož Čas vlků je první válečná kniha, u které mi neukápla ani slza, a to jsem myslela, že se mi z očí stanou vodopády…

Čas vlků doporučuji každému, kdo miluje přírodu, historii a tajemno a ukrývá se v něm romantická duše, která neztrácí naději na lásku ani v těch nejtemnějších časech světa.

A teď už hodnocení!

    87%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji už četli, jak se vám líbila? Který příběh z 2. světové války máte nejraději?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Mé velké díky patří nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.
Pokud o tuto knihu máte zájem, můžete si ji pořídit přímo na stránkách Grady.

Komentáře

  1. obálku má krásnou, ale obsahem to není mé oblíbené,
    každopádně jsem ráda, že jsem si recenzi přečetla, je skvělá

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda, že kniha není obsahově tvůj šálek kávy. Každý však má rád jiný žánr, takže to chápu... Mimochodem, děkuji za pochvalu recenze. ❤ Snad tu brzy objevíš knihu, která tě zaujme.

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...