Příběh té, která na lodi přežila hurikán Raymond…

Než přišla bouře


Autor: Tami Oldham Ashcraft, Susea McGearhart

Originální název: Adrift: A True Story of Love, Loss, and Survival at Sea

Žánr: Román, biografie, světová literatura

Počet stran: 224

Vydavatelství: Mladá fronta

Oficiální anotace: Tami Oldhamová a její snoubenec Richard Sharp jsou mladí, zamilovaní a mají celý život před sebou. Pod zářivě modrou oblohou vyplouvají z Tahiti a míří do Tamiina rodného San Diega. Těžko mohou tušit, že se za necelé dva týdny ocitnou uprostřed jednoho z nejhorších hurikánů v dějinách. Bojují s přívaly deště, vlnami o velikosti mrakodrapů a větrem o síle 72 m/s. Richard se připoutá k lodi a pošle Tami do bezpečnějšího podpalubí. Náhle všechno podivně ztichne. Tami se probere o několik hodin později na zničené lodi. Richard nikde. Román Než přišla bouře vypráví o zázračné jedenačtyřicetidenní cestě Tami Oldhamové do bezpečí na zpustošené lodi, bez motoru, bez stěžňů a s mizivou nadějí na záchranu. Je to příběh o přežití na širém moři, nezapomenutelné vyprávění o houževnatosti lidského ducha a všeobjímající síle lásky.

"Objev vody přestavoval zásadní zlom. Věděla jsem, že budu žít, ale co víc, měla jsem pocit, že se mi chce žít. Spadla ze mě obrovská tíha."

Vždy jsem milovala moře a oceány. Zbožňovala jsem tu nekončící svobodu, kterou nabízely. Toužila jsem celý život prožít na vlnách. Poznávat nové země a lidi. Byla jsem mladá, nespoutaná a pak jsem poznala Richarda. Muže se stejnou láskou pro lodě a cestování. Naše láska neznala hranice a mi se společně cítili neohroženi. Až do jednoho momentu. Než přišla bouře.

Vše náhle utichlo. Byla jsem v podpalubí, když se to stalo. Probudila jsem se až po několika hodinách a jediné, co mě chránilo před nekonečným oceánem, byla zpustošená loď. Ovšem bez Richarda…

"Nepotřebuješ, aby tě někdo zachraňoval. Neztrácej víru a důvěřuj Hlasu; ty přece víš, že existuje důvod, proč jsi přežila."

Kniha Než přišla bouře nám popisuje skutečný příběh Tami Oldham, která v roce 1983 přežila po hurikánu Raymond čtyřicet jedna dní na širém oceánu. Knihu sepsala sama Tami za pomoci Susey McGearhart a slibuje nám dojemný příběh, vyprávějící o významné části jejího života. Knihou nás provází i dobové fotografie Tami, Richarda i samotné jachty Hazana. Jelikož je kniha z loďařského prostředí a vyskytuje se v ní spousty výrazů, které obyčejný člověk nezná, najdeme na konci slovníček. Ten nám pomůže lépe se v knize orientovat a představit si, o čem je zrovna řeč.

Tami Oldham Ashcraft (zdroj)
Samotný děj vypráví Tami, která často ve svých myšlenkách opouští přítomnost a vrací se ke vzpomínkám na Richarda. Máme zde tedy díky retrospektivě ukázáno, jak se seznámili, ale také třeba jaká byla první zkušenost Tami na lodi. Knize však i přes všechny vzpomínky chybí pořádné vypravování. Vše je branné hodně poskromnu a pokud se v lodích vůbec nevyznáte, může vám příběh připadat nudný a nezáživný. Je ohromná škoda, že zde popis nebyl více obsáhlý a autorky ho více nerozvedly. Navíc samotný konec působil ještě uspěchaněji a dost tím kazí čtenářům prožitek příběhu.

Tato kniha byla minulý rok zfilmovaná a nečekaně mnohem lépe, než je tento příběh napsán. U filmu máte možnost toho více prožít. Nechybí tam žádné popisy, a i když se v hodně částech neslučuje s knihou, tak je zkrátka lepší. Do filmu byli nečekaně vybraní i skvělí herci. Sam Claflin ztvárnil Richarda dokonale a nečekaně i Shailene Woodley se skvěle vžila do Tami. Než přišla bouře je tedy jeden z mála případů, kdy se může říct, že film je lepší než kniha…

Filmová obálka knihy je krásná. Herci se na Tami a Richarda hodí. Ten detail zpustošené Hazany na širém oceánu je perfektní. Skvěle se na přebalu ukazuje ta bezstarostná a minulost plná lásky a děsivě osamocená přítomnost.

Konečně jsou na řadě mé pocity… Musím přiznat, že jsem toho od knihy očekávala víc. Byla jsem hodně zklamaná z toho střídmého popisu, který ve mě nedokázal vyvolat pomalu žádný cit. Což je u takovéhoto příběhu podle skutečné události, od kterého očekáváte, že si u něho pobrečíte, hodně špatné. A ještě, než jsem zjistila, že je na konci knihy slovníček, hodně mě mátly ty jachtařské výrazy… Ale popravdě, co jsem čekala od románu, který má pouhých 200 stran. Děj si zasloužil větší prostor a rozhodně by neuškodila spolupráce dalšího autora, který by pomohl Tami napsat její příběh tak, aby dokázal čtenáře s jistotou chytit za srdce. Mě za srdce chytil, ale chyběla mi zde procítěnost vypravování. U filmového zpracování jsem si pobrečela, ale kniha ve mně tyto pocity vyvolat nedokázala…

Tuto knihu doporučuji rozhodně každému, koho zajímají příběhy podle skutečné události. A pokud hledáte knihu pro ne moc velké čtenáře, tak tento román by mohl uspět především u nich.

A teď už hodnocení!

    71%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, jak se vám líbila? Viděli jste film? Jak se vám líbil? Co je podle vás v tomto případě lepší kniha nebo film?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Komentáře

  1. Pěkná recenze! Na film se chystám a musím se přiznat, že knihu toužím mít doma už jen kvůli té obálce <3 Nevím, zda se ke knize dostanu, ale film chci určitě vidět :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, Sabi! <3 Film je krásně natočený a hlavně to skvělé herecké obsazení... :)) Doufám, že se ti bude líbit, ale pokud chceš vědět, jak příběh Tami skutečně vypadal, doporučuji si přečíst i knihu. :)

      Vymazat
  2. Nám knihu ponúkal Ikar, ale slušne som ju odmietla. Aj napriek tomu, že ide o silný príbeh, nejako ma nezaujala. Taktiež sa priznám, že som nevidela film :D aj keď ho mám dosť vyspoilerovaný a ako skutočný príbeh je to fakt sila... Niektoré veci si proste človek nevymyslí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, některé věci si člověk nevymyslí... Ono to s tímto příběhem je dost těžké ho nevyspoilerovat, ale chápu tě. I tak bych ti však knížku nebo alespoň film doporučila. :)

      Vymazat
  3. Tak se na film musím podívat, děkuji za tip ! ♥ Už možná vidím, že budu brečet jako želva.
    Příběhy podle skutečné události jsou fakt srdce rvoucí :(

    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není vůbec zač. <3 A k filmu si rozhodně nachystej i kapesníky... ;)

      Vymazat
  4. Vypadá to dost zajímavě. :) Přijde mi to podobné, jako Hora mezi námi. Taky film i kniha, ale viděla jsem pouze film a na knihu se teprve chystám, tak možná k tomu přidám i tuhle. :)

    Days of Daysy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Horu mezi námi v tom také trochu vidím. Já jsem viděla tedy jen film, ale mamka i četla knihu a podle jejího názoru je kniha stokrát lepší. Filmem byla dost zklamaná... Doufám, že se dostaneš i k příběhu Než přišla bouře. :)

      Vymazat
  5. Pěkná recenze. Obálka mě ale trochu odrazuje. Já tak nemám ráda lidi na obálce O:) Na film se nechystám a u knížky ještě uvidím. :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Já mám ty herce na obálce ráda a hlavně se vzhledem i dost shodují s Tami a Richardem, takže mi tu vůbec nevadí. :) Pokud hledáš krátký příběh podle skutečné události, tak ti tuto knížku můžu doporučit...

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...