Víra v zelenou lucernu…

Velký Gatsby


Autor: Francis Scott Fitzgerald

Originální název: The Great Gatsby

Ilustrátor: Lukáš Tomek

Žánr: Klasická literatura, román

Počet stran: 258

Vydavatelství: Leda

Oficiální anotace: Velký Gatsby byl mnohokrát prohlášen za největší a nejkrásnější milostný román všech dob, podobně úchvatný jako Romeo a Julie. Je ho však možné číst i úplně jinak – jako nezvykle pojatou detektivku, jako zobrazení divoké „jazzové“ podoby amerického snu, jako mafiánský příběh, román o dospívání, podobenství o nespravedlnosti života a světa, možná i jako pohádku o neposlušné holčičce – podle čtenářské zkušenosti, povahy, věku nebo nálady. Existuje něco jako poselství románu? Aby naplnil svůj sen, rozdává se Jay Gatsby citově i hmotně až za hranici možného – a jeho bezmezná touha přivolá tragické ztroskotání.

"Tak se potácíme dopředu, jako lodě proti proudu, bez přestání odnášeni zpět do minulosti."

Když jsem se přestěhoval do Západního Vejce, netušil jsem, jakého příběhu se stanu svědkem. Vše to mělo spojitost s mou vzdálenou sestřenicí Daisy, která teď bydlela naproti přes řeku. Nikdy jsme se pořádně neznali, ale jak se ukázalo, naše životy spojí můj soused, pan Gatsby. Muž, který je pro všechny velkou záhadou. Pořádá ve svém domě bujaré večírky plné jazzové hudby a šampaňského, ale nikdo ho pořádně nezná.

Já jsem zatím žádný jeho večírek nenavštívil, ale jednoho dne mi je doručena pozvánka, kterou by byla drzost odmítnout. A právě v den onoho večírku se stávám nevědomky součástí velkého plánu. Plánu, který dala dohromady jedna osamělá duše, která již velkou řádku let miluje jednu a tu samou ženu…

"Ten úsměv vás chápal právě po tu mez, kam až jste chtěli být pochopeni, věřil ve vás tak, jak byste rádi věřili sami v sebe, a ujišťoval vás, že jste v něm vyvolali přesně takový dojem, v jaký jste ideálně doufali."

Příběh z klasické literatury, ve kterém si každý čtenář najde to své. To je Velký Gatsby. Pro někoho nádherný příběh plný lásky a pro druhé zas kniha s lehkou detektivní zápletkou. Tentokrát se však tato nestárnoucí klasika dočkala svého první ilustrovaného vydání v České republice a mně je čest vám ji představit. Právě ty nádherné ilustrace Lukáše Tomka z knihy dělají skvostný sběratelský kousek pro všechny milovníky klasiky, a především samotného příběhu Velký Gatsby.

Francis Scott Fitzgerald (zdroj)
Děj je nečekaně vyprávěn Nickem Carrawayem. Mužem, který se nastěhoval do domku vedle pana Gatsbyho. Už jen to vyprávění se od ostatních klasik psaných v er-formě hodně liší a díky Nickovu vyprávění je příběh krásně čtivý. Celá kniha je také i dost krátká, takže pokud jste na střední a v kánonu máte na výběr i Velkého Gatsbyho, rozhodně po příběhu sáhněte… Autor dokonale stvořil postavy. Každý je naprosto jiný a všichni dohromady tvoří nádherný děj, bez kterých by tento příběh nebyl tak celistvý.

Jediné menší mínus celého příběhu je, že některé části nebyly trochu více rozvinuty. To se však dá knize odpustit. I takto ve vás dokáže pozvednout velkou řádku emocí a vy si příběh užijete. Autor nechává na čtenářích, aby popustili uzdu své fantasie a pronikli do světa bujarých večírků plných jazzu a vytříbené elegance, jejichž zákoutí je opředeno nejedním tajemstvím. Věřte mi, že tuto knihu potřebujete!

Doposud jsem neviděla krásnější obálku tohoto příběhu. Nesmírně mě baví ty černozlaté tóny, které neprovází pouze přebal, ale i ilustrace, které najdeme uvnitř knihy. Už jen to G, ze kterého vychází tři dost důležité postavy tohoto příběhu, skvěle odpovídají autorovu popisu i době dvacátých let. Nad grafickou podobou této knihy se lze vážně jen rozplývat…

Nyní je na řadě můj názor… Musím se přiznat, že při čtení jsem sama sobě dost nadávala, proč jsem se ke knize nedostala dříve a hlavně, proč jsem si knihu nevybrala z kánonu k maturitě. Příběh Velkého Gatsbyho mě bavil. Znala jsem tedy už filmovou verzi z roku 2013, u které jsem si přeci jen o trochu více pobrečela než teď u knihy, ale znáte to. Kniha je kniha a pomalu vždy je lepší než film. No, a přesně tak to bylo i zde. Knižní verze je lepší než ta filmová... Na jednu stranu jsem však ráda, že jsem se k příběhu dostala až nyní. Ohromně mě totiž bavilo, jak příběh při čtení doprovázely skvěle ty ilustrace. Dokonce mám takový pocit, že můžou za to, proč jsem tak kratičký příběh četla tři dny. Často jsem se nad nimi totiž rozplývala tak, že jsem zapomínala čist. :)

Knihu Velký Gatsby doporučuji každému od patnácti let nehledě na pohlaví. Jak už jsem psala, v příběhu si každý najde to své, a hlavně je to dílo, které by nemělo nikomu uniknout. Toto nové vydání je navíc díky ilustracím krásné i jako dárek a díky velkému písmu tento svazek ocení i prarodiče.

A teď už hodnocení!

    94%

Znáte tento příběh? Četli jste ho nebo knihu stále odkládáte? Pokud jste příběh četli, jak se vám líbil?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Za tuto knihu bych chtěla mockrát poděkovat nakladatelství Leda,
na jejichž internetových stránkách si Velkého Gatsbyho můžete pořídit.

Komentáře

  1. Moc krásná recenze, přemýšlím, že si knihu pořídím ♥ Už díky ilustracím a obalu je fakt krásná!

    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. ♥ Rozhodně si knížku kup. Tohle vydání je nádherné a stojí za to ho mít doma. :)

      Vymazat
  2. Jedna z mých nejoblíbenějších knih T.T

    OdpovědětVymazat
  3. Neuvěřitelně se mi líbí ta obálka! Ale knihu si pořizovat nebudu, i když věřím, že je opravdu skvělá :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálka je krásná a řekla bych, že tuto klasiku se vyplatí mít doma, ale každý to máme jinak... :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...