Moderní sbírka poezie o hledání sama sebe…

O princezně, která se zachránila sama


Autor: Amanda Lovelace

Originální název: The Princess Saves Herself in this One

Žánr: Moderní poezie

Počet stran: 208

Vydavatelství: YOLI

Oficiální anotace: Sbírka básní rozdělená do čtyř oddílů: Princezna, Vévodkyně, Královna a Ty. První tři oddíly s obdivuhodnou upřímností komentují jednotlivá stádia dospívání autorky Amandy Lovelace, zatímco závěrečná kapitola je vzkazem čtenáři. Kniha o lásce i nenávisti, o tom, jaké to je někoho ztratit, o zármutku i radosti, o síle, inspiraci a hledání sebe sama.

"jestli se dům automaticky nestává domovem, tak se ani tělo nestane domovem automaticky.
– moje vlastní kůže mi vždycky připadala cizí."

Dojemné, jednoduché, a přitom tak naplňující… To je sbírka poezie O princezně, která se zachránila sama od Amandy Lovelace. Kniha vyprávějící v pár řádcích o složitých tématech bolestivého dětství, a ještě obtížnějšího dospívání. O ztrátě svých blízkých. O předsudcích společnosti, které vás dovedou až na samé dno. O nalézání sebelásky. A o mnoha dalších věcech, které se životem souvisí…

Amanda Lovelace (zdroj)
Všichni nejspíš známe autorku Rupi Kaur a její Mléko a med, a Amanda Lovelace přichází s něčím podobným. O princezně, která se zachránila sama je příběh jí samotné, odvyprávěný za pomoci moderní poezie. Ovšem tato kniha je především určena mladším čtenářkám žánru Young Adult, ale nejen pro ty. Kniha by neměla uniknout žádné ženě a dívce, která bojuje s předsudky společnosti, kvůli nimž má pocit, že je s ní něco špatně. Tak to vůbec není. A tato kniha vám to ukáže.

Kniha je rozdělena do čtyř částí a v některých momentech v sobě ukrývá i feministický podtext. Není to však nic násilného a těžce pochopitelného. Bílé listy s pár slovy, vás dokáží z ničeho nic hluboce zasáhnout. Na to, jak je kniha krátká a textu je zde pomálu, vás naplno zaujme a donutí vás přemýšlet. A to nejdůležitější, autorka vám pár slovy pomůže nalézt alespoň část ztraceného sebevědomí a ukáže vám ženskou sílu.

Už jen samotné věnování chlapci, který zůstal na živu doplněné bleskem, vám ukáže, jak autorka miluje literaturu. A možná právě to je další důvod, proč má ke svým čtenářkám blízko a její kniha se tak dobře čte. Lehce v ní lze nalézt samu sebe a díky skvělému překladu a nádherné hře se slovy knize okamžitě propadnete.

"literatura: oceán, do něhož se vrhám po hlavě, když už v realitě nedokážu dýchat."

U obálky této knihy platí, že v jednoduchosti je krása. Já navíc preferuji, když je obálka černá a doplněna pouze bílou – ne naopak – takže o to se mi líbí ještě víc. Přebal je převzat z originálu a ke knize už zkrátka pasuje. Jen mě trochu mrzí, že velikostně je kniha o trochu vyšší než klasické paperbackové Yoličky a nezapadá tak do poličky vedle ostatních…


A jaký je můj názor? Kniha se mi moc líbila a moct si ji přečíst už před deseti lety, byla bych za to vážně ráda. I teď mě však dokázala dojmout a stále jsem v ní v některých pasážích viděla samu sebe. Dokázala mě naplno zaujmout a já ji z počátku tak hltala, že jsem se musela brzdit, abych ji do hodiny nepřečetla. Sice ve sbírce moderní poezie u mě stále převládají Monology do tmy od Barbory Rooster, ale i k Princezně se moc ráda vrátím. Pokud hledáte zas o trochu jinou ukázku moderní poezie, tak vám knihu O princezně, která se zachránila sama moc doporučuji!

A teď už hodnocení!

    90%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, jaký na ni máte názor? Jaký je váš vztah k moderní poezii?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentářů. :)


Komentáře

  1. Pěkná recenze :-) "Princeznu" mám teď rozečtenou, ale dávkuji si ji postupně, ať mi chvilku vydrží :-) zatím je to úchvatné počtení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Obdivuju tě, že si knihu dokážeš dávkovat. Mě to moc nešlo... XD

      Vymazat
  2. Máš fakt krásné recenze! Achjo! To je tak chválené, že si jí fakt musím pořídit ♥

    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji: <3 Rozhodně si Princeznu pořiď, bude se ti líbit. .)

      Vymazat
  3. Musím říct, že poezii (moderní obzvlášť) moc nerozumím. Tahle sbírka mě ale vážně zaujala, takže se po ní s největší pravděpodobností podívám. :) Jinak vážně pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tato knížka je hodně jednoduchá, takže bych se nebála. Doufám, že se ti bude líbit! :) A děkuji :))

      Vymazat
  4. Na túto knihu som počula fakt dosť odporúčaní, ale trochu ma neláka... neviem, či by som jej dokázala porozumieť natoľko, aby sa mi páčila. Poézia je fajn, ale v tomto som trochu staromódna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na porozumění mi tato sbírka připadá až nesmírně jednoduchá... Takže pokud někdy změníš názor, moc ti knihu doporučuji! :)

      Vymazat
  5. Bohužiaľ,ja a poézia nie sme veľký kamoši, ale občas sa nám cesty pretnú. V poslednej dobe je to práve táto moderná "insta" poézia. Neviem si k nej nájsť cestu a naozaj sa snažím vyberať také, ktoré by sa mi mohli páčiť. Či už Atticus alebo práve Amanda, nedokázala som im prísť na chuť. A o Rupi Kaur pomlčím. Mám pocit, že nikdy nenájdem v tom to žánri niečo čo by sa mi mohlo páčiť. Ale keby som knihu nečítala, tak určite by si ma presvedčila, aby som po nej siahla. Veľmi pekná recenzia a fotky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, ne každému tento druh poezie sedne. Možná by stálo za to poohlédnout se po některé slovenské či české sbírce. Třeba by u tebe obstála víc... A děkuji! Jsem ráda, že se fotky i recenze líbí. :)

      Vymazat
  6. Znám. Četla jsem. Miluju a jsem ráda, že se sbírka líbila i tobě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já děkuji za tvou recenzi. Bez tebe bych se ke knize asi tak rychle nedostala. :)

      Vymazat
  7. Na sbírku už jsem viděla pár recenzí, když byla v angličtině a od té doby na ní mám zálusk. Pěkná recenze. :-)
    Fandom Before Blood

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Doufám, že pokud se k Princezně dostaneš, bude se ti líbit. :)

      Vymazat
  8. Veľmi pekná recenzia :) Ja nie som až tak veľmi na čítanie tohto druhu poézie, ale možno by som tomu aj dala šancu..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Tak třeba se ti takováto poezie v budoucnu zalíbí a vyzkoušíš i Amandinu sbírku...

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...