#7 Knihodárky

aneb Co dát pod stromeček svým blízkým...


Zdravím knihomolové!
 
A je to tady. Poslední neděle před Vánocemi a s ní přichází i poslední "Knihodárky", které vám snad pomůžou s výběrem knižního dárku na poslední chvíli. Prozatím jsem vám předešlých knižních tipech ukázala celkem dost témat. Měla jsem pro vás na ukázku některé mé oblíbené YA a NA knihy, dětské knížky, romány a i životopisné a povídkové knihy. Přišli však na řadu i knížky podle vašich koníčků a dostali jsme se i k detektivkám a thrillerům. Ovšem co nás čeká dnes? Knihy, které měl v určitém věku rád snad každý a někdo je má v oblibě stále. Navíc se jedná o příběhy, které potěší především oko každého, kdo v knihách vyhledává co nejvíce obrázků…
 

 
Komiksy. Mnozí tvrdí, že nejdou zařadit mezi knihy, že právoplatnými knihami zkrátka nejsou. Ovšem já a i spoustu dalších lidí tvrdí, že komiksy jednoznačně knihami jsou a tak je také nutností, se o některých zde zmínit. Na ukázku jsem zde vybrala deset komiksů, které mě nejvíce zaujaly a které budu nejspíše pořizovat příští rok svému okolí. Vím totiž ve svém okolí pár těch, kterým by určitě udělaly radost. :) Jelikož zde mám pouze deset komiksů, tak jsem se tentokrát rozhodla, že vám ke každému dám rovnou i jeho anotaci a nebudu zde vkládat odkazy, jakou u předešlých článků… Doufám, že si tento článek užijete a pokud ještě nemáte všechny dárky pořízeny, tak snad zde najdete inspiraci. :))
 
 
Hilda – Luke Pearson
Nezáleží na tom, jestli je vám 6 nebo 90. Pokud udržíte v rukou tuto knížku a dokážete číst, tak si Hildu musíte zamilovat. Knížka má pouhých osmdesát stran a přečtenou ji tedy budete mít určitě během chvíle. Zpracování tohoto komiksu je ovšem tak vtipné, že se k němu budete určitě rádi vracet a navíc Paseka vydala už i další dva díly, které určitě stojí také za pozornost…
 
Anotace: Modrovlasá holčička Hilda žije se svou maminkou na samotě v domku na úpatí magické krajiny. Protože je chytrá a zvídavá, dokáže vidět to, co ostatní nevidí nebo vidět nechtějí - trolly, obry, trpaslíky… Vítejte ve světě severské mytologie, drobných dětských strachů i velkých vítězství, světě, který nás láká, abychom se v něm zas a znovu zabydlovali a vraceli se do dob, kdy se největší dobrodružství mohlo odehrát během stanování v dešti. Přestože je přirovnávána k Muminkům nebo filmům Hajao Mijazakiho, je Hilda dokonale svá. Původně vznikla pro mladší publikum, ale nakonec si podmanila čtenáře bez rozdílu věku. Hilda je komiks, v jehož půvabných barvách a výjevech se s rozkoší ztratíte a který se právem stal klasikou 21. století.
 
 
 
 
Dospělost je mýtus – Sarah Anderson
Nyní tu mám komiks, který je podle mě vhodný jako dárek snad pro každou dívku, která si ze svého života umí udělat legraci a je jí asi tak mezi 15 a 30 lety. Tato kniha je sbírkou komiksů ze života dívky, které ne vždy vychází vše přesně podle plánu. Dospělost je mýtus má dokonce i pokračování a to s názvem Ubulená hromádka štěstí, tak se mrkněte i na ni. :)
 
Anotace: Tenhle komiks je pro všechny, kdo dokážou proflákat celé víkendy na internetu, pro které je držení se za ruce na ulici s naprosto úchvatným klukem nesnesitelná agónie, pro všechny, kdo sní o tom, že celý den zůstanou doma a budou se válet v pyžamu. A pro všechny, kdo přemýšlejí, kdy přesně vlastně ta dospělost začíná. Jinými slovy pro nás, kteří prožíváme hrůzy a trapnosti dnešního mladého života.
Připadáš si výjimečný? Máš ostré lokty a neohroženě buduješ svou kariéru? Je pro tebe dospělost vzrušující výzvou, na niž se cítíš plně připravený?
Uff. Tak to si dej odchod.
 
 
 
Duchové – Raina Telgemeier
Něco pro děti, které knížkám zrovna neholdují. Tento komiks je totiž s jistotou zaujme a to možná natolik, že je od knihy neodtrhnete do samého závěru. Tento dobrodružný a napínavý komiks je zkrátka něco, co si chcete přečíst a to už ani nemusíte spadat mezi školáky. ;)
 
Anotace: Catrina se s rodinou stěhuje na pobřeží Severní Kalifornie a není zrovna nadšená, že musí opustit svoje kamarády a zázemí. Jenže její sestra Maya trpí vážnou nemocí, proti níž působí vlhký, slaný vítr, vanoucí od moře. A léčivé účinky prý nejsou to jediné, co vítr do městečka Bahía de Luna přináší. Sestry ze všech stran slyší, že tu žijí duchové.
Říkají obyvatelé města pravdu, nebo jen straší nové sousedy? Zatímco Maya se nemůže dočkat, až nějakého ducha potká, Catrina s nimi nechce mít nic společného. Ale možná se blíží doba, kdy bude muset hodit svůj strach za hlavu a myslet především na dobro mladší sestry…
Po autobiografických hitech Úsměv a Ségry se nejoblíbenější ženská autorka komiksu poprvé pustila do nadpřirozeného tématu, ale opět vznikl humorný a dojemný příběh o síle rodiny, přátelství a překonávání vlastních obav. To, že Duchové získali komiksového Oscara – Cenu Willa Eisnera – pro nejlepší dětský komiks roku 2016, není žádná strašidelná náhoda.
 
 
 
 
 
Jak se chodí do pohádky se Čtyřlístkem – Ljuba Štiplová, Jaroslav Němeček
Jedna klasika, která potěší nejen děti, ale bude zaručeně i skvělým dárkem pro milovníky Čtyřlístku, kteří z lásky k těmto postavičkám nikdy nevyrostou… :)
 
Anotace: Reedice knížky, která poprvé vyšla v malém formátu v roce 1990. Naši čtyři hrdinové se díky kouzelné průpovídce dostanou do pohádkové říše a prožijí tam různá dobrodružství.
 
 
 
 
Deník Anne Frankové – Ari Folman, David Polansky
Ano, i takováto klasika má komiksové zpracování. Původně jsem vám chtěla z té klasiky ukázat zkomiksované vydání Kytice od Erbena, ale vsadí se, že o tom už slyšel každý. Přišlo mi tedy zajímavější, ukázat vám zde toto dílo, díky kterému zatouží každý navštívit Amsterdam.
 
Anotace: Annelies Marie Franková (12. června 1929 - březen 1945) v roce 1933 s rodiči uprchla z Německa do Amsterodamu, kde se rodina od roku 1942 skrývala v půdním bytě. Dospívající Anne psala od 12. června 1942 do 4. srpna 1944 deník. Po prozrazení skrýše byla rodina odvezena do koncentračních táborů v Německu, přežil jen otec. Anne zahynula v Bergen-Belsenu. Po válce otec deník vydal, byl přeložen do mnoha jazyků a zdramatizován...
Český překlad tohoto grafického deníku čerpá důsledněji než anglická předloha z autentického Deníku Anne Frankové. Projevuje se to zejména v replikách (zachovávají věrněji dikci Anne Frankové, jak ji známe z překladu Miroslava Drápala a Michaely Jacobsenové), ale mnohdy i v komentáři. Tam, kde se autoři odchýlili od historických faktů v obrazovém ztvárnění, jsme byli nuceni převzít jejich verzi, aby nevznikl rozpor mezi ilustrací a textem.
 
 
 
 
Klub rváčů 2 – Chuck Palahniuk, Cameron Stewart
Pokračování Klubu rváčů jen tentokrát v komiksové podobě. Tuto knížku určitě nedoporučuji darovat někomu mladšímu, ovšem zaručeně s ní potěšíte každého fanouška, pro kterého se stal první díl nezapomenutelným příběhem…
 
Anotace: Je deset let po událostech z kultovního Klubu rváčů. Tyler Durden je mrtvý. Zůstal jen vypravěč původní knihy, který se uzdravil, oženil s Marlou, má syna, bezvýznamnou práci, a polyká prášky, aby to takhle zůstalo. Jenže Marla má jiné představy o perfektním manželství a úžasném sexu. A tak začne prášky nahrazovat neškodným placebem.
A Tyler Durden se začne opět probouzet k životu.
Sám Chuck Palahniuk, autor kultovní knihy, sedl a napsal druhý díl – a to pouze v komiksové podobě! Ta mu umožňuje ještě víc pracovat s žánrem. Zvlášť, když má k ruce cenami ověnčeného kreslíře Camerona Stewarta.
Je to pokračování, ve které jste se ani neodvážili doufat – a vezme vás ještě dál, než byste si přáli.
 
 
 
 
Můj Bataclan – Fred Dewilde
Nyní jeden grafický román, který rozhodně nepatří mezi tu vtipnou komiksovou sféru. Kniha Můj Bataclan je pravdivý příběh jednoho z těch, kteří přežili teroristický útoku v Paříži, listopadu 2015. Z této knihy sice čtenáři bude špatně a bude mu běhat mráz po zádech, ale rozhodně by knihu ocenil každý, kdo se o tento útok zajímal a chce vidět tuto hororovou situaci očima jednoho z účastníků…
 
Anotace: Fred Dewilde je pseudonym padesátiletého francouzského grafika, jednoho z těch, co přežili teroristický útok na pařížský klub Bataclan v listopadu 2015. Po obrovské úlevě, že z té hrůzy vyvázl živý a zdravý, následoval šok, strach a hlavně záplava otázek. Fred Dewilde se s traumatem vyrovnal po svém: svůj děsivý zážitek převyprávěl v komiksu, kde čtyři útočníci dostali podobu kostlivců-jezdců z Apokalypsy, následné pocity, noční můry, provinilost přeživšího a zkušenosti s vyšetřováním a s reakcemi přátel a rodiny popsal v krátkých a výstižných textech, také doprovázených jeho vlastními ilustracemi.
 
 
 
 
 
Zaklínač: Skleněný dům – Paul Tobin, Joe Querio
Komiks pro milovníky fantasy a především Zaklínače. Tato kniha je první z prozatím vydaných třech dílů a zaručeně s ní potěšíte fanouška, který přečetl už všechny knihy od Andrzeje Sapkowskiho a na tyto komiksy prozatím nepřišel… :)
 
Anotace: První díl nové komiksové série ze světa Zaklínače!
Zaklínač Geralt potkává rybáře, jehož mrtvá a vražedně nebezpečná žena ovládá tajemný dům se zdánlivě nekonečným množstvím prázdných pokojů. Zdá se, že to je jen další práce pro zaklínače… Jenže dům skrývá za každým rohem nějaké nové děsivé překvapení a tajemství.
 
 
 
 
 
 
 
Zen žen – Lela Geisler
A nyní ke knize určené především ženám. Zen žen je novinkou, kterou před pár týdny vydalo nakladatelství Paseka a je složena z krátkých komiksů ze života žen. Kniha je na první pohled výjimečná už jen svou atypickou velikostí, kterou pod stromečkem překvapí určitě každého, kdo čekal podle tvaru snad všechno jen ne knihu. :)
 
Anotace: Slavný komiksový seriál Lely Geislerové vychází poprvé knižně a ve formátu, který se v žádné kabelce ani plátěné tašce neztratí. Kniha o ženách, ale nejen pro ženy. Kniha o tom, jaké to je, být dcerou, mámou, kamarádkou, manželkou nebo milenkou.
Rozchody, filozofování nad vínem, milostné trapasy, zlobivé děti, nemožní partneři, cynické matky, a ještě trocha vína… Autorčin nadhled, humor a cit pro psychologický detail však důvěrně známé situace povyšují na zábavné etudy z nekonečného seriálu mezilidských vztahů. Přes dvě stovky epizod ze života moderní ženy představuje to nejlepší ze stripu, který několik let baví čtenářky a čtenáře týdeníku Respekt.
 
 
 
 
Malá máma – Lenka Sadvar
Jelikož mám pocit, že každá kamarádka v mém okolí je těhotná, věděla bych hned o několika (budoucích) matkách, kterým bych tuto knihu dala. Teď jen vybrat které… A i vy máte ve svém okolí možná nějakou mladou maminku, které by tato knížka udělala určitě radost. :))
 
Anotace: Být rodičem není jen tak – o tom už Malá máma něco ví. Její syn Lojzíček je pro ni nekonečný zdroj inspirace, kterou přetváří do vtipných komiksů. Jak je možné, že se dítě během chvilky změní v Supermana, proč se mámy s kojencem balí na odpolední kafe k sousedce jako na několikaměsíční expedici a jak by mělo okolí dávkovat „dobře míněné“ rady - to vše a ještě mnohem víc najdete v této vtipné knize. Zn.: Testováno na dětech!
 
 
A už jsem u konce dnešních typů a i celkových "Knihodárků" před těmito Vánocemi. Doufám, že se vám dnešní tipy líbily a byly vám případně ku prospěchu a inspiraci. Takto na konci bych vám ještě chtěla popřát krásné vánoční svátky, bohatého Ježíška a ten nejpříjemnější a nejpohodovější čas strávený s rodinou. A samozřejmě vám také přeji toho nejbohatšího knižního Ježíška, který vyplní všechna vaše přání... :))
 
Máte rádi komiksy? Četli jste některý z těch, které jsem vám zde ukazovala? Máte mezi komiksy svého oblíbence?
Budu moc ráda za každý váš komentář. :)
 
Mějte se krásně,
vaše knihomolka Šárka

 

Komentáře

  1. Do komiksů bych ještě zařadila Sexkomiks, ten je také hodně zajímavý. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé... Díky za doplnění. Úplně jsem na něj zapomněla a to jsem ho sem chtěla dát. :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...