Maskované Benátky pod vládou chaosu...

Maskované město


Autor: Genevieve Cogman

Série: Neviditelná knihovna 2.

Originální název: The Masked City

Žánr: Fantasy, New Adult, světová literatura

Počet stran: 416

Vydavatelství: Omega

Oficiální anotace: Život agentky a Knihovnice Irene, toho času působící v jedné z alternativních verzí viktoriánského Londýna, začíná být jednotvárný. Sbírá pro tajemnou Knihovnu významná beletristická díla a hezky zapadla do místní společnosti. Ale když je její učedník Kai, drak královského původu, unesen fae, její pečlivě vymyšlený život v utajení se začíná hroutit.
Kaiův únos by mohl vyvolat konflikt mezi silami chaosu a řádu, který by zasáhl všechny světy a dimenze. A lidstvo by se mohlo octnout uprostřed křížové palby. Aby tomu zabránila, bude se Irene muset spojit s místním vůdcem fae a vydat se hluboko do světů chaosu, do verze Benátek plné temné magie, prapodivných náhod a neustálých oslav Karnevalu. Tam bude muset svého přítele zachránit dřív, než se z něj stane první oběť katastrofické války.
Ale vyznat se v bouřlivé krajině politiky fae vyžaduje více než Ireninu akademickou moudrost a mrštný jazyk. Aby zabránila Armagedonu, bude možná muset obětovat vše, co je jí drahé...

"Slovo je mocnější než meč… Většinou…"

Po předešlé velké akci plné chaosu, se život Irene ustálil. Stále pracuje pro Knihovnu, ale většinu času tráví ve svém bytě ve viktoriánském Londýně, kde jí dělá společnost její učeň, Kai. Chodí spolu na mise a stále shánějí významné svazky do Knihovny. Žádná akce se však doposud nepřiblížila té minulé, při které Irene málem přišla o život.

Ovšem když se zdá, že se svět uklidnil a žádné nebezpečí nehrozí, tak se vždy něco stane… A tak je to i zde. Irene jde jednoho dne sama do Knihovny a v ten samí okamžik jde Kai na sjednanou schůzku do ulic Londýna. Z té se však nevrátí. Celá schůzka byla totiž léčka od fae a plán jak unést Kaie, draka z královské rodiny.

Když se Irene vydá po stopách únosců, zjišťuje, že byl odvezen do nádherných Benátek. Toto město je však natolik zamořeno chaosem, že jen krátký pobyt v něm se stává pro draka smrtelný. Jde zde tedy o čas a toho není mnoho. Na této misi však nejde jen o život Kaie, ale především o to udržet mír. Fae totiž při únosu vyhlásili nepřímo válku drakům a je tedy na Knihovně, aby udržela jejich spor v míru.

"Vyhlídka na horkou vanu visela ve vzduch jako příslib Vánoc či nové knihy z oblíbené série."

Genevieve Cogman (zdroj)
Svět, který žije všemi příběhy ukrytými v každé knize, kterou kdy kdo napsal. Není se tedy čemu divit, že jsme v první knize nalezli pomalu všechny bytosti, které byly doposud vymyšleny. Měli jsme tu možnost potkat upíry, vlkodlaky, draky a ty, kteří po světě množí jen samí chaos, fae. Na první knihu toho tedy bylo vcelku dost, a tak tentokrát autorka zvolila trochu odlehčenou formu. V tomto příběhu se totiž ocitáme v kouzelných Benátkách, které naplno ovládl chaos. A ty hlavní kouzelné bytosti, kterých se tento příběh týká, jsou pouze draci a fae. Dva znepřátelené druhy, kterým hrozí válka.

Celá kniha je vyprávěna třetí osobou a díky pohodovému stylu vyprávění Genevieve Cogman se z knihy stává taková delší pohádka. Pohádka, ve které se toho však zas tolik neděje. Celou knihu se pohybujeme především u Irene a jako vsuvky, nám autorka poskytla i menší náhledy na situaci, ve které se nachází Kai. Na konci Maskovaného města pak máme od autorky i bonus v podobě krátkého vyprávění Irene, která popisuje svých pět nejlepší loupeží knih. Těch bonusů je zde však více. V knize je pro zajímavost i krátká legenda Knihovny a na úplném konci ještě rozhovor s autorkou. Ten určitě ocení každý, koho její série z Knihovny opravdu zajímá.

(zdroj)
Měla bych se také vyjádřit ke své větě, že se toho v knize zas až tolik neděje. Oproti prvnímu dílu je tento příběh málo akční a pro někoho, kdo se nevyžívá v dlouhých popisech, se bojím říct, že až nezáživný. V knize je celkem dost důležitých informací o dracích a jejich nekonečné nenávisti k fae a naopak. To se podle mého názoru bude určitě hodit v dalším dílu série, ale všechny tyto informace šly popsat na méně stránkách. Maskované město je pomalu o sto stran silnější než Neviditelná knihovna, ale děje se zde toho tak o polovinu méně. A to opravdu není něco, co bych od druhého dílu chtěla.

Co se týká romantické stránky v této sérii, tak i zde se láska drží v podstatě na bodu mrazu. Pokud tedy máte rádi fantasy příběhy a rozčiluje vás v nich přehnaná romantika, tak rozhodně doporučuji tuto knihu. Nezhrozí zde totiž žádné ohrané romantické trojúhelníky a ani přehnaná romantika, která odvádí pozornost od fantasy příběhu. Tato neromantika mi v předchozím dílu dost vyhovovala, ale teď už opravdu doufám, že se ve třetí knize autorka už někam pohne. :))

Knižní obálka je stejně jako u prvního dílu opravdu vydařená. Obě knihy k sobě zatím krásně ladí a jsou ozdobou každé knihovny. Přebaly knih v originále sice více vypovídají o ději, ale tyto české určitě nikoho neurazí. Jen na našem přebalu tak trošku zapomněli napsat "KNIHA DRUHÁ", pokud bych měla trochu zašťourat...

Nyní přihází na řadu můj názor a bohužel musím přiznat, že mě druhý díl celkem zklamal. Líbil se mi, to ano, ale i přes čtivost příběhu se tam pomalu nic nestalo a já zkrátka čekala víc. Mně tato série zaujala hlavně kvůli všemožným bytostem a tak vás může napadat, že mi vadilo, že jich zde bylo méně. Ale tak to není. Mimo malou akčnost příběhu mi zde vadilo, že autorka jaksi zapomněla na knihy, o kterých má tato série být především. Autorka se ten nedostatek knih sice na konci snaží vynahradit různými bonusy, ale už to není ono. Ovšem jelikož ani anotace neslibovala nic, co by se týkalo knih, dá se to autorce prominout. O knize ale nemůžu psát jen samá negativa, protože rozhodně nelituji jejího přečtení a už teď vyhlížím další díl, na který se zas nesmírně těším. Jedna věc se však autorce musí nechat. Možná neumí tak dobře psát fantasy příběhy, ale vždy svého čtenáře zavede do doby a místa, které ho s jistotou okouzlí. Minule jsme zavítali do viktoriánského Londýna a tentokrát se rozhodla nás v Maskovaném městě provést Benátkami. Milovníci masek a převleků tuto knihu určitě ocení, protože kdo by nechtěl navštívit Benátky v období karnevalu…

A teď už hodnocení!

    81%

Znáte tuto knihu? Četli jste první díl, Neviditelná knihovna? Líbila se vám? Jaký máte názor na psaní Genevieve Cogman?
Budu moc ráda za každý váš komentář. :)
 
Mou recenzi na první díl najdete ZDE.



Mé velké díky patří nakladatelství Omega za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.
 
Pokud o tuto knihu máte zájem, najdete ji přímo na stránkách nakladatelství Omega.
 
 
A pořídit si ji můžete v knihkupectví Knihy Dobrovský.
 

Komentáře

  1. Na knihu zatím pořád čekám, nával před Vánocema mi tu poštu trochu brzdí, ale aspoň mi vydrží déle těšení :) Jsem na ni docela zvědavá, zvlášť, když autorka trochu omezí množství bytostí. Sice mi to v prvním dílu nevadilo, ale takhle aspoň od ní můžu očekávat větší soustředění na jeden druh. Popisy mi nevadí, takže věřím, že za mě to bude dobrý :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To u nás je tento rok pošta až nečekaně rychlá. Celkem mě tím překvapuje. :) Ovšem řešení má vždy něco do sebe. :)) Až ti knížka dorazí, tak přeji příjemné čtení. Já jsem z knihy nakonec nebyla až tak zklamaná, ale po prvním díle jsem zde zkrátka čekala vice rozvitý příběh. :(

      Vymazat
  2. No... tak to nepůjde. :D
    Už první díl, Neviditelná knihovna, podle mě obsahoval více informací než hodiny chemie za celý rok. Doufala jsem, že druhý díl bude míň popisovací a více akční. Obálka je krásná, ale to je asi tak všechno.
    Každopádně děkuji za ujasnění, co nečíst. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel zde bylo více popisů, ale zas to nebylo přehlcené samými nadpřirozenými bytostmi, ale jen draky a fae...
      Každopádně nemáš zač, jsem ráda, že jsi si to díky mé recenzi ujasnila. :))

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...