Osedžské masové vraždy a zrod FBI...

Krvavé prachy


Autor: David Grann

Originální název: Killers of the Flower Moon

Žánr: Thriller, světová literatura, historie

Počet stran: 255

Vydavatelství: Leda

Oficiální anotace: NESMÍRNÉ BOHATSTVÍ TĚCHTO LIDÍ…
Indiáni z kmene Osedžů patřili před sto lety k nejbohatším lidem na světě. Z obrovských příjmů, jež jim plynuly z ropy vytěžené na jejich území, si vystavěli nové domy, nakoupili luxusní automobily, najali bílé služebnictvo a děti poslali na prestižní university v USA i v Evropě. Dopřávali si to nejlepší, co jim nabízela civilizace. Jejich bohatství ovšem přilákalo i to nejhorší: zkorumpované politiky, křivácké právníky, podvodníky všeho druhu – a chamtivce, zloděje, násilníky a vrahy.
PŘIVOLALO SÉRII ZÁHADNÝCH VRAŽD,
Následující děsivé spiknutí nechá za sebou během několika let desítky zavražděných. A když se dlouhou sérii vražd stále nedaří vyřešit, když za záhadných okolností umírají další a další oběti a když přijdou o život dokonce mnozí z odvážných vyšetřovatelů, je přivolána nedávno založená FBI s legendárním J. Edgarem Hooverem v čele – jde o první tak rozsáhlý případ, který FBI vyšetřuje. Každý další krok odhaluje nová zlověstná tajemství a zločinná spolčení…
JEŽ VDECHLA ŽIVOT FBI!

"Úchvatný příběh, v němž nelítostné zlo nakonec přemohou první profesionální vyšetřovatelé, oddaní pravdě a neúplatní."
– Kirkus review

Co vlastně stálo u zrodu FBI? V jaké roce vznikla a jaký případ může za její počátek? Můžou za to masové vraždy původního obyvatelstva Ameriky. Někdo začal vyvražďovat osedžský lid… Co za tím vším stojí a jakých špinavostí jsou ostatní schopni napáchat na druhých? O tom se dozvíte v tomto příběhu…

"Hlas krve bratra tvého volá ke mně ze země."

Thriller založený na pravdivých událostech, které vás vezmou zpět v čase na počátek roku 1900. To je kniha Krvavé prachy, kterou před nedávnem vydalo nakladatelství Leda. Příběh zní ze samotné anotace velice zajímavě a každého, v němž dřímá špetka detektiva, tento příběh zaujme. Ale… U knihy se musíte nesmírně soustředit, jinak je dost možné, že se v ní budete celou dobu ztrácet a příběh vám nebude dávat smysl.

David Grann (zdroj)
Kniha je vyprávěna er-formou, a to ne zrovna čtivou. Pokud vás příběh od samého začátku neupoutá, je tedy dost pravděpodobné, že na konci budete zklamaní. Děj má nesmírně zajímavý námět, ale chybí zde pořádné vykreslení místa a hlavně postav. To je asi největší chyba příběhu. S postavami se tak nesžijete a užít si tak celou knihu je hodně náročné. I když toto knižní zpracování není bůhvíjaký zázrak, dočká se tento příběh filmového zpracování v hlavní roli s Robertem De Niro a Leonardem DiCapriem. A to zní hodně dobře! Tento příběh za to stojí a pokud se toho herci s režisérem dobře zhostí, tak to bude skvělé.

Když tuto knihu čtete, tak je dost pravděpodobné, že budete chvílemi uvažovat nad tím, zda v ruce místo beletrie nedržíte encyklopedii. Příběh totiž tak chvílemi působí. Je zde totiž tolik dat a popisy jsou natolik strohé, že kniha zkrátka ztrácí jakoukoli akci a nedokáže ve čtenáři vyvolat napětí. Ty popisy jsou vážně tak nezáživné, že vás kniha s největší pravděpodobností bude nudit…

Obálka knihy je pěkná. Barvy k sobě hezky ladí a je na ní vše, co k příběhu patří. Dokonce se mi přebal líbí více než zahraniční. Co se týká samotného textu, tak ten je opět ve větším formátu a dá se říct, že i díky němu kniha rychle ubíhá pod rukama.

A jaký je můj názor na knihu? No, bohužel jsem dost zklamaná. Od příběhu jsem měla obrovská očekávání a hodně jsem se na něj těšila. Jenže ty popisy? To tedy u mě neprošlo. Děj byl sice zajímavý, ale já si z něj pomalu nic nepamatuji. Autor knihu napsal tak nezáživně, že mě děj vůbec nepohltil a nezanechal ve mně absolutně nic. I tak se ale těším na film, který by mohl být oproti knize daleko záživnější a akčnější.

Krvavé prachy doporučuji těm, kteří mají rádi americkou historii, zajímá je thriller o zrodu FBI a nevadí jim v knize strohé popisy. Řekla bych, že tento příběh by mohl být pěkným dárkem pro muže, kteří čas od času rádi sáhnou po nějaké té knize.

A teď už hodnocení!

    58%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četla, co si o ní myslíte?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Za tuto knihu bych chtěla mockrát poděkovat nakladatelství Leda,
na jejichž internetových stránkách si Krvavé prachy můžete pořídit.

Komentáře

  1. Tak koukám, že jsem udělala dobře, když jsem tuto knihu vynechala :-( Každopádně ten námět zněl dost zajímavě

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, námět byl hodně zajímavý, ale spíše než beletrie jsem si připadala, že čtu literaturu faktu, která je tak nahuštěná, až to nedává smysl... :(

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...