Vezmi si příklad z květin v naší zahrádce…

Květy slunce


Autor: Rupi Kaur

Originální název: The Sun and Her Flowers

Žánr: Moderní poezie

Počet stran: 256

Vydavatelství: Edice Knihy Omega

Oficiální anotace: Živá a transcendentní cesta růstu a zahojení. Původ a vyjádření úcty ke svým kořenům. Vyhoštění a následné nalezení domova v sobě samém. Oslava lásky, mateřství a ženství rozdělená do pěti kapitol a ilustrována samotnou Rupi Kaur. Květy slunce jsou cestou chřadnutí, pádu, zakořenění, růstu a rozkvětu.

"mohla bych být vším
na co si jen vzpomenu
ale chtěla jsem být jeho"

Rupi Kaur (zdroj)
Sbírka moderní poezie, ve které se ukrývá příběh obyčejné ženy s jejímž osudem se sžijí mnohé čtenářky. To jsou Květy slunce od Rupi Kaur, jejíž sbírka Mléko a med obeplula už doslova celý svět. Květy slunce si jsou s její předchozí sbírkou v tématice hodně podobné, ale tentokrát je zde vidět, že si s celou knihou dala autorka větší práci. Najdeme zde daleko více textu, nad kterým můžeme přemýšlet a ty autorčiny ilustrace, které knihu jen zdokonalují, jsou perfektní!

Celá kniha tvoří dohromady krásný celek, který vypovídá o obyčejných radostech ale i strastech ženy. Autorka vychází ze svých osobních poznatků, takže zde máme vše důležité z jejího života. Ve svých básních rozebírá úmrtí, rozchody, své znásilnění, opuštění domova, lásku, sex, dospívání a také jak je důležité milovat sama sebe. Vše je rozděleno do pěti částí, které jsou pojmenované podle života květin. Máme zde tedy vadnutí, odumření, vyklíčení, růst a na závěr rozkvět.

V každé části se dozvídáme něco jiného. Ze začátku můžeme s knihou lehce upadat do depresí, ale jak se sbírka blíží ke konci, tak mračna na obloze plují pryč a my zas vidíme slunce. Celá sbírka nás donutí zamyslet se nad životem. Přiměje nás objevit své pravé já a když ho najdeme, naučí nás nestydět se sami za sebe a mít se rádi. Moderní poezie sice nesedne úplně každému, ale rozhodně stojí za to ji vyzkoušet. Na Květy slunce musíte mýt tu správnou náladu, aby vás bavila a vy jste si ji mohli na 100% užít.

"nenávidět
dokáže každý slaboch
ale milovat
vyžaduje sílu
a odvahu
probudit ji v sobě"

Obálka knihy je opět krásně minimalistická a společně s Mlékem a medem tvoří nádherný kontrast v knihovně. Já jsem moc ráda, že byla nakonec kniha u nás vydaná s touto obálkou. Když jsem totiž viděla v plánech, že má vycházet ve své žluté verzi, lehce jsem se zhrozila, ale naštěstí ji tu máme v tomto bílém vydání. Kniha má uvnitř již už zmíněné ilustrace od samotné autorky, na které je radost pohledět. Jsou daleko propracovanější, než byly v předchozí sbírce a celou ji tak skvěle ozvláštní a udělají z knihy něco výjimečného.


Co se týká mého názoru, tak se musím přiznat, že jsem zprvu ani nechtěla do knihy jít. Trochu jsem se bála, že to bude horší než Mléko a med. Ovšem bála jsem se zbytečně. Celá sbírka mě okouzlila už od svého začátku a její část Vadnutí společně s Rozkvětem jsem si užívala ze všeho nejvíc. Bavilo mě, že zde bylo více textu než v předchozí sbírce. Nad knihou se dalo krásně přemýšlet a já "lepíkovala" jak o život, abych si v budoucnu mohla své oblíbené myšlenky lehce najít. Pro mě osobně je tedy tato sbírka lepší než Mléko a med a já vám ji moc doporučuji!

Po Květech slunce by se měly podívat všechny ženy, které čtou rády moderní poezii, a právě si prochází těžkým životním obdobím. Nejste totiž na světě sami, kdo svůj život nemá jednoduchý a autorka vám ukáže, co je v takových situacích nejdůležitější…

A teď už hodnocení!

    95%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, jak se vám líbila? Jaký máte názor na Rupi Kaur a její sbírky moderní poezie?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentářů. :)


Za knihu bych chtěla moc poděkovat e-shopu Knihy Dobrovský,
u kterých si Květy slunce může také pořídit.

Komentáře

  1. Také se mi Květy slunce líbily víc než Mléko a med právě proto, že to celé mi přišlo propracovanější a autorka se i víc rozepsala. :) Navíc ta obálka je taky o dost hezčí. :D Upřímně řečeno nerozumím tomu, proč je daleko víc chválená sbírka Mléko a med, co mám v okolí lidi, tak se jim většinou spíš líbí Květy slunce. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se s názorem shodujeme. :) Tedy krom té obálky, ta se mi více líbí u Mléka a medu. :)) To moje okolí zas považuje za lepší Mléko a med, ale budu doufat, že brzy změní názor. :D

      Vymazat
  2. Mňa osobne Milk & Honey až tak neoslovili, preto som zatiaľ po tejto knihe nesiahla. Viac sa mi páčila tvorba Amandy Loveleace. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě zas více než Amanda zaujala svým psaním Rupi, ale každá máme hold jiný styl... :)

      Vymazat
  3. Od Rupi jsem ještě nic nečetla ale chtěla bych mléko a med v originále. Pak uvidím, jak se mi to bude líbit.


    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ti jí můžu doporučit. Na originál bych si sice netroufla, protože bych se soustředila na angličtinu a nepronikla bych do hloubky jejích básní, ale doufám, že tobě se bude líbit. :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...