Příběh o hledání sama sebe a tajemné minulosti...

Náhodní lháři


Autor: Lena Valenová

Série: Moře nálezů a ztrát 1.

Žánr: YA, román, česká literatura

Počet stran: 208

Vydavatelství: Beletris

Oficiální anotace: Téměř detektivní román s mladými hrdiny o tajemné minulosti, vyostřené přítomnosti a boji za svou budoucnost, o ztrátách i nálezech na cestě za pravdou. Do dětského domova na předměstí Říma přivedou dvanáctiletého kluka. Zdá se, že nic nepoznává, nic si nepamatuje. Ale to není jediná překážka, se kterou se musí potýkat. Také je tu vůdce klučičí party, který je rozhodnut udělat cokoli, aby nováčka odstranil ze své cesty. O čtyři roky později patnáctiletá studentka pražského mezinárodního gymnázia potká na pláži v Itálii okouzlujícího mladíka. Místo vysněné letní romance však Elena z prázdnin odjíždí plná hořkosti a se ztrátou iluzí. O to větší šok pro ni je, když mezi novými spolužáky – studenty zahraničního výměnného programu – poznává onoho kluka z pláže. Kdo je ale tenhle kluk, co najednou tvrdí, že je někdo úplně jiný, doopravdy? I on však řeší vážné otázky. Přijel do Prahy s pečlivě připraveným plánem. Jenže s jednou věcí nepočítal – s Elenou. Nedávno mu pořádně zavařila. Tentokrát je však odhodlaný nenechat nic náhodě. Nikdo mu nezkříží jeho plány. Ani Elena ne...

"Život je jedna velká, nevyzpytatelná ironie, napadlo ji. Proč pokaždé, když něco ve svém životě získá, musí hned něco ztratit?"

Zúčastnit se rodinné dovolené v patnácti letech může znít pro většinu lidí v mém věku, jako ta největší noční můra. Ale já na rodinné dovolené v Itálii poznala Antonia, díky němuž to pro mě celý týden zůstal nezapomenutelný. Stal se totiž mou první velkou láskou. Jenže jak se ukázalo, Nebyl až tak dokonalý, jak jsem si myslela.

Nedá se však nic dělat. Co bylo, bylo, a teď se alespoň můžu soustředit na školu. Nejdřív mě však v našem domě čeká trochu stěhování. Rodiče v mém pokoji totiž potřebují ubytovat americké studenty. Nečekaně totiž vybrali tři, a tak se nedá nic dělat a musím svůj pokoj obětovat. Myslela jsem, že to bude z mé strany to největší utrpení, ovšem proč já se musím vždy tak mýlit?! Jedním z těch Američanů je totiž můj Antonio. Ten Ital, který nejspíš není ani Ital a už vůbec se nejmenuje Antonio nýbrž Michael. No, to vypadá ještě hodně zajímavě…

"Nikdy bych nezapomněla na ty oči… Průzračně modré jako hladina oceánu, tak prázdné, jako by za nimi nic nebylo, a svým způsobem tak smutné."

Příběh na pomezí Middle Grade a Young Adult, jehož milý, odpočinkový a napínavý děj vás zajisté překvapí. Přesně to najdete v této tenké knížce, Náhodní lháři, která pochází z pera české autorky Leny Valenové a je prvním dílem ze série Moře nálezů a ztrát. Příběh v sobě ukrývá napínavý děj se zajímavými zvraty, které jen tak sami neodhalíte. Je v něm totiž skryto spoustu tajemstvích, které budete toužit poznat.

Lena Valenová (zdroj)
Autorka se rozhodla knihu vyprávět er-formou, což může z počátku vyvolat pocit, že se do příběhu nejde zas tak dobře vžít. Když však nahlédnete do životů obou hlavních hrdinů, pocítíte s Elenou okamžitou sounáležitost a podlehnete modrým očím Michaela. Příběh vám pak zkrátka nedá na vybranou a pohltí vás! Navíc díky podrobným popisům se děj dá krásně představit a tím se do něj i čtenář lehce vžije.

Chtělo si to však více pohrát s dělením textu. Vůbec by nevadilo, kdyby byl text dělen do více kratších odstavců nebo kdyby byly ty dlouhé kapitoly děleny alespoň do dvou kratších. A také bylo celkem na škodu to, že když byl vypravěč u Eleny a pak zas chvíli u Michaela, text někdy vůbec nebyl oddělen dvojitým odstavcem. Takže děj působil v pár chvílích trochu chaoticky. Za co si však autorka zaslouží pochvalu a co je potřeba vyzdvihnout, je to, že do dialogů vkládala i pár anglických slovíček či frází. To může sloužit jako nenásilné procvičování pro mladší čtenáře, které se vždy hodí.

Obálka knížky je krásná, ale, bohužel, mi vůbec nesedí k příběhu. Přebal na mě totiž působí spíše jako obal nějaké motivující či spirituální knihy. Rozhodně bych v tom nehledala YA příběh, který se v knize ukrývá. Kdybych byla mladší, tak bych právě z tohoto důvodu po knize nejspíš vůbec nesáhla, a to by byla velká škoda…

Náhodní lháři mi byli nabídnuti k recenzi přímo od autorky a jsem jí za to nesmírně vděčná. Čtení této knížky pro mě bylo, jak vrátit se od deset let zpět a najít přesně takový příběh, který mě naplno pohltí a dokáže mě udržet v napětí až do konce. Kdyby knížka navíc byla vydaná už tehdy, troufám si i tvrdit, že by autorka dokázala v mém případe i lehce zastínit Lenku Lanczovou. Příběh je totiž krom náznaku romantické linky, která se snad více rozvine v dalších dílech série Moře nálezů a ztrát, také plný záhad a tajemstvích, které jsem už od malička milovala a stále jim podléhám.

Pokud hledáte příběh pro dívku na základní škole, která miluje záhady ale také i romantické zápletky, troufám si tvrdit, že tato knížka bude přesně pro ni. Je to totiž kniha, která v českých vodách nemá obdoby a zaslouží si vaši pozornost.

A teď už hodnocení!

    90%

Znáte tuto knížku? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, líbila se vám?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentářů. :)

Za poskytnutí této knihy moc děkuji samotné autorce Leně Valenové, bez níž bych se k příběhu nejspíše nedostala, a to by byla opravdu velká škoda!
Pokud vás příběh zaujal, můžete si ho pořídit ZDE a to i v elektronické podobě.


Komentáře

Oblíbené články...