Tajemství ostrova Bangba…

Ostrov smrti


Autor: Jan Cimický

Žánr: Detektivní thriller, česká literatura

Počet stran: 264

Vydavatelství: Baronet

Oficiální anotace: Moderní doba, mění se prostředí, zkracují se vzdálenosti. Objevujeme i ty nejzapadlejší kouty naší planety. A zároveň v lidských vztazích narůstá krutost a bezcitnost, agresivita a bezmocnost. Média předkládají stále hrubší obrazy trestných činů, které mají jediný cíl, zaujmout a omráčit. Vzbudit zájem. Podvědomě se tak ukládá i u dětí představa, že jediná správná komunikace je rána do zubů. Současně jsme svědky, jak bohatství a moc bezohledně určuje směr vývoje dějin.
Na jedné straně putování za krásou a souladem do panenské přírody, na druhé straně koncentrace touhy ovládat druhé tím nejsofistikovanějším způsobem a k tomu využít i nejnovější objevy a vynálezy. A co když se to všechno dostane do rukou psychopata? Vrací se snad doba bez smilování, tvrdá a bez citu, krutá a rafinovaná, zrůdně vynalézavá? Kam ještě může člověk zajít ve své záludné fantazii? Ubráníme svůj svět?
Příběh o ostrovu Bangba je obrazem dnešní společnosti a varováním, kam může vést bezbřehá a nekontrolovatelná moc nad lidskými osudy, vložená do rukou psychopata.

"Předchozí prožitek, na který měla jen matnou a nepřesnou vzpomínku, postupně zatlačovala. Nejpřijatelnější vysvětlení, se kterým souzněla, byl sen. Nepříjemný, divoký sen."

Když jednou pozdě v noci dorazí na policejní stanici žena, zdá se, že jde o pacientku, která utekla z nedalekého ústavu. Vůbec totiž nereaguje a působí dost zmateně. Ovšem, jak se později ukáže, jde o stav způsobený šokem. Šokem, za který mohl hrůzný a brutální čin vraždy, jejíž byla žena nejspíše svědkem.

A začnou se dít další zvláštnosti a násilné vraždy, které pražskou mordpartu pořádně zaměstnají. Vyplyne na povrh spoustu otázek bez odpovědí, které neodhalí nic společného. Vlastně jedna věc by tu byla, tedy spíš místo. Ostrov Bangba, nádherné místo, tedy alespoň na první pohled. Pravdou totiž mnohdy bývá naprostý opak…

"Bylo zřejmé při pohledu do tváří kolegů, že přesto nepociťují obvyklou radost, když se podaří najít a usvědčit pachatele, spíše naopak. Měli by být spokojení, ale prožívali spíše jakési rozčarování."

Ostrov smrti, český detektivní thriller, který se zabývá především lidskou psychikou, kterou autor v příběhu dopodrobna rozebírá. A proč zrovna tolik rozebírá lidskou mentalitu? Není se čemu divit, jelikož autorem knihy je jeden z nejznámějších českých psychiatrů, Jan Cimický. V příběhu tedy nalezneme i nějaký ten odborný termín, ale i tak kniha není nijak extra složitá na pochopení. Jen je potřeba se na čtení této knihy opravdu soustředit, jinak se v ní lehce ztratíte.

Jan Cimický (zdroj)
Děj v sobě ukývá spoustu tajemstvích, pojících se s velkou řádkou postav, které se v knize vyskytují. Ze začátku je tedy složité se ve všech postavách vyznat. Máme tu totiž spoustu policistů, psychiatrů a dalších aktérů, kteří jsou většinou představováni příjmením, v nímž se dá lehce ztratit. Pokud se však na příběh soustředíte, tak by to neměl být problém. Kniha je vyprávěna er-formou, což se k příběhu hodí. Jazyk autor nepoužil moc květnatý, jako tomu v poslední době u českých autorů bývá. To však v tomto případě vůbec nevadí, jelikož by to zde bylo spíše na škodu. Ono násilí by s tím nešlo moc ruku v ruce. Chvílemi se zde totiž objevují i dost drastické scény, které rozhodně nejsou pro slabší žaludky.

Pokud však očekáváte od knihy akci, tak zde se jí moc nedočkáte. Děj se od začátku táhne. Autor vyvolává postupně napětí a nechává čtenáři volnou ruku ve svém vlastním vyšetřování. A pak je najednou konec, a to hodně neočekávaný konec, který se však ukrývá na pouhých 10 stran. Možná ani to ne. Příběh vás překvapí, to rozhodně, ale kdyby zde bylo více akce, neuškodilo by to…

Obálka knihy. Tajemná, zaměřená na záhadný ostrov, který obklopují jedničky a nuly neboli binární soustava. To vše ke knize dokonale sedí a vysvětluje to více než si můžete z počátku myslet. Mám ráda, když přebal knihy vychází z jejího příběhu, a tato obálka je přesně taková, jaká by měla být. Sice není nejkrásnější, ale je dokonale výstižná, což je nakonec ještě lepší.

Velká očekávání a… No, od příběhu jsem původně čekala úplně něco jiného, ale musím napsat, že mě nakonec překvapil a to příjemně. Děj byl chvílemi sice trochu o ničem a když jsem se na knihu plně nesoustředila, musela jsem číst některé části znovu, ale bavilo mě to. Bylo to jiné, zajímavé, a jelikož mám ráda detektivní příběhy, které jsou hlavně o zkoumání psychiky, tak jsem si tuto knihu užila. Netvrdím, že to nemohlo být lepší, ale rozhodně to mohlo být horší, takže já jsem z knihy nakonec spokojená. Byla to příjemná změna.

Knihu doporučuji každému, kdo hledá detektivní thriller zabývající se lidskou psychikou a rádi tak sáhnou po knize z pera významného českého psychiatra, Jana Cimického...

A teď už hodnocení!

    78%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, jak se vám líbila? Znáte některou z dalších knih od Jana Cimického? Četli jste nějakou? Která je podle vás ta nejlepší?
Budu ráda, když mi to napíšete do komentářů. :)

Za poskytnutí tohoto recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Baronet, u kterých si knihu Ostrov smrti můžete pořídit.


Komentáře

  1. Na thrillery nejsem, ale obálku má kniha krásnou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já se k thrillerům musela nejdřív dopracovat a teď je mám ráda jako takovou milou oddechovku mezi fantasy a YA knížkami... :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...